• OPG Pinkert
  • 27.04.2016. 16:30

Na 215 hektara najviše strahuju za vinograd

Oni su vinari, vinogradari, ali i ratari. Obitelj Pinkert iz baranjske Suze upravo po tome ubraja se među rijetke u Hrvatskoj koji su ove tri djelatnosti spojili na istom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Dok im je pod vinovom lozom 15, pod žitaricama, uljaricama i šećernom repom im je 200 hektara zemlje.

Foto: misterbeautiful/bigstockphoto.com
  • 1.462
  • 206
  • 0

Oni su vinari, vinogradari, ali i poljoprivrednici. Obitelj Pinkert iz baranjske Suze upravo po tome se ubraja među rijetke u Hrvatskoj koji su ove tri djelatnosti spojili na istom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Dok im je pod vinovom lozom 15, pod žitaricama, uljaricama i šećernom repom im je 200 hektara zemlje.

"Jako smo specifični po tome jer se uz vinogradarstvo i vinarstvo bavimo i ratarstvom na istom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. To je kao da imate dvije firme koje vodite. Jako je puno posla", priča Kristina Pinkert koja je četvrta generacija u ovoj baranjskoj obitelji koja se bavi vinarstvom.

Ovi su baranjski vinari podrumarstvo uspješno spojili s ratarstvom

Kapacitet podruma im je do 60.000 litara vina, a u njega se najčešće slijeva graševina, chardonnay, sauvignon, ali i nešto manje crnih sorti poput portugizca, cabarnet sauvignona, frankovke i merlota. Ratarske površine nisu povećavali posljednjih desetak godina jer su se fokusirali na vinarstvo. Stoga su u posljednjih šest godina svoje vinogradarske nasade povećali za osam hektara graševine.

No ipak su orijentirani na vinarstvo

"Od 2010. godine se definitivno orijentiramo na vinarstvo. U tijeku su nam i dva projekta iz Vinske omotnice. Jedan je opremanje podruma, a drugi konverzija vinograda, ukupno milijun kuna do 2017. godine. Nakon toga ćemo prijeći na treću fazu, izgradnju novog podruma i kušaonice jer sada nismo registrirani kao ugostiteljski objekt", objašnjava Kristina koja vodi podrum, brine se o proizvodnji vina, prodaji, logistici i administraciji dok joj otac vodi proizvodnju u vinogradima i nad ratarskim kulturama.

Prva zdesna Kristina Pinkert

Za miran san osiguravaju vinograde

Kristina među usjeve ulazi, kaže, koliko mora. Njezin dio stvarnog posla počinje kada grožđe dođe u podrum. S njom se dogovaraju stvari oko rezidbe, kakav tip vina i koliko opterećenje žele po trsu. Te se smjernice rezimiraju na samom početku proizvodnje, dok je na ocu kako će ih provesti na terenu.

"Poslovi su podijeljeni i to dobro funkcionira. Poljoprivreda više nije kao ona prije 20 godina jer je sve mehanizirano, moderno i izgleda kao menadžerski posao", objašnjava ona.

Kako bi mirnije spavali, Pinkertovi već godinam osiguravaju svoje usjeve i vinograde od neželjenih posljedica i događaja. Police su sklopili s Jadranskim osiguranjem gdje su, kažu, dobili kompletnu ponudu i bolje uvjete.

Puno toga na OPG-u ovisi o vinogradu

"Imamo dobar odnos s osiguravajućim kućama zahvaljujući tome jer smo dobri klijenti. Plaćamo premije, osiguravamo velike površine. Njima je bitno da rade s nama, a nama da nas prate na tim površinama kako bismo mogli ostvariti benefite koje ne mogu ostvariti oni s manjim brojem hektara", govori ova baranjska vinarka.

Ukoliko ste zainteresirani za više informacija o uslugama Jadranskog osiguranja namijenjenih poljoprivrednicima, prijavite se putem online obrasca ispod teksta.

S obzirom da im je naglasak na vinogradarstvu i vinarstvu, stoga najviše strahuju upravo za vinograd i grožđe da ga ne pogodi tuča. "Ako se nešto dogodi grožđu, poslije nema vina niti prihoda. Jako puno stvari na našem OPG-u ovisi o vinogradu. Stoga nam je njegova zaštita na prvom mjestu", ističe Kristina.

Najveće štete u ratarstvu nanese divljač

Njihovi vinogradi nalaze se na padinama Banske kose, a oranice nadomak rita, u nizini između Suze i Zmajevca. Najvećim rizikom među ratarskim kulturama drže štete koju im nanese divljač, ali i vlaga. Ako je godina kišna, bolje će im proći usjevi na brdu, dok će izdašniji prinosi u sušnim razdobljima biti na površinama uz rit.

"Vlaga, oborine i divljač su najveća opasnost u Baranji. Zbog divljači smo htjeli odustati od proizvodnje kukuruza jer smo imali ogromne štete koja se ponavlja iz godine u godinu. Veliki je problem jer se kao OPG sami ne možemo osigurati od šteta koje nanese divljač, nego je za to ovlašteno lovačko društvo što kod nas nije riješeno jer lovačka društva nemaju novca", ukazuje Kristina.

Ukoliko ste zainteresirani za više informacija o uslugama Jadranskog osiguranja namijenjenih poljoprivrednicima, prijavite se putem online obrasca ispod teksta. Nakon prijave će Vas kontaktirati djelatnici Jadranskog osiguranja iz Vama najbliže poslovnice.

Foto: misterbeautiful/bigstockphoto.com


Fotoprilog


Tagovi

Pinkert Suza Baranja Vinogradi Vinarstvo Vinarija Podrum Vinska omotnica Ratarstvo Šteta Jadransko osiguranje Premija Oranica Divljač Naknada


Autorica

Ivana Barišić

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Pozdrav svima!! Selfi iz vrta za plastenik pomislila bih ništa lakše da se radi o fotogr... Pročitaj cijelu bilješku »