Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Jasenovac
  • 31.01.2018. 07:30

Jasenovac novcem EU do lakšeg pristupa Poljoprivrednoj zoni

Za modernizaciju nerazvrstane ceste prema Poljoprivredno-industrijskoj zoni Općini Jasenovac odobreno je 6.830.000 kuna novca EU kroz provedbu mjere 7.2.2. Programa ruralnog razvoja. Očekuju i ostvarenje više drugih projekata kojima žele poboljšati život stanovnicima svih naselja

  • 710
  • 160
  • 0

Općinu Jasenovac očekuje realizacija više projekata vezanih za komunalnu infrastrukturu, a neki se financiraju sredstvima iz fondova Europske unije. Projekti su dobili financijsku potporu za uređenje vodoopskrbe, sanaciju cjevovoda u mjestu Jasenovac i vodocrpilišta i za uređenje cestovne mreže. Prema riječima općinske načelnice Marije Mačković, trenutačno je vrijedan projekt cestovne infrastrukture.

"Ponosni smo što nam je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila projekt koji smo kandidirali prije nešto više od godinu dana. To je projekt spojne, takozvane stare ceste, koja spaja našu Poljoprivredno-industrijsku zonu na državnu cestu D-47, u dužini nešto više od 4 kilometra. Projekt je vrijedan 6,830.000 kuna. Riječ je o provedbi podmjere 7.2.2. Programa ruralnog razvoja "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta", kaže načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković.

Kako navode u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju intenzitet javne potpore po projektu/operaciji unutar tipa operacije 7.2.2. iznosi do 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova, a sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

"To su bespovratna sredstva koja za našu malu općinu mnogo znače. Čekamo potpisivanje ugovora i provedbu javnog natječaja. Sanacija ceste je važna zbog toga što skraćuje put prema toj zoni, ali i zbog toga što ubuduće teški kamioni neće prolaziti kroz naselje i neće oštećivao taj dio ceste“, kaže načelnica Mačković, zadovoljna što će tom investicijom riješiti jedan od najvećih cestovnih problema u općini.

Poboljšanje sustava vodoopskrbe

Načelnica ističe i završetak sanacije nerazvrstane ceste u naselju Uštici u dužini od 1.500 metara. Taj projekt vrijedan 350.000 kuna financirao se novcem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Što se tiče novca iz fondova Europske unije načelnica Mačković ističe da je i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava proširilo i moderniziralo svoja gospodarstva, jer su im kroz mjere Programa ruralnog razvoja odobrena sredstva EU, a još nekoliko ih se priprema za natječaje.

U Općini Jasenovac počeli su rješavati još jedan gorući infrastrukturni komunalni problem - poboljšanje sustava vodoopskrbe pitkom vodom. Prošle godine u Hrvatskim vodama kandidirali su sanaciju vodovodne mreže i bunara u naselju Jasenovac.

"Vodovodna mreža na području naše općine stara je više od 40 godina. Cilj nam je obnoviti kompletnu mrežu u svim naseljima, ali dok se ne riješi u Jasenovcu ne možemo krenuti dalje. Zbog dotrajalosti mreže problem sa vodom imaju i industrijski pogoni u Poljoprivredno-industrijskoj zoni. Koliko vidimo Hrvatske vode na tu poziciju za sufinanciranje sanacije vodovodne mreže stavile su iznos od milijun kuna, ali to je samo dio potrebnih sredstava za ukupno rješavanje problema“, kaže načelnica Mačković.

Općina Jasenovac nastojat će kroz spomenute i još neke druge projekte u pripremi omogućiti stanovnicima bolje uvjete za ostanak i život u tom lijepom dijelu Posavine.

Snimio: Željko Gašparović Gašo

 


Fotoprilog


Tagovi

Jasenovac Marije Mačković Uštici Europska unija Vodovodna mreža.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]