Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 03.07.2019. 12:00

Ministarstvo poljoprivrede: Uskoro novi natječaj za tip operacije 6.2.1.

Podsjećamo, iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti.

Foto: Pixabay/hamonazaryan
  • 6.104
  • 479
  • 0

Čekate novi natječaj za tip operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti"? Ministarstvo poljoprivrede kaže da će biti raspisan - uskoro.

"Za ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH, do sada je sklopljeno 565 ugovora o financiranju u iznosu od 210.052.125 kuna. Najveći broj ugovorenih projekata kroz operaciju 6.2.1. odnosi se na sektor turizma gdje 334 poljoprivrednika sa ukupno 124 milijuna kuna gradi ruralne kuće za odmor, kušaonice, kleti, izletišta i turističko-rekreativne sadržaje.

U sektoru pružanja usluga u ruralnim područjima potpisano je 156 ugovora u iznosu od 58 milijuna kuna za usluge poput popravka poljoprivredne mehanizacije i opreme, pomoćne djelatnosti za uzgoj usjeva, za korištenje poljoprivredne mehanizacije u komunalnim i građevinskim poslovima te usluge u šumarstvu. Za proizvodnju rakije, eteričnih ulja (najčešće od smilja), proizvodnju peleta za ogrjev i proizvodnju namještaja potpisana su 72 ugovora u iznosu od 26,7 milijuna kuna. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda (etno suveniri, proizvodi od voska, izvorne nošnje, rukotvorine, nakit, igračke...) potpisana su tri ugovora u iznosu od 1,1 milijun kuna", navodi se u priopćenju Ministarstva. 

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na prvom natječaju, koji je bio raspisan prošle godine, iznosio je 278.628.000,00 kuna, a na natječaj se javilo ukupno 755 korisnika. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti.

Indikativni plan natječaja za Program ruralnog razvoja u 2019. godini

"Kroz Program ruralnog razvoja ne razvijamo samo poljoprivredu već potičemo i razvoj dodatnih djelatnosti u ruralnim prostorima koje povećavaju zaposlenost i dohodak poljoprivrednih gospodarstava i članova njihovih obitelji. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima, stanovnici ruralnih područja imat će kvalitetnije usluge -  od onih u druątvenom sektoru do bolje odrľavanih lokalnih cesta, primjerice, jer će poljoprivrednici tijekom zime s poljoprivrednom mehanizacijom čistiti ceste od snijega", komentirao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Podsjećamo, prema Indikativnom planu objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja u srpnju bi trebala biti i objava natječaja za tip operacije 4.3.4 Investicije u javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća te 4.3.5 Korištenje obnovljivih izvora energije za javnu infrastrukturu za skladištenje voća i povrća. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Mjera 6 Nepoljoprivredne djelatnosti Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)