Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 08.01.2024. 18:00

Dobit će gotovo 1.500 eura po hektaru za mjere iz zaštite okoliša?

Poslije Brexita smanjile su se subvencije za britanske poljoprivrednike. Sada uvode nove mjere, drugačije od "birokratske" Zajedničke poljoprivredne politike

Foto: Depositphotos/tupungato
  • 19.316
  • 986
  • 0

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je najavila mjere koje su predstavljene kao poboljšanja u poljoprivrednoj politici od izlaska ove države iz Europske unije, piše Financial Times. Usmjerene su na jačanje prehrambene sigurnosti zemlje i uzimaju u obzir zaštitu ekologije.

Veće subvencije

Ministarstvo zaštite okoliša, hrane i ruralnih pitanja objavilo je da nove mjere zamjenjuju, kako su je nazvali, birokratsku Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a (ZPP). Veća potpora poljoprivrednicima će značiti jačanje lanca opskrbe i pomoći u ostvarenju obećanja Vlade da će nastaviti proizvoditi najmanje 60 posto hrane na domaćem tržištu.

Tvrtke u ovom sektoru se bore s visokim troškovima i niskim prinosima. Tajnik za okoliš Steve Barclay je najavio prosječno povećanje vrijednosti ugovora o plaćanju za 10 posto za dvije subvencije koje čine dio programa upravljanja okolišem. Planiraju potaknuti poljoprivrednike da osiguraju staništa za životinje i da budu nagrađeni za njihovo održavanje. To znači da će po hektaru na ime povezivanja rijeka sa staništima u poplavnim zonama moći dobiti 1.440 eura.

Odjel za zaštiu okoliša priopćio je da se 8.000 poljoprivrednika prošle godine prijavilo za poticaj za održivu poljoprivredu, što je daleko ispod 82.000 onih koji na to imaju pravo.

Poljoprivrednici kritiziraju

Osim što će povećati vrijednost subvencija, pojednostavit će proces prijave i uvesti premije za akcije koje najviše doprinose zaštiti okoliša. Shema plaćanja iz doba EU sada se postepeno ukida, a poljoprivrednici primaju niže godišnje iznose od 2021. do 2027. godine.

Poljoprivrednici i industrijske grupe već dugo kritiziraju implementaciju novih mjera, navodeći njihovo sporo uvođenje te komplicirane procese primjene. U proteklih nekoliko godina, farmeri su bili pogođeni rekordnim troškovima proizvodnje, od stočne hrane do energije i rada., ali plaćanja u poljoprivredi nisu rasla istim tempom

Vlada je obećala da će se konzultirati o jasnijem označavanju hrane kako bi pomogla kupcima da shvate odakle dolaze proizvodi te ispunjavaju li britanske standarde. 

"Potrošači žele kupiti domaću hranu vrhunske kvalitete, ali prečesto proizvodi proizvedeni po nižim standardima u inozemstvu nisu jasno označeni", rekao je Barclay.


Tagovi

Ujedinjeno Kraljevstvo Britanska vlada Poljoprivredna politika Subvencije ZPP Zaštita okoliša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje