• Ruralni razvoj
  • 10.05.2019. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisana još 334 ugovora vrijedna 37,1 milijun kuna za tip operacije 6.3.1.

Više od 3.000 projekata malih poljoprivrednika koje ćemo financirati kroz treći natječaj, potvrda je da postoji volja, želja i predanost poljoprivredi kao zanimanju budućnosti, rekao je ministar.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede (poljoprivreda.gov.hr)
  • 1.560
  • 149
  • 0

Potpisani su novi ugovori s 334 poljoprivredna gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1.  "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH, navodi se na stranici resornog ministarstva.

"Ovo je drugi krug potpisivanja ugovora iz ovog natječaja, a dosad ih je potpisano ukupno 643. To su mala gospodarstva koja će s ulaganjem od 15.000 eura postati snažnija, konkurentnija i perspektivnija da bi se u budućnosti mogla prijaviti na neku od financijski ozbiljnijih mjera. Više od 3.000 projekata malih poljoprivrednika koje ćemo financirati kroz treći natječaj, potvrda je da postoji volja, želja i predanost poljoprivredi kao zanimanju budućnosti.

Ugovori vrijedni 37,1 milijun kuna

Uz dobro posložen sustav, administraciju koja sluša i prati potrebe proizvođača i stabilan zakonodavni okvir koji pruža sigurnost i vraća povjerenje, spremni smo za nove izazove i nova postignuća", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić koji je jučer u Zagrebu nazočio potpisivanju ugovora, koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić,

Kako navode, potpisani su ugovori vrijedni ukupno 37,1 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj  novac iskoristiti za ulaganja u razne  aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti.

Najviše zahtjeva zaprimljeno upravo za tip operacije 6.3.1.

"Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati  višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Sredinom travnja već je potpisano 309 ugovora iz natječaja na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082  projekta", zaključuje se u objavi na stranici Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ugovori Potpisivanje Ruralni razvoj Tip operacije 6.3.1. Tomislav Tolušić Matilda Copić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Smilje u Istri ? Kupio sam parcelu u Istri, 2300 m2, trenutno ju čistim od korova i slično pa razmiš... Pročitaj cijelu bilješku »