Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 03.03.2023. 13:30

Mladi poljoprivrednici na raspolaganju će imati 114 milijuna eura?

U novom Strateškom planu ZPP-a potpora za mlade poljoprivrednike osigurana je i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 8.706
  • 562
  • 0

Premda ih u objavljenom indikativnom planu natječaja nema, na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković sa sudionicima izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika i najuzornije seoske žene, istaknuto je da je u novom Strateškom planu ZPP-a potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja. 

"Mladima će se staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura, uz povećanje pojedinačne potpore na 75 tisuća eura, povećan maksimalni intenzitet ulaganja na 80 posto te mogućnost kupnje poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja, u smislu udjela cijene u ukupno prihvatljivim troškovima, kroz zajmove/kredite", objavljeno je nakon sastanka.

Ove godine nema natječaja za mlade poljoprivrednike, a za male tek na jesen?!

Doduše, nije objavljeno i kada. 

Čulo se i da im je dosad iz Programa ruralnog razvoja putem operacije 6.1.1 isplaćeno 74,3 milijuna eura, a ukupno putem IAKS i non-IAKS mjera odobrena potpora vrijedna više od 575 milijuna eura.  

Inače, udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj iznosi 14,4 posto, što je iznad prosjeka Europske unije i predstavlja rast od 66 posto u odnosu na 2015., podaci su izneseni

Cilj je, naveli su, imati udio od 20 posto jer trenutnih iznad 14 nije dovoljno za generacijsku revitalizaciju poljoprivrede. 

Mladi poljoprivrednici, kazuju dalje podaci, u svojoj proizvodnji koriste gotovo četvrtinu ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta upisanog u Upisnik poljoprivrednika te su spremniji za promjene i inovacije te modernizaciju svojih proizvodnji.

U prosjeku jedan (mladi) poljoprivrednik koristi 11,9 ha poljoprivrednog zemljišta, dok površina prosječnog hrvatskog poljoprivrednika iznosi 7,0 ha.

Prema razini stručne spreme, najveći broj, njih 52,7 posto, ima završenu srednju školu, a slijede visokoobrazovani s udjelom od 16 posto. 


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Strateški plan Udio mladih Potpore Investicije Statistika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]