Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zapadna Slavonija
  • 13.12.2017. 07:30

LAG-ovi s prvim natječajima kreću u siječnju, prijavite se!

Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija kroz provedbu Mjere 19.4. odvela je članove u Međimurje da vide kako se ondje razvijaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva i najavila prve natječaje iz Programa ruralnog razvoja!

Foto: Davor Dević, Vjeko Hudolin i arhiva OPG-a Perhoč
  • 2.205
  • 236
  • 0

Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija organizirala je za svoje članove zanimljivo i nadasve korisno dvodnevno studijsko putovanje u Općinu Sveti Martin na Muri gdje je održana i redovna godišnja skupština tog LAG-a. Studijsko putovanje financirano je sredstvima Europske unije.

"Kroz provedbu Mjere 19.4. Programa ruralnog razvoja članove našeg LAG-a odveli smo u Međimurje da vide kako se ondje razvijaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čime se bave, kako funkcioniraju, kako u Toplicama Sveti Martin funkcionira sustav kratkih lanaca opskrbe. Željeli smo pokazati taj dio Hrvatske gdje ima dobrih primjera tvrtki, poljoprivrednih obrta i OPG-a koji uspješno rade i posluju", rekla nam je Marijana Vidić Poletto, voditeljica LAG-a Zapadna Slavonija.

Na redovnoj skupštini LAG-a Zapadna Slavonija koja je održana u Toplicama Sveti Martin istaknuto je da je ove godine uspješno osvareno ostvareno nekoliko projekata, a najvažnije je da će nakon pet godina rada, početkom sljedeće godine početi raspisivanje prvih natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja na koje će se svojim projektima moći kandidirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Za to je LAG-u Zapadna Slavonija Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ožujku ove godine odobrila 8,9 milijuna kuna.

"Prvi natječaj planiramo raspisati u siječnju 2018. godine. I ovim putem pozivamo sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se žele javiti ili na natječaj našeg LAG-a ili na nacionalni natječaj Agencije za plaćanje da nam se svakako jave, mi ćemo im rado svojim znanjem i iskustvom pomoći u pripremi dokumentacije i izradi poslovnoga plana. Također pozivamo i predstavnike udruga civilnoga sektora da nam se obrate, jer i njima možemo pomoći u apliciranju na natječaje", kaže Marijana Vidić Poletto.

Neke članice osnivači LAG-a ne podmiruju svoje obveze

"Dobro je vidjeti kako ljudi žive i rade u drugim krajevima Hrvatske, a posebno me oduševilo kako Toplice Sveti Martin uspješno surađuju sa lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja za njih proizvode hranu. Taj model suradnje mogao bi se primijeniti i u drugim krajevima Hrvatske, što bi umnogome pomoglo poljoprivrednom sektoru", rekao je među ostalim Vitomir Žakić, predsjednik Skupštine LAG-a Zapadna Slavonije.

Apelirao je na neke općine, članice i osnivačice LAG-a, koje ne podmiruju svoje članske obveze, da to učine. Jer to će im se, rekao je, sigurno vratiti kroz buduće djelovanja ove Lokalne agencijske grupe koja se priprema za skoru provedbu prvih natječaja Programa mjera ruralnog razvoja. Kroz te projekte obiteljska poljoprivredna gospodarstva osigurat će nepovratna sredstva Europske unije za financiranje proširenja i modernizacije svoje proizvodnje. Na taj problem ukazao je i Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci, koji je, kako je rekao, vidio kako dobro funkcioniraju LAG-ovi u Austriji i koliko oni izvlače novca iz fondova Europske unije.

Toplice Sveti Martin surađuju sa 25 OPG-a

Voditeljica LAG-a Međumurski Doli i Bregi Vedrana Radmanić upoznala je goste s djelovanjem njihova LAG-a i pritom istaknula da trenutno broji 129 članova.

Nakon toga LAG-ovci šireg novogradiškog područja posjetili su vinariju, vlasništvo Nade i Branimira Jakopića, poznatih vinogradara i vinara iz Železne Gore koji proizvode vrhunska vina sa kontroliranih podrijetlom. Kušali su njihovu graševinu, silvanac zeleni i pušipel. Domaćin im je rekao da na njihovom gospodarstvu tradicija vinogradarstva i vinarstva traje od 1908. godine. Uz supružnike Jakopić danas s puno ljubavi i strasti u stvaranju vina sudjeluju u njegovi roditelji Ana i Martin ali i djeca; Filip, Martin, Jakov. Njihov obrt zapošljava 17 radnika. Uspješno su spojili vinarstvo, ugostiteljstvo, i turizam.

Jelena Berečić, direktorica hotelskih operacija i ljudskih resursa u Toplicama Sveti Martin d.d. govorila je o njihovim iskustvima u razvoju resursa svoje tvrtke, ali i lokalne zajednice kroz usku suradnju s obiteljskim poljoprvrednim gospodarstvima.

"Počeli smo prije 3-4 godine surađivati sa lokalnim proizvođačima, s oko 25 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji nam proizvode razno voće, povrće i prerađevine, pronašli smo jednoga sirara, surađujemo i sa jednim peradarom koji nas opskrbljuje jajima, a još moramo riješiti problem opskrbe mesom, da možemo ukupnu količinu hrane nabavljati baš od lokalnih proizvođača.

Bilo je na početku suradnje i uspona i padova, nije bilo uvijek sve lako i glatko, ali suradnja je zaživjela. Osim što tu hranu pripremamo u našim restoranima imamo i trgovinicu Pinklec, gdje također prodajemo dio proizvoda lokalnih proizvođača, a organizirat ćemo i online prodaju", kaže direktorica Jelena Berečić.

Očekuju pomoć LAG-a na pripremi projekata

Članovi LAG-a Zapadna Slavonija bili su oduševljeni onim što su čuli i vidjeli za dvodnevnog studijskog putovanja. Zvonko Živković, član Udruge vinogradara i voćara Cernik kaže da su mi se svidjela međimurska vina grašEvina, silvanac zeleni i pošipel Vinarije Jakopić, a posebno onaj dio priče kako većinu proizvodnje uspijevaju prodati na svome području i kako su uspješno spojili vinarstvo, ugostiteljstvo i turizam.

"Mi kao Udruga vinogradara i voćara Staro Petrovo Selo i naša Općina jedni smo od osnivača LAG-a, i očekujemo da će nam svojim savjetima i iskustvima približiti fondovima i novcu Europske unije. Naša udruga okuplja 42 OPG-a, neki su već u prethodnim natječajima kroz mjere 6.1.1. i 6.3.1. dobili nepovratna sredstva, a nadamo se da će ih i drugi iskoristiti", kaže Stjepan Pavlagić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Staro Petrovo Selo. I Ivan Golub, predstavnik Općine Okučani, nada se da će se na sljedećim natječajima za mjere Programa ruralnog razvoja javiti i više poljoprivrednih gospodarstava s područja te općine.

"Nama kao osnivačima LAG-a, bitno je da ta institucija djeluje što učinkovitije i da doprinese razvoju našeg kraja kroz pomoć OPG-ima. Naša Općina sufinancirat će izradu natječajne dokumentaciju OPG-ima, pa se nadamo da će i to sljedeće godine značajnije pomoći zainteresiranima koji pripremaju projekte za natječaje", kaže Golub.

Zlatko Bunjevac, predstavnik općine Dragalić, kaže da je ispočetka malo sumnjičavo gledao na funkcioniranje LAG- ova zbog sporosti ostvarivanja projekata, međutim, sada, nakon nekoliko godina njihova djelovanja, kada su na pomolu prvi natječaji za nepovratna sredstva Europske unije, vjeruje da će oni doprinijeti bržem razvoju poljoprivrede i u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije.

Lagovci šireg novogradiškog područja posjetili su i Mlinarsku kuću, farmu jelena i muflona OPG Roberta Perhoča, a obišli su i centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu gdje su slušali predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi.

Foto: Davor Dević, Vjeko Hudolin i arhiva OPG-a Perhoč


Fotoprilog


Tagovi

Sveti Martin na Muri Marijana Vidić Poletto LAG-a Zapadna Slavonija Vitomir Žakić Pavao Klarić LAG Međimurski Doli i Bregi Vedrana Radmanić Nade i Branimira Jakopića Jelena Berečić Pinklec Zvonko Živković Stjepan Pavlagić Ivan Golub Zlatko Bu


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo