Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Podravina
  • 01.11.2018. 12:00

Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva, LAG Podravina odobrio pet projekata iz natječaja LRS

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Podravina.

Foto: LAG Podravina
  • 167
  • 11
  • 0

Na istoku Koprivničko-križevačke županije, 15. listopada 2012. godine, osnovana je Lokalna akcijska grupa “Podravina”. Prostor LAG-a obuhvaća područje 16 jedinica lokalne samouprave: Grad Đurđevac, Općinu Drnje, Općinu Đelekovec, Općinu Ferdinandovac, Općinu Gola, Općinu Hlebine, Općinu Kalinovac, Općinu Kloštar Podravski, Općinu Koprivnički Bregi, Općinu Koprivnički Ivanec, Općinu Molve, Općinu Novigrad Podravski, Općinu Novo Virje, Općinu Peteranec, Općinu Podravske Sesvete i Općinu Virje.

Područje LAG-a “Podravina” je privlačno, poželjno i ugodno za život, rad i boravak te područje stvaralaštva, inovativnosti, tradicije i očuvane prirodne i kulturne baštine. Brojčano iskazano, LAG obuhvaća područje od 831,17 km2 na kojem obitava 41.718 stanovnika smještenih u 60 naselja. Ovo područje karakteriziraju šumoviti obronci Bilogore i čista rijeka Drava, a između kojih se nalaze dine pijeska zaostale na svom putu u Saharu. Marljivi Podravci pretežito se bave poljoprivredom, dok je od proizvodnje najzastupljenija prehrambena industrija, te prerada drva i proizvodnja namještaja.

Područje dobrih uvjeta za život i rad

Ciljevi LAG-a “Podravina” su: promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstava, protok informacija i transfer znanja, umrežavanje svih subjekata koji mogu doprinijeti razvoju LAG područja, održivi razvoj, razvijanje postojećih potencijala, jačanje kapaciteta za provedbu europskih projekata.

Vizija: LAG-a "Podravina“ je područje dobrih uvjeta za život i rad stanovnika te očuvanih prirodnih resursa i kulturno – tradicijskog nasljeđa kao identiteta lokalne zajednice. Kroz proteklo razdoblje LAG “Podravina“ izgradio je ljudske i tehničke kapacitete kako bi bili spremni prihvatiti izazove ovoga vremena. Vođeni činjenicom kako se malim koracima čine veliki pomaci, proteklih godina animirali smo članove za sudjelovanje u procesima odlučivanja i prihvaćanju društvene odgovornosti, informirali stanovništvo o mogućnostima koje im se otvaraju kroz EU fondove i poticali na međusobnu suradnju. Na taj način su kroz djelovanje LAG-a stvorili temelj za suradnju dionika na budućim projektima.

Mogućnost za provođenje aktivnosti animacije i informiranja stanovnika LAG područja omogućena je LAG-u "Podravina“ financiranjem kroz Mjeru 202 IPARD programa koja je uspješno završena 04.07.2015. godine. Tijekom provedbe Mjere 202 IPARD programa izdano je 7 pisama preporuke za projekte IPARD programa na području LAG-a "PODRAVINA“.

U okviru mjere 19 “Leader-CLLD“ podmjere 19.1. izrađena je Lokalna razvojna strategija LAG-a "Podravina“ za razdoblje 2014.-2020. gdje su LAG-u "Podravina“ dodijeljena sredstva u visini 7.890.967,35 kn za provedbu podmjera: 19.2, 19.3, 19.4.. U travnju 2018. godine LAG “Podravina“ objavio je svoj prvi natječaj iz LRS-a za tip operacije 2.1.1.2. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Doneseno je 5 Odluka o odabiru projekata ukupne vrijednosti 558.390,00 kn.

Zajednički za opće dobro 

Izvan mjere LEADER, LAG "Podravina“ provodio je nekoliko projekata, jedan od njih je Festival zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara -"Podraefest“, a drugi projekt je proveden u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Savezom Alpe-Jadran gdje su organizirane dvodnevne radionice s domaćim i inozemnim partnerima (Austrija, Slovenija, Mađarska).

Polazne odrednice svake aktivnosti LAG-a proizlaze iz stvarnih potreba lokalne zajednice, kroz Leader pristup. Lokalni dionici postaju fokus djelovanja LAG-a upravo zahvaljujući bottom up pristupu, a sinergijom svih sektora društva, Leader pruža uspješnu potporu razvoju ruralnih područja Europske unije. Osim toga, na razini LAG-a vrlo je važno načelo supsidijarnosti gdje se javni sektor potiče na pomaganje pojedincima i posredničkim tijelima u poduzimanju inicijativa za dobrobit društva. Na taj način se omogućava članovima zajednice sudjelovanje u ostvarenju općeg dobra za zajednicu.

Više o LAG-u "Podravina“ možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG LAG Podravina Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na #FAZOS otvorena 1. međunarodna konferencija #A3C posvećena klimatskim promjenama u poljoprivredi ⚡

Tu će od 19. do 22.9. znanstvena zajednica progovarati o ulozi i statusu agrara tražeći inovativne i održive pristupe