Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 06.05.2021. 10:30

Izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera - što je novo?

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.130
  • 247
  • 0

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovim se prijedlogom produljuje rok za podnošenje jedinstvenog zahtjeva za 2021. godinu za mjesec dana, odnosno do 18. lipnja, a krajnji rok za zakašnjele zahtjeve produljuje se do 13. srpnja.

Također, produljuje se i rok za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama.

Tako se kod proizvodno vezanih plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka jasnije propisuje da se uvjet isporučene količine od minimalno 4.310 kg mlijeka osim na korisnike koji isporučuju mlijeko otkupljivačima odnosi i na korisnike koji stavljaju mlijeko i/ili mliječne proizvode u javnu potrošnju.

Za voće i povrće kao dokaz o isporučenoj količini proizvoda uvodi se skladišna primka ili drugi odgovarajući dokument iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi količina sirovine iz vlastite proizvodnje, a koja je upućena na preradu u pogone korisnika.

"Za povrtnu vrstu luk omogućena je kombinacija vrsta luk i luk kozjak za koje je zajedno minimalna prihvatljiva površina 0,5 ha i minimalni urod 20 t/ha“, pojašnjavaju.

Također, ispravljena je greška kod operacija 10.1.10 "Održavanje suhozida“, 10.1.11. "Održavanje živica“, 10.1.12. "Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki“, 10.1.13. "Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima“, 10.1.14. "Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima“, 10.1.15. "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima“, 10.1.16. "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada“ kod kojih se za novo prijavljene površine postojećih korisnika propisuje obvezno dvogodišnje razdoblje.

Ostale su izmjene nomotehničke prirode, napominju.

Izmjene Pravilnika možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 10. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izravne potpore IAKS mjere Ruralni razvoj Rok Zahtjevi PVP krave Uzgoj luka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.