Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 05.06.2021. 13:30

Izmjene IAKS mjera 10 i 14: uvedene nove mogućnosti dobivanja potpora

Zbog uvođenja novih vrsta potpora u mjeri 10 i 14 produljuje se rok za zaprimanje jedinstvenog zahtjeva, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/kamonrat
  • 1.608
  • 256
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je nove mogućnosti ostvarivanja potpora kroz IAKS mjere.

Kako su objavili, prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu, kojim se uvode nove vrste potpora u Mjeri 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene te Mjeri 14 Dobrobit životinja, u postupku je elektronskog savjetovanja.

Tako se u Mjeru 10 uvodi novi tip operacije 10.1.17. Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, a za tipove operacija 10.1.3. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, 10.1.4. Pilot mjera za zaštitu kosca i 10.1.5. Pilot mjera za zaštitu leptira povećavaju se postojeći iznosi potpore.

"U Mjeru 14 u tipu operacije 14.1.2. Dobrobit životinja u svinjogojstvu, kod kategorije životinja krmače i nazimice, uvodi se potpora za Poboljšanu skrb u prasilištu te Smanjenje toplinskog stresa u ljetnim mjesecima pojačanim protokom zraka ili raspršivanjem vodom", pojašnjavaju. 

Također, u tipu operacije 14.1.4. Dobrobit životinja u kozarstvu i tipu operacije 14.1.5. Dobrobit životinja u ovčarstvu uvedeno je novo područje dobrobiti životinja Poboljšana hranidba te je uvedena diferencirana potpora za koze i ovce u proizvodnji mlijeka te mesa.

Povećani su, stoji dalje, iznosi potpore za pojedine zahtjeve dobrobiti životinja u svim tipovima operacija. Kod odbijene prasadi, tovnih svinja, brojlera i purana potpora će se izračunavati uvažavajući turnusni karakter proizvodnje

"U svim tipovima operacija koji u okviru područja dobrobiti Poboljšana hranidba imaju zahtjev izrade i provedbe plana hranidbe uvodi se obveza kombiniranja ovog područja dobrobiti sa najmanje jednim zahtjevom iz ostalih područja dobrobiti životinja", naglašavaju. 

Prijedlog Pravilnika možete pročitati ovdje

Zbog uvođenja navedenih novih vrsta potpora u mjeri 10 i 14 produljuje se rok za zaprimanje zahtjeva do 28. lipnja 2021. godine. Sukladno tome produljuje se rok za izmjene ili dopune već podnesenih jedinstvenih zahtjeva do 13. srpnja 2021. te rok za zakašnjele zahtjeve do 23. srpnja 2021., kao i rok za dostavu potrebne dokumentacije u pojedinim mjerama, zaključuje se u objavi. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje IAKS mjere Mjera 10 Dobrobit životinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P