Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 20.04.2021. 16:30

Koja su to područja i kako ostvariti potporu za IAKS mjeru 13?

Važno je napomenuti kako je potpora moguća ako je najmanje 50 posto ARKOD parcele na području s ograničenjem.

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 1.832
  • 130
  • 0

Budući da je na 73 posto teritorija Lijepe naše prisutno neko od prirodnih ili ostalih posebnih ograničenja te je obuhvaćeno 41 posto od ukupnih poljoprivrednih površina, Republika Hrvatska je u svoj program IAKS mjera uvrstila i Mjeru 13 "Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima". 

Prvenstveno se ovom mjerom, pojašnjavaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva želi zadržati poljoprivredna proizvodnja u ovim područjima, što posljedično znači očuvanje starih i mogućnost za stvaranje novih radnih mjesta, uz zaustavljanje trenda depopulacije i razvoj ruralnog prostora.

"Utjecaj provođenja ove mjere širi se i na očuvanje karakterističnih krajobraza, bioraznolikosti, proizvodnju proizvoda s dodanom vrijednosti u smislu oznaka geografskog i tradicionalnog podrijetla“, ističu.

Gdje se provodi?

Tako se potpora može ostvariti kroz tri podmjere, 13.1 Plaćanja u gorsko planinskim područjima, 13.2. Plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima i 13.3. Plaćanja u područjima s posebnim ograničenjima. 

Gorsko planinska područja, prema podacima iz brošure o IAKS mjerama pokrivaju 1.175.786 ha (20,78 posto teritorija) s 32.034 ha (3,13 posto) poljoprivredne površine. Područja sa značajnim prirodnim ograničenjima zauzimaju 2.415.786 ha (42,69 % teritorija) odnosno 355.117 ha (34,71) dok su ona s posebnim ograničenjima na 449.860 ha (7,95) tj. 37.652 ha (3,68 posto) poljoprivredne površine.

Za gorsko-planinska jedinica lokalne samouprave (JLS) se svrstava ako se na više od 50 posto njezine površine nalaze ograničenja uz nadmorsku visinu i nagib terena, prema sljedećim kriterijima: 

  • nadmorska visina iznad 700 m
  • nadmorska visina 500 - 700 m uz nagib veći od 15 posto
  • nadmorska visina 400 - 500 m uz nagib veći od 15 posto ako je vertikalna raščlanjenost reljefa veća od 500 m. 

"Ovaj je kriterij primjenjiv samo u slučaju kada JLS graniči s JLS koja je definirana sukladno prvom ili drugom kriteriju“, stoji u brošuri. 

Nadalje, na područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima, jedinica lokalne samouprave se svrstava u područje sa značajnim prirodnim ograničenjima ako na najmanje 60 posto površine korištenog poljoprivrednog zemljišta u odnosu na ukupnu površinu tog zemljišta ima ograničenja koja su: 

  • niska temperatura - dužina vegetacijskog perioda
  • suša - godišnja količina padalina (GP) u odnosu na potencijalnu evapotransporaciju (PET)
  • ograničena propusnost tla - područja koja su zasićena vodom tijekom značajnog dijela godine
  • nepovoljna tekstura i kamenitost - relativno obilje gline, mulja, pijeska, organske tvari i krupne frakcije
  • plitka ekološka dubina - dubina od površine tla do ujednačenog sloja stijene ili nepropusnog sloja
  • nepovoljna kemijska svojstva - prisutnost soli, pristupačnog natrija, prekomjerna kiselost
  • nagib - promjena nagiba s obzirom na planimetrijske udaljenosti.

U Republici Hrvatskoj krš je definiran kao posebno ograničenjem, a JLS se svrstava u takvo područje ako se na više od 50 posto njezine površine iz koje su izuzeta šumska područja nalazi krš.

50 posto ARKOD parcele na području s ograničenjem

A kada je riječ o prihvatljivim korisnicima, oni mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ako su aktivni poljoprivrednici sukladno Zakonu o poljoprivredi i koriste zemljište upisano u ARKOD koje se nalazi na nekoj od JLS koja je označena kao područje s ograničenjem. 

Važno je napomenuti kako je potpora moguća ako je najmanje 50 posto ARKOD parcele na području s ograničenjem. Također, za krški pašnjak moguće ju je ostvariti ako korisnik drži najmanje 0,3 UG/ha goveda, kopitara, ovaca i/ili koza.

Obveza je svakog korisnika, napominju baviti se poljoprivrednom djelatnošću na onim poljoprivrednim površinama za koje se ostvaruje potpora.

Postupak finog podešavanja "Fine tuning"

Potpora se isplaćuje kao naknada za gubitak prihoda i dodatne troškove koji su nastali uslijed prirodnih ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju.

Potpora je izračunata usporedbom prosječnog strukturnog hektara s područjem s ograničenjima u usporedbi sa strukturnim hektarom na području bez ograničenja. U iznos su uračunati povećani troškovi mehanizacije.

Kod područja sa značajnim prirodnim ograničenjima osim prisutnosti pojedinih ograničenja koje se koriste kao kriterij, provodi se i postupak finog podešavanja ("Fine tuning"). 

Ovaj postupak, objašnjavaju iz Uprave za stručnu podršku obvezan je za sve države članice, a njegova svrha je isključenje onih područja s prirodnim ograničenjima u kojima se postojeće ograničenje prevladalo kroz investicijske ili gospodarske aktivnosti, a što se iskazuje kroz vrijednost ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (SO – standard output).

Granična vrijednost SO koja je korištena u Fine tuning postupku iznosi 80 posto od EU SO vrijednosti. Budući da je prosječni SO na nivou Europske unije 13.316,68 eura, one JLS čija vrijednost iznosi više od 10.653,34 eura morale su biti isključene iz područja sa značajnim prirodnim ograničenjima u poljoprivredi.

Za kraj, bitno je istaknuti kako visina potpore za gorsko-planinsko područje iznosi 226 eura/ha, sa značajnim prirodnim ograničenjima 119,85 dok je za ona s posebnim ograničenjima 82 eura/ha.


Tagovi

IAKS mjere Mjera 13 Prirodna ograničenja Gorsko-planisko područje Potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]