Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 30.08.2022. 09:00

Pomoć zbog suše ide i ratarima i stočarima - evo detalja

Kako će se, kome i kada raspodijeliti 200 milijuna kuna najavljene potpore pitali smo ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, evo odgovora.

Foto: Marko Trbušić
  • 22.602
  • 1.165
  • 1

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, prošli je tjedan najavila mjeru pomoći poljoprivrednicima od 200 milijuna kuna.

Ta je najava izazvala puno pitanja u poljoprivrednoj javnosti, u smislu kako će se i kada dodjeljivati potpore, ide li natječaj te hoće li novac dobiti samo ratari, obzirom da je pomoć predložena zbog suše.

Pitali smo ministricu za detaljnije informacije o najavljenoj mjeri.

Potpora ide biljnoj i stočarskoj proizvodnji

Ministrica Vučković kazala nam je da to nije samo mjera koja treba pomoći poljoprivrednicima suočenima s velikom sušom, nego je izvanredna pomoć za više negativnih okolnosti koje su pogodile poljoprivrednike tijekom ove godine, a obuhvaća biljnu i stočarsku proizvodnju.

Temelj za tu pomoć bio je hrvatski prijedlog poslan Europskoj komisiji, da se u okviru preostalih sredstava Programa ruralnog razvoja (PRR RH), s određenim ograničenjima, omogući ugovaranje pomoći poljoprivrednicima tijekom ove godine, što je Komisija i prihvatila.

Pod ograničenjima se misli na 5 posto sredstava PRR RH za 2021. i 2022. godinu, a to je oko 30 milijuna eura, navela je ministrica.

"Trebalo je pronaći ta sredstva jer smo na kraju programskog razdoblja, pa je manje-više sve ugovoreno i većina sredstava isplaćena, ali mi smo ta sredstva ipak pronašli", rekla je Marija Vučković.

U narednih nekoliko dana, nastavlja, Ministarstvo će pripremiti prijedlog te ga iznijeti na dijalog predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, a onda će ga uputiti kao prijedlog izmjene PRR RH i objaviti natječaj, kao i za bilo koju drugu mjeru do sada. Očekivani rokovi su rujan/listopad, rekla je ministrica.

U prvom navratu očekuju 5,6 tisuća korisnika

Obzirom da je najavljen iznos potpore od 15 tisuća eura, pitali smo na koliko će se poljoprivrednih gospodarstava raspodijeliti osiguranih 200 milijuna kuna.

Dobili smo odgovor da je iznos od 15 tisuća eura maksimalni iznos potpore, te da on ovisi o kriterijima, veličini gospodarstva te razini pogođenosti poljoprivrednih gospodarstava uslijed nepovoljnh utjecaja.

Kod procjene broja korisnika potpore, sagledavali su uvjet povezanosti s provođenjem agrookolišnih mjera, skrbi o dobrobiti životinja i sl. kaže Vučković.

"Mi smo računali da bi mjeru u prvom navratu moglo koristiti 5,6 tisuća gospodarstava, no mislim da će ih ipak biti značajno više. Sjetimo se izvanredne mjere 2020. godine kada je potpora bila 7 tisuća eura, a sada je iznos duplo veći", navela je ministrica poljoprivrede.

Sljedeći tjedan Ministarstvo poljoprivrede izaći s će procjenom broja potencijalnih korisnika i kriterijima za natječaj koje će prokomentirati s predstavnicima poljoprivrednika.

Bez računa nema potpore za umjetno gnojivo

Vezano za pomoć poljoprivrednicima za kupnju umjetnog gnojiva, za koju se mnogi bune da im nije isplaćena, ministrica odgovara da novac nije do kraja isplaćen jer dio zahtjeva nije imao svu potrebnu dokumentaciju.

Dokumentacija koja nedostaje su računi za kupljeno gnojivo. Od 35 tisuća zahtjeva koje je zaprimila Agencija za plaćanja, obrađeno je njih 23 tisuće.

"Ova mjera je namjenska, javnim sredstvima financiramo kupnju umjetnih gnojiva i mi moramo imati dokaz da je ono i kupljeno", zaključila je Marija Vučković.

 


Tagovi

Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede Potpora za sušu Potpora za kupnju umjetnog gnojiva


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]