Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Antunovac
  • 08.11.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Antunovac

Antunovac, jedina općina slavonskih županija koja nosi pridjev razvijena

Prema provedenoj indeksaciji, Općina Antunovac jedina je pripala razvijenim dijelovima, a svoj razvoj zahvaljuje sredstvima EU fondova. Iskoristila je i pogodnosti mjere 7 Programa ruralnog razvoja.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.177
  • 512
  • 0

Koliko se može postići sredstvima Europske unije, najbolje svjedoči činjenica da je na području pet slavonskih županija, Općina Antunovac jedina prema provedenoj indeksaciji razvijenih područja pripala upravu tu - u razvijena područja! Općina koja i dalje pripada području od posebne državne skrbi jer je tijekom Domovinskog rata bila potpuno razorena, pritom je stala uz bok gradovima Osijeku, Našicama, Požegi i Slavonskom Brodu. 

"To je apsolutno pozitivno, ali u smislu EU projekata nam otežava situaciju. Manja su sufinanciranja, a ima i natječaja na koja se ne možemo javiti jer su isključivo za nerazvijena područja", kaže nam Ante Modrić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine udaljene svega 10 kilometara od Osijeka, a koja je, kako bi što uspješnije aplicirali na fondove EU, 2013. godine osnovala Agenciju za održivi razvoj Općine Antunovac - Roda d.o.o. na čijem je čelu Nataša Tramišak. Općinu, pak, posljednje dvije godine uspješno vodi načelnik Davor Tubanjski.

Proračun dozvoljava krpanje cesta, Program ruralnog razvoja cjelovitu rekonstrukciju 

Ove su godine završili projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Crkvenoj ulici u Ivanovcu. Rekonstrukcija ceste vrijednosti 2.092.098,75 kuna sufinancirana je u 100% iznosu (85% EU, 15% RH, op.a.) kroz Mjeru 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., podmjeru 7.2. "Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, tipa operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“.

Više od dva milijuna kuna vrijednost je uređenja nerazvrstane ceste u Crkvenoj ulici 

Projekt koji su prijavili 2016. uključio je izradu projektno tehničke dokumentacije te građevinske radove na rekonstrukciji ceste u Crkvenoj ulici u Ivanovcu u s ciljem održivosti razvoja lokalne zajednice kroz poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture, podizanja razine sigurnosti i udobnosti odvijanja prometa. Rezultati projekta su rekonstruirana cesta duljine 550 metara, širine 5,5 metara s bankinama 1 metar, riješena oborinska odvodnja te omogućen pristup javnim objektima u Ivanovcu.

"Program ruralnog razvoja je jedini način da napravimo pravu rekonstrukciju nerazvrstanih cesta jer bi takva investicija "pojela" polovicu našeg izvornog proračuna. Mogućnost je ili krpati nerazvrstane ceste ili na ovaj način raditi sveobuhvatnu rekonstrukciju", jasan je pročelnik koliko im vrijede ovakva sufinanciranja. Ne čudi stoga da pripremaju dokumentaciju za još jednu nerazvrstanu cestu. Ovoga puta Ulicu kralja Zvonimira u Antunovcu. 

U Općini s dva naselja, Antunovac i Ivanovac, koja prema popisu iz 2011. ima 3.703 stanovnika, razvijaju i ruralni turizam. U toj se općini, naime, nalazi i jedno od dva gnijezda stepskog sokola zabilježenih u Hrvatskoj. 

"Benefit je to koji koristimo u prijavi na natječaje i u svrhu turističke promidžbe", dodaje pročelnik općine koja je prije dvije godine izgradila cikloturističko odmorište kod Utvrde Korođvar, na razmeđi općina Antunovac i Čepin. U planu je završetak biciklističkih staza koje vode od granice s gradom Osijekom do zidina utvrde. Lani su u funkciji ciklo turizma na toj otvorili i turističko-informativni centar Žnidarec. Projekt izgradnje interaktivnog parka u centru Antunovca, za koji je ishođena građevinska dozvola, prijavljen je kroz prekograničnu suradnju sa Mađarima.

Deminirano 330 hektara poljoprivrednog zemljišta 

"Daleko najveći projekt u povijesti općine je Poduzetnički inkubator, vrijedan 21 milijun kuna. Naš osnovni proračun je bio pet puta manji nego su iznosi koje smo dobili za provedbu tog projekta koji je 94% sufinanciran od strane EU", ponosan je pročelnik. Upravljanje Inkubatorom preuzela je upravo Agencija Roda koja je i radila na prijavi, a u kojoj je zaposleno pet osoba. Proširuju i gospodarsku zonu, prodano je 19 parcela i u funkciji će biti do Božića. 

Uskoro slijedi i raspisivanje natječaja za državno poljoprivredno zemljište 

Općina dobro stoji i demografski. "U osnovnoj je školi 350 djece, u vrtiću preko 100 djece. Imamo dosta useljavanja s rubnih dijelova županije i cijele Slavonije. Kako ljudi gravitiraju Osijeku, često dosele u Antunovac jer žele s jedne strane mir, a s druge blizinu grada. Za 6 minuta ste automobilom iz Antunovca u bilo kojem dijelu Osijeka, gradski prijevoz vozi regularno, srednjoškolci bez problema idu u škole, povezanost je maksimalna", ponosan je pročelnik općine koja je od lani i čista od mina!

Na području općine u kojoj, kada je u pitanju poljoprivreda, prevladava ratarstvo imaju oko 2.200 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, što u zakupu, što pod koncesijama. 

"Od Ministarstva poljoprivrede smo dobili suglasnost na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Imamo 330 hektara deminiranog zemljišta koji je bez zakupnika, tako da ćemo na natječaju to zemljište ponuditi u zakup", najavljuje pročelnik. Treba li dodati i da je riječ o općini koja uredno ulaže u otresnice, uređenje poljoprivrednih puteva, proširenja puteva i uređenje kanalske mreže? 


Fotoprilog


Tagovi

Općina Antunovac Ante Modrić Nerazvrstane ceste Ruralni razvoj Mjera 7


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tursko voće i povrće moglo bi preplaviti i naše tržište. Naime, turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman utjecaj na trgovinu voćem i povrćem cijele regije, a time i istočne Europe i Europske unije. Turs... Više [+]