Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 08.05.2016. 13:30

Koji pravilnici selu nisu od koristi?

Na koji način bi zakonodavno i provedbeno tijelo moglo olakšati mladim poljoprivrednicima prijavu na natječaj, a koja pravila nije moguće mijenjati?

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 2.121
  • 106
  • 0

S obzirom da u svom radu provodim dosta vremena s mladim poljoprivrednicima i da sam upoznat s velikim brojem njihovih problema te da imam iskustva u pripremi prijava na natječaje koji su provedeni u 2015. godini, svakako mogu dati preporuke na koji način bi zakonodavno i provedbeno tijelo moglo olakšati mladim poljoprivrednicima prijavu na natječaj, ali koja pravila nije moguće mijenjati.

Imam manje od 40 godina, a nisam mladi poljoprivrednik - zašto?

Postoji veliko negodovanje mladih poljoprivrednika vezano za definiciju mladog poljoprivrednika u smislu maksimalnog roka postavljanja poljoprivrednika kao odgovorne osobe (18 mjeseci u podmjeri 6.1. ili 5 godina u podmjeri 4.1.), zbog čega veliki broj mlađih od 40 godina nemaju mogućnost korištenja benefita mladog poljoprivrednika.

Tko je točno mladi poljoprivrednik?

I naše mišljenje je da su time poljoprivrednici mlađi od 40 godina koji imaju veliko iskustvo u proizvodnji zakinuti jer su prerano postavljeni za odgovornu osobu na gospodarstvu. Međutim, ovo pravilo nije definiralo naše zakonodavstvo, već je ono usklađeno na razini Europske unije (Uredbama 1305/2016 i 1307/2013) i jedino se možemo nadati da će u budućnosti ovo pravilo biti izmijenjeno na način da omogućava korištenje navedenih benefita svim poljoprivrednicima mlađim od 40 godina.

Problem zemljišta u podmjeri 6.1.

Prilikom priprema projekata u podmjeri 6.1. uočili smo veliki problem vezan za dokazivanje vlasništva ili najma nad 50 poljoprivrednog potencijala odnosno zemljišta. Kao prvi problem je vrlo spori proces prebacivanja vlasništva u zemljišnim knjigama koji nerijetko traje i dulje od šest mjeseci zbog čega mladi poljoprivrednik ne može dokazati da mu je zemljište u vlasništvu iako je ono stvarno kupljeno ili darovano.

Drugi problem je obveza dokazivanja najma ili vlasništva na način da se moraju vaditi zemljišno knjižni izvadci što je veliki problem u većini RH zbog rascjepkanosti zemljišta.

Predlaže se izbacivanje dijela dokumentacije vezanog za dokazivanje vlasništva i da se navedeno provjerava elektronskim putem, a ukoliko promjena vlasništva ili najma nije provedena u trenutku prijave predlažemo da se uvaži drugi dokaz o vlasništvu/najmu kao što je kupoprodajni ugovor ili ugovor o najmu.

Poslovni plan u podmjeri 6.1.

Obvezni dio dokumentacije za prijavu na natječaj je poslovni plan za koji smatram da je nepotreban ili bi se morao značajno pojednostavniti. Naime, izrada poslovnog plana je najzahtjevniji dio dokumentacije i iziskuje puno stručnog znanja od poljoprivrednika, a njegova glavna uloga je da se dokaže dostizanje potrebnih ciljeva koji se mogu sigurno i opisnim putem dokazati bez komplicirane financijske kalkulacije.

Nadalje većina prijavitelja niti nema postojeće poslovanje niti iskustvo u poslovanju te im je teško predvidjeti realne troškove i prihode u poslovanju čime je upitna točnost izrađenih poslovnih planova, a samim time i njihov smisao. Također sve poslovne planove mora pregledati Agencija za plaćanje čime se i rok obrade projekata nepotrebno produljuje.

Predlaže se izbacivanje poslovnih planova kao obvezne dokumentacije te ubacivanje jednostavnijeg dokumenta u kojem će mladi poljoprivrednik dati opisni dokument u kojem će predstaviti sebe i svoje iskustvo te planove u poljoprivrednoj proizvodnji.

Prioritet mladi u podmjeri 4.1.

S obzirom da mladi poljoprivrednici nemaju prioritet u podmjeri 4.1. tj. da ne ostvaruju dodatne bodove - svakako bi bilo poželjno da se mladim poljoprivrednicima da prednost. Poznato je da je struktura mladih u poljoprivrednoj proizvodnji izrazito niska te bi ima trebalo dati prednost i u podmjeri 4.1.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Pravilnik Promjene Ministarstvo poljoprivrede Mladi poljoprivrednik Mjera 6 Mjera 4


Autor

Josip Vrbanek

Više [+]

Josip od 2011. godine sudjeluje u pripremi i izvedbi investicija privatnih poduzetnika te ima iskustva na više od 50 realiziranih projekata u sklopu programa ruralnog razvoja (IPARD i EAFRD) te vinske omotnice. Kada se ne bavi EU fondovima, pomaže obiteljskoj vinariji u kojoj je stekao stručno znanje i iskustvo u području vinogradarstva i vinarstva.


Partner

Georg d.o.o.

Ulica Divka Budaka 1D, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4444 396, e-mail: info@georg.hr web: http://www.georg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/