• Školska shema

Djeci zdrav obrok, OPG-ovima novo tržište

Školska shema besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu stupa danas na snagu!

Foto: Bigstockphoto/lisafx
  • 2.627
  • 449
  • 0

Školska shema besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu stupa danas na snagu te od 1. kolovoza objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU.

Za besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama Europska komisija osigurala je 250 milijuna eura od čega je za financiranje provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Na jelovniku zdravi i domaći proizvodi

Prema toj shemi države članice mogu u okviru tematskih obrazovnih mjera uključiti i druge poljoprivredne proizvode, kao što su masline i maslinovo ulje i med. Izbor proizvoda države članice temelje na zdravstvenim i ekološkim razlozima, sezonskoj dostupnosti, raznolikosti i raspoloživosti prioritetnih proizvoda. Proizvodi ne smiju sadržavati zaslađivače i pojačivače umjetnog okusa, te bi trebali imati što manje šećera, soli ili masti.

EU daje 2,6 milijuna EUR za besplatne zdrave obroke u hrvatskim školama.

"Važno je da se djeca hrane zdravo i da jedu domaće lokalne proizvode. Ujedno, tako škole otvaraju svoja vrata za poljoprivrednike i postaju za njih novo tržište što nije zanemarivo s obzirom na štetu koju su poljoprivrednici pretrpjeli zbog ruskog embarga i elementarnih nepogoda", pojašnjava hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir čijim zalaganjem je Hrvatska dobila subvencije EU za zdrave obroke u školama.

Namirnice od lokalnih OPG-ova

"Europska komisija prihvatila je prijedlog nas zastupnika da se namirnice trebaju dobavljati od lokalnih OPG-ova jer mlijeko, voće i povrće koje je stizalo u škole preko velikih dobavljača uglavnom nije bilo domaće proizvodnje već mahom iz uvoza što je suprotno ideji projekta", ističe Petir.

Ona napominje da je Uredba osim mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća obuhvatila na inicijativu zastupnika i masline, maslinovo ulje i med za sada kao obrazovnu mjeru, no države članice mogu ukoliko žele sufinancirati uvođenje i tih proizvoda u jelovnike naših škola.

Petir je u travnju ove godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme - besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu što je Ministarstvo i prihvatilo u lipnju. Njezin je prijedlog podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Foto: Bigstockphoto/lisafx


Tagovi

Školska shema Marijana Petir EU Besplatni obroci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Berba domačeg češnjaka u punom jeku, malo nam je otežano, jer je zarastao u travu (kamilicu