Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 25.09.2020. 15:50
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Novih 9,4 milijuna kuna za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

Novih 29 ugovora uručeno je danas u Slavonskom Brodu za korisnike na području pet slavonskih županija. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u toj županiji i dječji vrtić te Kongres pilanara.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 763
  • 129
  • 0

Novih 9,4 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja osigurano je za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji.

Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je prilikom svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji nazočila potpisivanju i uručivanju 29 novih ugovora u vrijednosti od 9,4 milijuna kuna iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za korisnike na području pet slavonskih županija te je otvorila dječji vrtić u Sibinju i 11. Kongres pilanara jugoistočne Europe koji se održava u Slavonskom Brodu. 

Vrijedna sredstva za razvoj tovnog govedarstva

Riječ je, priopćeno je iz Ministarstva, o 19,1 milijun kuna investicija u tovno govedarstvo i Slavoniju, kolika je ukupna vrijednost projekata za koje su dodijeljene nove potpore. Samo za Brodsko-posavsku županiju ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 805 milijuna kuna, isplaćeno 545 milijuna kuna te ugovoreno 495 investicijskih projekata. 

Jedan od takvih projekata je i izgradnja dječjeg vrtića čime će se osigurati predškolski odgoj za čak 54 djece i otvoriti 10 novih radnih mjesta.

"U ovoj županiji ukupno je 12 ovakvih projekata za koje smo ugovorili potporu u vrijednosti 57,6 milijuna kuna. Nama u Ministarstvu važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Cilj je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije“, izjavila je ministrica.  

Otvorila je i Kongres pilanara koji se po 11. put održava u Slavonskom Brodu. Riječ je o tradicionalnom skupu u resoru šumarstva koji je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, stavova i mišljenja.

Poticanje drvne industrije

"Bilo mi je važno poslati poruku da Ministarstvo i Vlada nastavlja poticati drvnu industriju i da je svjesna izvanrednih okolnosti u kojima se našla uslijed širenja epidemije COVID-19, zato su donesene i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima iz područja ovih djelatnosti", istaknula je i dodala da će podršku razvoju i dalje pružati kroz za sada predložene mjere pomoći kao što su intervencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. do 2027. u vrijednosti 320 mil. kuna, programi u okviru Mehanizma za otpornost i oporavak u vrijednosti 75 milijuna eura te bespovratna sredstava u novom proračunskom razdoblju 2021. – 2023

Kako stoji u priopćenju, na temelju godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja. Također u okviru Programa ruralnog razvoja, za "šumarske mjere“ ukupno je raspisano natječaja u vrijednosti od 937 mil. kuna, a donesene su odluke/sklopljeni ugovori za sufinanciranje 462 ulaganja za što je ukupno odobreno/ugovoreno 571 mil. kuna.  

Svoj posjet Županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepan Vučković iz Prnjavora koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom s fokusom na tovno govedarstvo i preradu mlijeka. Pomoću pet bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja ovaj OPG je nabavio potrebnu mehanizacije i opremu za govedarstvo, proširio osnovno stado te osigurao usjeve, životinje i biljke, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Marija Vučković Tovno govedarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]