Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Adrion
  • 24.03.2019. 18:00

Potpisano 12 ugovora, vrijeme za mijenjanje traktora godinu mlađeg od muža

Jedan od korisnika ovih poticajnih sredstava je izjavio kako mu žena napokon mijenja traktor koji je godinu dana mlađi od njenog muža, rekla je predsjednica LAG-a Adrion Dragica Vranješ.

Foto: Pixabay/blitzmaerker
  • 1.116
  • 72
  • 0

U prostorijama LAG-a Adrion potpisano je 12 novih ugovora ukupne vrijednosti 4,4 milijuna kuna koji generiraju 14 novih radnih mjesta.

Naime, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prije godinu dana raspisalo dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja za tip operacije 6.2.1. potpora u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima. Uz svesrdnu pomoć LAG-a koji djeluje na području tri grada Omiš, Imotski i Vrgorac, te općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Gradac, Zadvarje, Šestanovac, Zagvozd, Dugi rat, Runovići, Zmijavci, Proložac, Podbablje, Lovreć, Lokvičići i Cista Provo, prijavljeno je 14 projekata od kojih se 10 odnosi na nepoljoprivredne djelatnosti i četiri na mlade poljoprivrednike.

Uskoro se prema riječima, predsjednice LAG-a Adrion Dragice Vranješ, očekuje potpisivanje za još dva mlada poljoprivrednika čiji će projekti biti odobreni u narednom razdoblju. Uz još ta dva ugovora ukupna vrijednost popeti će se na cca. 4 984 800 kuna.

"Jedan od korisnika ovih poticajnih sredstava je izjavio kako mu žena napokon mijenja traktor koji je godinu dana mlađi od njenog muža odnosno 45 godina. Sve to svjedoči u kakvim sve uvjetima i kakvom mehanizacijom rade naši poljoprivrednici i mislim da će im ova sredstva dati vjetar u leđa. Između ostalog nova mehanizacija ubrzat će proces obrade tla za koji je nekad bilo potrebno dva dana, na samo dva sata što će povećati i prinose u novim nasadima", izjavila je Dragica Vranješ.

U prigodi potpisivanja ugovora mogli su se čuti razni komentari i iskustva starih i budućih mladih poljoprivrednika. Većina mladih naslijedili su obiteljska gospodarstva koje će ovim projektom pokušati ponovo podići na noge obiteljske tradicije koja nije odoljela izazovima gospodarske krize. Poljoprivrednici koji se upuštaju u "novu“ djelatnost naglasili su kako će svoje proizvode nuditi gostima koje će primati na svoja seoska gospodarstva odnosno objediniti poljoprivredu sa turističkim sektorom.

Dodajmo i to da će se ovim projektima broj seoskih domaćinstava na nacionalnoj razini povećati za čak tri posto.


Tagovi

LAG Adrion Ugovori Ruralni razvoj


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P