Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 05.05.2018. 16:30

LAG Brač: LAG s otoka s milijun stabala maslina i više ovaca nego li stanovnika

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Ovoga puta je na redu LAG Brač.

Foto: LAG Brač
  • 897
  • 37
  • 0

LAG Brač djeluje na najvećem otoku Dalmacije i trećem najvećem otoku Jadranskog mora, dakle obuhvaća jedan cijeli otok što ga čini homogenim teritorijem. Dobra povezanost s kopnom uvjetovala je, pored razvoja turističkog sektora, dobru razvijenost i gospodarskog sektora. Poljoprivreda i ribarstvo su se oduvijek temeljili na održivosti pa je zadatak i rad LAG-a Brač utemeljen na održivosti tih važnih grana gospodarstva.

LAG obuhvaća osam jedinica lokalne samouprave: Grad Supetar te općine Bol, Milnu, Nerežišća, Postira, Pučišća, Selca i Sutivan. U sastavu LAG-a ukupno su 22 naselja na površini od 395,4 km2, poljoprivrednih gospodarstava je 1.390, a članova LAG-a 48. Najzastupljenije poljoprivredne kulture na teritoriju LAG-a Brač su maslina i vinova loza.

Lokalna razvojna strategija u ribarstvu 

LAG Brač je nakon svog osnivanja usmjerio rad na udruživanje otočkih općina i jačanju međusektorske suradnje. Okupljao je svoje članove, podržavao njihov rad, povezivao ih u projektima suradnje važnim za budućnost i održivi razvoj otoka. Kroz pripremnu potporu, u 2016. godini, LAG Brač osigurao je uvjete i sredstva za izradu lokalne razvojne strategije, koja je odobrena 9. siječnja 2017. godine, u iznosu od 8.241.677,01 HRK. Na taj način su osigurani uvjeti za rad ureda i za provedbu lokalne razvojne strategije LAG-a Brač. Novim zapošljavanjem povećani su i radni kapaciteti. Tijekom 2017. godine, održano je više od 30 radionica vezanih uz strategiju i animaciju na terenu kao i niz sastanaka s dionicima s područja otoka Brača. U 2017. godini LAG Brač je osnovao Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu Brač koja je izradila lokalnu razvojnu strategiju u ribarstvu te otoku Braču osigurala dodatnih 16.603.400,00 HRK.

Pored niza manjih projekata, ostvarena je partnerska suradnja na međunarodnom projektu HNV Link (HORIZON 2020). Trenutno su u pripremi novi međunarodni projekti u suradnji s partnerima iz drugih LAG-ova. Tijekom 2018. godine, LAG Brač organizirao je 8 radionica i preko 20 sastanaka na terenu, a u svome uredu pružio je više od 40 konzultacija korisnicima vezanih uz Mjeru TO 1.1.1. (sukladnu tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.) za koju je LAG Brač objavio natječaj 23. travnja 2018. godine.

U okviru Međunarodnog Kongresa ruralnog turizma, u suradnji s LAGUR-om Brač, LAGBrač organizator je Festivala održivog razvoja pod nazivom FOR F/LAG Brač koji će se održati 12. svibnja 2018. godine u Supetru. U okviru brojnih tema Kongresa, LAG Brač organizira i predavanja na temu ruralnog razvoja – provedbe lokalne razvojne strategije, brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda, knjigovodstva EU projekta i LAG-ova. Važan dio festivala zauzima i sajam lokalnih proizvođača i LAG-ova, predstavljanje edukativne igre za djecu na temu održivog razvoja otoka te interaktivni dijalog sa stručnjacima iz sva tri sektora.

Buharica, varenik i ovce 

Zanimljiva činjenica ovog područja jest da masline čine trećinu svih poljoprivrednih kultura i smatra se da ih na Braču ima čak milijun od čega se obrađuje pola milijuna stabala. Buharica ili vrhbračkamaslina je autohtona sorta istočnog djela otoka, a godišnje se proizvede oko 750 vagona ulja. Osim vina, na Braču se od grožđa proizvodi varenik – reducirani vinski mošt, a za Brački varenik pokrenut je postupak zaštite izvornosti od strane PZ Supetar, člana LAG-a Brač. Ukupno 98% cjelokupnog stočnog fonda na području LAG-a Brač odnosi se na uzgoj ovaca čiji broj premašuje broj stanovnika otoka.

Više informacija o radu LAG-a Brač možete pronaći ovdje.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

LAG Brač Ruralni razvoj Maslina Riba Vino


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/