Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid potpore
  • 16.12.2020. 10:30

Hrvatskoj odobren 9,3 milijuna eura vrijedan program potpore primarnim proizvođačima

Potpora će se isplatiti u obliku bespovratnih sredstava, a bit će namijenjena uzgajivačima goveda i krmača, kao i proizvođačima jabuka, mandarina i krumpira.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
  • 1.947
  • 100
  • 0

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj oko 9,3 milijuna eura (70 milijuna kuna) potpore za poduzeća koja djeluju u određenim primarnim poljoprivrednim sektorima koji su pogođeni izbijanjem koronavirusa.                                                      

Program je, kako su objavili, odobren u skladu s Privremenim okvirom državnih potpora. Javna podrška, koja će se isplatiti u obliku izravnih bespovratnih sredstava, bit će namijenjena uzgajivačima goveda i krmača, kao i proizvođačima jabuka, mandarina i krumpira u Hrvatskoj.

Dodjeljivat će se do 30. lipnja 2021. godine.

Do 100.000 eura po korisniku

Cilj je, podsjećamo, riješiti potrebe za likvidnošću onih koji su pretrpjeli pad prodaje i pomoći im da nastave svoje aktivnosti tijekom i nakon koronakrize, a očekuje se da će mjera podržati više od 6.500 korisnika.  

Treba napomenuti da potpora neće premašiti 100.000 eura po korisniku, kako je predviđeno Privremenim okvirom za korisnike u primarnom poljoprivrednom sektoru.

Komisija je zaključila da je mjera potrebna, primjerena i razmjerna kako bi se otklonili ozbiljni poremećaji u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenim u Privremenom okviru. 

Za primarne poljoprivredne proizvođače osigurano 70 milijuna kuna

Podsjetimo, iz Ministarstva poljoprivrede su nedavno objavili da se čeka odobrenje Komisije, koje je sada doneseno. Također su pojasnili da će potpora za uzgajivače goveda u sustavu krava-tele iznositi 5 milijuna kuna, uzgajivače tovne junadi 25 milijuna kuna, uzgajivače krmača 14 milijuna kuna, proizvođače jabuka 8 milijuna kuna, proizvođače mandarina 8 milijuna kuna te proizvođače krumpira 10 milijuna kuna.


Tagovi

Europska komisija Potpore Primarni proizvođači Odobrenje Covid potpora


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]