Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 16.02.2024. 09:30

Moguće subvencijske prijevare? APPRRR: Zaprimili smo prijave, svaka će biti istražena

Svaku utvrđenu nepravilnost u postupku nabave Agencija za plaćanja će u sklopu administrativnih kontrola sankcionirati, a u slučaju sumnje na kazneno djelo sve sudionike prijaviti nadležnim institucijama.

Foto: Depositphotos/PeopleImages.com
  • 11.289
  • 573
  • 0

Da bi se uopće mogli prijaviti na natječaje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prijavitelji su dužni provesti postupak nabave putem sustava EONA, elektroničkog oglasnika APPRRR-a. 

No, prema njihovoj objavi, čini se da pojedinci pokušavaju "loviti u mutnom". Agencija je, naime, zaprimila nekoliko anonimnih prijava koje upućuju na netransparentnosti i kršenja pravila i načela nabave.

Dobili su, kažu, saznanja da potencijalni korisnici nagovaraju ponuditelje da odustanu od svojih ponuda i tržišnog natjecanja jer imaju "unaprijed“ dogovorene poslove, da poništavaju provedene postupke nabave bez opravdanih razloga, namještajući tehničke specifikacije određenim ponuditeljima/proizvođačima, do prijava koje se potencijalno odnose na subvencijske prijevare, a tiču se prijave za sufinanciranje opreme koja je već kupljena i u uporabi.

"Obavještavamo korisnike da će svaka zaprimljena prijava biti evidentirana i istražena te po potrebi prijavljena nadležnim institucijama utvrde li se takve vrste nepravilnosti", naglašavaju. 

Objavljen je Indikativni plan objave natječaja za 2024.

Također, apeliraju na potencijalne korisnike da poštuju pravila i načela nabave, da se prema sredstvima dostupnim iz fondova odnose s pažnjom dobrog gospodarstvenika te da ne stvaraju prepreke tržišnom natjecanju koje je putem EONA-e dostupno svima.

"Svaku utvrđenu nepravilnost u postupku nabave ćemo u sklopu administrativnih kontrola sankcionirati, a u slučaju sumnje na kazneno djelo sve sudionike prijaviti nadležnim institucijama", ističu. 

Objavili su i da nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: nepravilnosti.eu@apprrr.hr ili putem obrasca za prijavu nepravilnosti.

Počinjena nepravilnost i/ili prijevara te sumnja na počinjenje istih, također se može prijaviti i na adresu Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija nepravilnosti.eu@mfin.hr ili putem on-line obrazaca Europskog ureda za borbu protiv prijevara pri Europskoj komisiji (OLAF- fr. Office Européen de Lutte Antifraude). 

Napominju da prijavljivanje može biti osobno (imenom i prezimenom) ili uz traženje zadržavanja anonimnosti.


Tagovi

APPRRR EONA sustav Postupak nabave Kršenje pravila Prijava Upozorenje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]