Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srednje poljoprivredne škole
  • 09.01.2018. 18:00

905.000 kuna za inovativnu nastavu u poljoprivrednim školama

Zahvaljujući više od 900.000 kuna dobivenih od Ministarstva poljoprivrede Srednja škola Isidora Kršnjavog iz Našica i Srednja škola Donji Miholjac modernizirat će nastavu.

Foto: prof. Krunoslav Kovačević
  • 599
  • 26
  • 0

Opremanje stočarskog praktikuma i pedološkog laboratorija, nabava gospodarskog vozila te nabava opreme za preradu voća i povrća kao i edukacijske i promotivne aktivnosti u svrhu osposobljavanja nastavnika i učenika za korištenje novih tehnologija, planovi su Srednje škole Isidora Kršnjavoga iz Našica te Srednje škole Donji Miholjac.

Planove će realizirati zahvaljujući dobivanju više od 900.000 kuna Ministarstva poljoprivrede u okviru Javnog poziva srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.

"Kroz projektne aktivnosti doprinijet će se promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim školama koje provode strukovne programe u sektoru poljoprivrede. Trajanje projekta je 8 mjeseci (prosinac 2017. - srpanj 2018.), lokacija planiranih projektnih aktivnosti su Našice i Donji Miholjac, a ukupna vrijednost projektnih aktivnosti iznosi 905.621,36 kuna. Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga kao nositelju projekta odobreno je 545.100,33 kuna a partnerskoj Srednjoj školi Donji Miholjac 360.521,03 kuna", objašnjava prof. Krunoslav Kovačević, voditelj projekta.

Uvodna konferencija o projektu u SŠ "Isidora Kršnjavoga" Našice

Uz prof. Kovačevića, voditelj projekta u školi partneru je Dragan Kopić, a članovi tima prijavitelja su: Verica Franjin, Dušan Nekić, Željko Filjak, Goran Knežević i Sanja Kurucić. Članovi tima škole partnera su: Kornelija Sambolek, Ilija Obradović, Nenad Perić, Mirta Grozdanić Falamić.

Modernizacija školskih kurikuluma

"Svrha projekta je ojačati ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te doprinijeti povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge. Opći cilj projekta je doprinijeti modernizaciji školskih kurikuluma u svrhu jačanja kapaciteta strukovnih škola i pružanja suvremene nastave s ciljem stjecanja relevantnih znanja i ujednačavanja uvjeta rada", objašnjava dodajući da su ciljne skupine planiranih projektnih aktivnosti strukovni profesori i učenici u sektoru poljoprivrede koji će biti educirani za stjecanje suvremenih kompetencija uz pristup najnovijim tehnologijama, metodama i sadržajima podižući tako svoju stručnost i zapošljivost te relevantnost kvalifikacija na tržištu rada.

Krajnji korisnici su svi učenici i nastavnici partnerskih škola, osnovne škole, lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva te uža i šira lokalna zajednica. Planirane projektne aktivnosti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice su opremanje stočarskog praktikuma-vrijednost opreme 167.443,22 HRK te opremanje pedološkog laboratorija vrijednosti 377.657,11 kuna. U Srednjoj školi Donji Miholjac planirana je nabava gospodarskog vozila u vrijednosti 181.900,00 kuna te nabava opreme za preradu voća i povrća vrijednosti 178.621,03 kuna te edukacijske i promotivne aktivnosti u svrhu osposobljavanja nastavnika i učenika za korištenje novih tehnologija u obje škole.

Poticanje održive poljoprivrede

"Projektnim aktivnostima unaprijedit ćemo materijalne kapacitete za suvremenu praktičnu nastavu te omogućiti stjecanje novih i usavršavanje postojećih praktičnih znanja i vještina učenika i nastavnika. Kao škola postat ćemo zanimljiviji prilikom upisa novih učenika gdje ćemo im omogućiti odrađivanje praktične nastave u suvremenim uvjetima s najsuvremenijom tehnologijom i opremom te ćemo im omogućiti pristup suvremenim znanjima i novim iskustvima.

Rezultati planiranih aktivnosti osnažit će europski razvojni plan naših škola. Projektnim aktivnostima želimo potaknuti održivu poljoprivredu i iskorištavanje prirodnog potencijala za proizvodnju te ojačati poduzetništvo i samozapošljavanje sa svrhom podizanja razine razvoja lokalnog gospodarstva", zaključuje Kovačević.

Podsjećamo, odazivom škola na natječaj bili su ugodno iznenađeni i u Ministarstvu poljoprivrede.

"Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, no naše poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Zato smo i pronašli dodatnih 8 milijuna kuna jer je ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika - ulaganje u našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju ovih projekata i svima koji su svoj život i rad posvetili mladima. Nove tehnologije, praktičan radi i najnovija znanstvena istraživanja kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje", rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: prof. Krunoslav Kovačević


Tagovi

Srednja škola Isidora Kršnjavog Srednja škola Donji Miholjac Našice Krunoslav Kovačević Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.