Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo turizma
  • 27.02.2019. 12:30

Kreditna linija za privatne iznajmljivače u turizmu, kamata već od dva posto

Kreditna linija odgovor je na potrebe privatnih iznajmljivača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Foto: Ministarstvo turizma
  • 729
  • 35
  • 0

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su danas Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača koji će se odobravati putem poslovnih banaka. Cilj ovog programa je ujednačavanja standarda smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, podizanja ukupne razine kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja te u konačnici poboljšanja popunjenosti kapaciteta i jačanja cjelogodišnjeg turizma, propćeno je iz Ministarstva turizma.

"Riječ je o iznimno važnom segmentu turističke smještajne ponude u kojem, na žalost, još uvijek vlada određeni nesklad u standardima jer neki  objekti još uvijek posluju prema starim, nevažećim pravilnicima i standardima od prije dvadesetak godina. U tu svrhu, krajem prošle godine predstavili smo izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, svojevrsnu zakonsku reformu koja je okvir za budući razvoj i konkurentnost turizma u skladu s globalnim turističkim trendovima, a naša kreditna linija posljednji je potez koji će vjerujem i ostalima pomoći u usklađivanju.

Više od 103 tisuće registriranih privatnih iznajmljivača 

U konačnici, svima nam je zajednički cilj da obiteljski smještaj u Hrvatskoj bude još kvalitetniji, međunarodno prepoznatljiv i poželjan turistički proizvod koji je namijenjen ciljanim tržišnim nišama tokom cijele godine“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli naglasivši kako su privatni iznajmljivači zainteresirani ulagati i podizati kvalitetu svojeg smještaja te da su već iskazali popriličan interes za navedenu kreditnu liniju. Kreditna linija odgovor je na potrebe privatnih iznajmljivača kojih je u Hrvatskoj trenutno registrirano više od 103 tisuće.

Inače, predstavljanju su prisustvovali ministar turizma RH Gari Cappelli, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić te Dragica Hrkalović, zamjenica Izvršne direktorice za poslovanje sa stanovništvom Podravske banke.

Kako objašnjavaju, Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a kojoj su se u startu pridružile Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, namijenjena je fizičkim osobama registriranim kao privatnim iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu; smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor do najviše deset osoba, odnosno dvadeset kreveta i koji pružaju smještaj u kampu s ukupno najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za trideset gostiju istodobno.

Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje provedbu aktivnosti koje se odnose na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, i/ili opremanje objekata, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te drugih dodatnih turističkih sadržaja,  uz uvjet dobivanja novog rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno važećem Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u domaćinstvu.

Kamatna stopa već od dva posto 

"Danas smo, paralelno s potpisivanjem Sporazuma s Ministarstvom turizma, potpisali i Ugovore s prve dvije banke: to su Hrvatska poštanska banka i Podravska banka kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita. S obzirom na visoku fazu pregovora u kojoj se nalazimo, očekujem da ćemo vrlo brzo potpisati ugovore s dodatnih nekoliko banaka i na taj način omogućiti još veću dostupnost ovih sredstava.“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a. 

Nadalje, predstavljeni krediti ugovaraju se u kunama od 20.000 do 375.000 kn s kamatnom stopom 3,7 posto godišnje, tj. u eurima od 2.600 do 50.000 eura s ugovorenom kamatnom stopom 3 posto godišnje. Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini 1 posto godišnje te u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama tj. 2 posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

"Važno je napomenuti kako krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet. Krajnji cilj kreditne linije je ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge", zaključuje se u priopćenju.

 Više informacija o kreditnoj liniji dostupno je na službenim stranicama Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i u poslovicama prvih partnera u projektu, Hrvatske poštanske banke i Podravske banke. 


Izvori

Ministarstvo turizma


Tagovi

Krediti Ministarstvo turizma HBOR Gari Capelli Privatni iznajmljivači


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/