Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 07.07.2016. 16:30

Lažno prijavljivali eko proizvodnju?

Dok čelni čovjek HPK kaže da je i do 90 eko proizvodnje lažno prijavljeno jer nadzora nema, APPRRR tvrdi da su inspekcije obavljene.

Foto: mythja
  • 2.820
  • 146
  • 0

Najisplativija, barem kada su u pitanju potpore, je ekološka proizvodnja pa ne čudi da se mnogi okreću toj vrsti proizvodnje. Međutim, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kaže da čak 80-90% ekoloških površina zapravo nije u toj kategoriji a uzimaju potpore jer - nadzora nema!

"To mi vidimo vizualno putujući po Hrvatskoj, a vidi se i u Arkodu (nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela) o kojim se parcelama radi. Većinom su to višegodišnji nasadi koji stoje, jednom se godišnje kose, a dobivaju pozamašne iznose. Svjesni smo da ove godine ništa više ne možemo ispraviti, ali tražit ćemo presipitivanje i da se krene u izradu novih modela plaćanja", kaže nam.

Kolika je razlika u isplati potpore, dodaje, jasno je ako znamo da ratar s proizvodnjom od 5.000 kuna ima potporu od 1.800 kuna, dok za 1 hektar višegodišnjeg nasada u eko proizvodnji potpora iznosi 7.000 kuna bez da mora prikazati proizvodnju!

"Svjesni smo da se ne može odmah vidjeti proizvodnja višegodišnjih nasada, no proizvodnje tamo neće ni biti. I zato ćemo tražiti da se provedu kontrole i vidi je li opravdana isplata", zaključuje Brlošić.

APPRRR: Inspekcije su obavljene

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi opovrgavaju takve navode. "Uvjet za ostvarivanje potpore jesu obavljene inspekcije kontrolnih tijela (nadzornih ekoloških stanica) koje za pojedinačnog korisnika moraju potvrditi da se radi o ekološkom uzgoju (ili prijelazu na takav uzgoj). Potpore za ekološku proizvodnju su vrlo izdašne te su isplaćene u 100% iznosu", odgovor je Službe za odnose s javnošću i informiranje APPRRR-a.

Vezano uz ekološku poljoprivredu, dodaju, te se potpore od ove godine dodjeljuju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj M 11 (a ne iz Državnog proračuna), a po prvi put postoji i potpora za prijelaz na ekološku proizvodnju (ne samo održavanje). Iznos za ekološku poljoprivredu predviđen za isplatu proizvodne 2015. godinu jest 218 milijuna kuna (za razliku od prosječnih 70 milijuna kuna koje su godišnje isplaćivane iz Državnog proračuna).

Foto: mythja


Tagovi

Matija Brlošić HPK Agencija za plaćanja Eko proizvodnja Lažne prijave


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]