Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 02.12.2023. 16:45

APPRRR: Kontrole parcela i dalje su u tijeku, kome semafor pozeleni - ide isplata avansa

Stručna procjena provodi se na 18.488 poljoprivrednika i 42.452 parcele (crvene i žute), navodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Foto: R. Prusina
  • 18.172
  • 944
  • 1

Administrativne kontrole još uvijek se provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje, priopćila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Provjeru radi više od sedamdeset djelatnika APPRRR-a-te ukoliko utvrde prihvatljivost, parcela prelazi u zeleno. Kažu, pri tom postupku, ukoliko je potrebno, traži se od korisnika i dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti kao što su npr. geotagirane fotografije.

Provjere traju, isplate na tjednoj bazi 

Nakon toga, sve prihvatljive (zelene) parcele prelaze u proces odobravanja, koja se provode jednom tjedno.

"Stoga naglašavamo kako je isplata potpora i dalje u tijeku i svi poljoprivrednici kojima će se utvrditi prihvatljivost bit će odobreni", ističu. 

Oni koji i nakon toga ostaju u crvenom, imaju pravo prigovora temeljem kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora.

Zbog nepouzdanog sustava monitoringa dijelu stočara uskraćena isplata avansa

Ponavljaju da se postupak administrativne kontrole putem automatske procjene satelitskim podacima provodi na svih 107.000 poljoprivrednika koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu i na preko 1,3 milijun poljoprivrednih parcela.

Stručna procjena provodi se na 18.488 poljoprivrednika i 42.452 parcele (crvene i žute), a plaćanje onima kojima "pozelene", ide jednom tjedno.

"Ovaj tjedan isplaćeno je 4.989 korisnika, a sljedeći će biti dodatnih 5.006 korisnika, što znači da je stručna procjena završena za oko 10.000 poljoprivrednika", otkrrivaju dodajući da je plan do 15. prosinca provesti sve stručne provjere i isplatiti potpore. 

Isplate intervencija 

Podsjećaju da će u prosincu isplatiti i potpore za intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u iznosu od 32 milijuna eura te intervenciju 31.01. Intenzivirana raznolikost usjeva, u iznosu od 30 milijuna eurOvaj mjesec bit će isplaćena i potpora za Osnovnu potporu dohotku, Dodatnu potpora dohotku za Mlade poljoprivrednike te Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku u iznosu od 65 milijuna eura.

"Ukupno, do kraja godine, poljoprivrednicima će se isplatiti 236 milijuna eura potpore, a ostatak isplate potpora planiran je u prvoj polovici 2024. godine", zaključuju iz APPRRR-a. 


Tagovi

APPRRR Predujam Isplata avansa Semafor Crvene i žute parcele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer