Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 23.02.2024. 13:30

Mijenja se pravilnik o izravnim potporama i IAKS mjerama - izmjene u javnom savjetovanju

Između ostalog, povećana je omotnica Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2024. godinu

Foto: Depositphotos/hquality
  • 12.175
  • 680
  • 0

Otvoreno je savjetovanje s javnošću za prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu.

Izmjenama je odgođen početak podnošenja Jedinstvenog zahtjeva sa 4. na 25. ožujka, unesena su administrativna rasterećenja za poljoprivrednike, pojedini stavci preformulirani su u svrhu boljeg razumijevanja značenja istih, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Razlog odgode početka podnošenja Jedinstvenog zahtjeva je, kažu, mogućnost odstupanja od GAEC 8 standarda u ovoj godini, kako ga poljoprivrednici ne bi trebali naknadno mijenjati.

Ističu da će korisnici u okviru prvog zahtjeva GAEC 8 imati mogućnost ispuniti standard ako minimalni udio od najmanje 4 % obradivog zemljišta na razini poljoprivrednog gospodarstva namjene za:

  • neproizvodne površine i obilježja, uključujući zemljište ostavljeno na ugaru; i/ili
  • usjeve koji vežu dušik i/ili
  • postrne usjeve.

Napominju i da se kod uzgoja postrnih usjeva i usjeva koji vežu dušik ne smiju upotrebljavati sredstva za zaštitu bilja, a za postrne usjeve primjenjuje se faktor ponderiranja 1, što znači da je površina postrnih uvjeta  u cijelosti prihvatljiva za izračun minimalnog udjela obradivog zemljišta od 4 % za potrebe ispunjavanja prvog zahtjeva standarda GAEC 8.

Oni koji se odluče na ispunjavanje prvog zahtjeva na temelju ovog odstupanja na način da za isto prijave samo usjeve koji vežu dušik, a ujedno su se u 2024. prijavili za provedbu eko sheme 31.05 minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivrednih površina, moći će ostvariti potporu za navedenu eko shemu samo ako minimalni udio leguminoza iznosi 24 posto. 

Kažu i da su Prijedlogom pravilnika unesena određena administrativna rasterećenja za poljoprivrednike, kao što je smanjenje dijela obveza geotagiranog fotografiranja, mogućnost vođenje obrazaca u AGRONET-u, pojedine odredbe su jasnije napisane u svrhu boljeg razumijevanja značenja tih odredbi, te su napravljene ispravke radi točnog pozivanja na članke, stavke, Obrasce.

Također, izmjenama se za 2024. povećava omotnica za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, te će se umjesto dosadašnjih 14.059.460,00 eura u Državnom proračunu Republike Hrvatske u 2025. godini, kada se zahtjevi za 2024. isplaćuju, osigurati 14.841.000,00 eura.

Više informacija pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 28. veljače ove godine. 


Tagovi

Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede IAKS mjere Izravne potpore Osjetljivi sektori


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]