Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Potpore
 • 05.02.2021. 11:45

Novi uvjeti za potpore: Uvode se izmjene u proizvodno vezane i za osjetljive sektore

Primjerice, kada je riječ o mliječnim kravama, dosadašnji uvjet prihvatljivosti minimalne isporuke mlijeka od 3.500 litara po grlu povećava se na 4.310 kilograma po grlu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/pressmaster
 • 3.800
 • 697
 • 0

Predložene su izmjene uvjeta prihvatljivosti za postojeće proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj predloženih izmjena, navode, je povećanje učinkovitosti proizvodnje u pojedinim sektorima te osiguravanje samodostatnosti i prehrambene sigurnosti, a donesene su "temeljem analize dosadašnje provedbe programa i provedenog savjetovanja s javnošću, kao i dijaloga sa sektorskim komorama te udrugama i predstavnicima proizvođača" 

Kada je riječ o mliječnim kravama, dosadašnji uvjet prihvatljivosti minimalne isporuke mlijeka od 3.500 litara po grlu  povećava se na 4.310 kilograma po grlu. Također, ukida se dodjela potpore s obzirom na tri razreda ovisno o veličini stada, a za gospodarstva koja mlijeko ili mliječne proizvode sami stavljaju u javnu potrošnju uvodi se obveza vođenja evidencije o proizvedenim količinama mlijeka.

"Za tov junadi produljuje se uvjet minimalnog obveznog trajanja tova sa dosadašnjih 120 dana na 180 dana za ženska  i 250 dana za muška grla, dok se za krave dojilje uvodi kriterij obvezno evidentiranog teljenja u razdoblju od 18 mjeseci prije krajnjeg roka za zakašnjele zahtjeve“, pojašnjavaju.

Kod potpora za uzgoj ovaca i koza povećava se indeks janjenja/jarenja sa 0,6 na 0,8 janjeta, odnosno jareta.

Izmjene u biljnoj proizvodnji

Što se tiče sektora voća i povrća, za povrće se smanjuje obuhvat prihvatljivih vrsta povrća na tradicionalne povrtne vrste: rajčica, paprika, kupus, mrkva, luk, češnjak, krastavac, kornišon, tikva, tikvica, grah, grašak, salata, endivija, matovilac, radič, rukula, blitva, špinat, kelj, cikla, peršin, cvjetača, patlidžan, celer, brokula, šparoga.

Također, utvrđuje se minimalna prihvatljiva površina za svaku povrtnu vrstu od 0,5 hektara, a izuzetak uvjeta je salata gdje je prihvatljiva i kombinacija vrsta: salata, endivija, matovilac, radič, rikula (u dostizanju uvjeta minimalne prihvatljive površine od 0,5 kao i uroda od devet t/ha). Nadalje, poljoprivrednik mora ostvariti minimalnu proizvodnju povrća, za svaku prihvatljivu povrtnu vrstu, a koja se mora dokazati računom, otkupnim blokom ili Evidencijom o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Korisnik mora imati policu osiguranja za nasade i kulture za koje se traži PVP.

Kod voća smanjuje se obuhvat prihvatljivih vrsta voća na tradicionalne voćne vrste: orah, lijeska, jabuka, kruška, breskva, nektarina, marelica, trešnja, višnja, šljiva, badem, lubenica, dinja, mandarina, nar, jagoda, borovnica, malina, kupina, smokva.

Također, utvrđuje se minimalna prihvatljiva površina za svaku voćnu vrstu kako slijedi:

 • orah, lijeska - minimalno dva hektara svake vrste pojedinačno;
 • jabuka, kruška – minimalno jedan hektar svake vrste pojedinačno;
 • breskva i/ili nektarina – minimalno 0,5 hektara;
 • marelica, trešnja, višnja, šljiva, badem, lubenica, dinja - minimalno 0,5 hektara svake vrste pojedinačno;
 • mandarina, nar, jagoda, borovnica, malina, kupina, smokva – minimalno 0,25 hektara svake vrste pojedinačno.

Kao i kod povrća poljoprivrednik mora ostvariti minimalnu proizvodnju za svaku prihvatljivu voćnu vrstu koja se mora dokazati računom/otkupnim blokom/ Evidencijom o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda; korisnik mora imati policu osiguranja proizvodnje za nasade za koje se traži PVP.

Voće i povrće: Koliki urod morate ostvariti da bi dobili proizvodno vezanu potporu?

Kod potpora za šećernu repu uveden je minimalni urod od 50 t/ha, a korisnik po novom mora imati policu osiguranja za proizvodnjuove kulture. "Za krmne proteinske usjeve potrebno je najmanje dva uvjetna grla po hektaru, koji se do sada primjenjivao samo za površine pod sojom, a sada se primjenjuje na sve površine pod krmnim proteinskim usjevima“, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju, cilj proizvodno vezanih potpora je očuvati razinu proizvodnje u odabranim sektorima, koji su važni zbog gospodarskih i socijalnih razloga, te održati razinu dohotka poljoprivrednika. Za provedbu proizvodno vezane potpore osigurano je svake godine 15% ukupne financijske omotnice Programa izravnih plaćanja.

Za program osigurano 121 milijun kuna

Izmjene u Programu državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi su sljedeće:

 • Kod potpore za uzgoj rasplodnih krmača uvedeno je praćenje prometa svinja po krmači te se potpora dodjeljuje za krmače za koje je evidentirano najmanje 15 svinja u prometu po krmači.
 • Potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja preimenuje se u potporu za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja te se dodjeljuje za površine na kojima se uzgajaju sorte koje se nalaze na popisu domaćih i udomaćenih sorti Sortne liste RH.
 • Povećanje jediničnog iznosa potpore za duhan tipa Virginia sa 5,25 na 6,25 kuna/kg

Kada je riječ o ovom programu, njegov cilj je unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, unaprjeđenje proizvodnje duhana i maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. 

Za provedbu su planirana financijska sredstva u ukupnom iznosu od 121 milijun kuna, od čega je maksimalni predviđeni iznos omotnice za potporu uzgoja mliječnih krava 51 milijun kuna, za uzgoj rasplodnih krmača 18 milijuna kuna, duhana 42 milijuna kuna, maslinovog ulja 8,5 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja milijun kuna.

Sve informacije te tablice minimalne količine voća i povrća za PVP možete pronaći ovdje, a dodatne informacije putem e-maila izravna.potpora@mps.hr.

Korisnici potpora Programa odnose se na poljoprivrednike upisane u Upisnik poljoprivrednika, poljoprivredne površine upisane u ARKOD sustav te propisno označena i evidentirana grla u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ).


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Proizvodno vezane potpore Predložene izmjene Mliječne krave Junad Vrste povrća Vrste voća Iznimno osjetljiv sektor


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert.  Eksperimenti n...

Više [+]