Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 01.02.2018. 13:30

Petnaestu godinu zaredom osigurali povoljnije kreditiranje proljetne sjetve

Poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine mogu jeftinije do repromaterijala za proljetnu sjetvu.

Foto: Bigstockphoto/Taina Sohlman
  • 632
  • 62
  • 0

Već petnaestu godinu zaredom Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivrednicima pruža mogućnost povoljnog kreditiranja proljetne sjetve. Župan Damir Bajs tako je danas potpisao ugovore o kreditiranju proljetne sjetve u 2018. godini s predstavnicima pet poslovnih banaka i to s Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärkische bankom, Zagrebačkom bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom.

I ove godine uvjeti kreditne linije iznimno su povoljni, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a u određenim poslovnim bankama za krajnjeg korisnika kamata iznosi svega 2,4%. Riječ je, naglašeno je na potpisivanju, o najboljim kreditnim uvjetima u Hrvatskoj čime se poljoprivrednicima s područja županije omogućava da kroz kreditnu liniju iskoriste sredstva u vrijeme kada je nabava repromaterijala jeftinija, te tako ostvare uštedu od gotovo 30%, kako bi još povoljnije i lakše obavili proljetnu sjetvu.

Najniži iznos kredita 5.000 kuna

Poljoprivredni proizvođači, zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji, lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje, šećerne repe i povrtlarskih kultura. Najniži iznos kredita koji mogu zatražiti je 5.000 kuna, dok najviši iznosi 1.000.000 kuna, a rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

Ugovore je s pet banaka potpisao župan Damir Bajs

Program kreditiranja proljetne sjetve nude sljedeće banke s kamatnom stopom:

  • Privredna banka Zagreb, - 5,3%
  • Erste & Steiermärkische bank - 5,7%
  • Zagrebačka banka - 5,2%
  • Podravska banka -5,7%
  • Hrvatska poštanska banka - 5,5%

O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 182,4 milijuna kuna za 4.581 kreditna zahtjeva tijekom 14 godina, koliko se provodi kreditna linija za proljetnu sjetvu. Svake godine ovaj kredit realizira prosječno 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i za tu namjenu se utroši prosječno 12 milijuna kuna kreditnih sredstava. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 4 milijuna kuna.

Javni poziv bit će objavljen 5. veljače

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2018. godini bit će objavljen 5. veljače, u ponedjeljak.

"Kroz ovih četrnaest godina, proljetna sjetva pokazalo se uspješnom, jer ipak uvjeti kreditiranja su najpovoljniji u Republici Hrvatskoj. Bitno je da naša polja imaju dobru agropripremu, a to znači da naši poljoprivrednici u trenutku kad je najteže, početkom godine, mogu kupiti sve što je potrebno od repromaterijala po povoljnijim cijenama. Poziv kreće sljedeći tjedan i završit će u svibnju, a očekujemo da i ove godine bude uspješan kao i svih godina prije. Zahvaljujem i bankama koje svake godine smanjuju kamate. To pokazuje da imaju povjerenja prema svojim klijentima i da u poljoprivredi ne postoji puno rizika, inače se banke ne bi javile za suradnju", rekao je župan Damir Bajs, navodi se u priopćenju.

Foto: Bigstockphoto/Taina Sohlman; bbz.hr


Tagovi

Proljetna sjetva Kreditiranje Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/