• Europska komisija

EU ulaže milijarde eura u inovativne projekte čiste tehnologije

Za poticanje zelenog oporavka Europska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda koji će financirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te upotrebu i skladištenje ugljika.

Foto: JumpStory
  • 236
  • 29
  • 0

Europska komisija je objavila prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih svjetskih programa za demonstraciju inovativnih tehnologija s niskim udjelom ugljika, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU za trgovanje emisijama.

Njime će se financirati napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Plan je potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti i ojačati vodeći položaj Europe u svijetu kada je riječ o tehnologijama, stoji u priopćenju Europske komisije.

Ulaganje doprinosi pokretanju gospodarstva 

"Ovaj se poziv pojavljuje u pravi trenutak. EU će uložiti milijardu eura u perspektivne, tržišno spremne projekte poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Također ćemo podržati skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatski oporavak“, izjavio je potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans.

Ministri EU: Europski zeleni plan smjer je u kojem treba ići

U razdoblju od 2020. do 2030. iz Inovacijskog fonda dodijelit će se desetak milijardi eura prikupljenih prodajom emisijskih jedinica na dražbi u okviru sustava EU za trgovanje emisijama, uz neisplaćene prihode iz prethodnog programa NER 300.

Za projekte koji nisu spremni pomoć od 8 milijuna eura

U okviru prvog poziva na podnošenje prijedloga osigurat će se bespovratna sredstva u vrijednosti od milijardu eura za velike projekte u području čistih tehnologija kako bi im se pomoglo da prevladaju rizike povezane s komercijalizacijom i opsežnim demonstracijskim aktivnostima. Ta će potpora otvoriti put za plasiranje nove tehnologije na tržište. Za perspektivne projekte koji još nisu spremni za tržište predviđena su zasebna proračunska sredstva u vrijednosti od 8 milijuna eura koja će se upotrijebiti za pomoć pri razvoju.

Poziv je otvoren za koncepte u prihvatljivim sektorima iz svih država članica EU-a te Islanda i Norveške. Sredstva se mogu kombinirati s drugim inicijativama javnog financiranja poput državnih potpora ili drugih programa financiranja iz EU-a.

Europa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent?

Ocjene će ovisiti o njihovom potencijalu za izbjegavanje emisije stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti, te potencijalu za proširenje i troškovnu učinkovitost.

Rok za podnošenje prijava je do 29. listopada 2020., a projekti se mogu prijaviti putem EU fonda i natječaja gdje su dostupne dodatne pojedinosti o cjelokupnom postupku, a pojedinosti možete pronaći na ovoj poveznici. 


Tagovi

Europska komisija Europska unija Zeleni plan Zeleni oporavak Ulaganje Inovacijski fond Financiranje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Sve buja i previše.
Salatu rijedimo pomalo, ima već i mlade mrkvice.
Za koji dan bude i grašak za branje.