Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Ministarstvo poljoprivrede
 • 20.07.2017. 14:20

20 milijuna eura za požarom uništena gospodarstva

Ministarstvo poljoprivrede kroz mjeru 5 i putem natječaja pomoći će obnovu u požaru uništenih obiteljskih gospodarstava.

Foto: Facebook/Vatrogasci - Oni su naši heroji
 • 1.881
 • 248
 • 0

Zbog šteta uzrokovanih požarima koji su posljednjih dana prouzročili velike materijalne gubitke kako na domovima naših sugrađana tako i na poljoprivrednim površinama, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje Mjere 5, Podmjere 5.2 - obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Pravilnik je u završnoj fazi pripreme i očekuje se da će u ponedjeljak, 24. srpnja 2017. godine biti objavljen u Narodnim novinama, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prijave na natječaj kreću s 1. listopada

Natječaj za korištenje ove mjere bit će raspisan kroz desetak dana, a prijave na natječaj bit će omogućene od 1. listopada 2017. godine jer je zbog strogih pravila korištenja EU sredstava potrebno zadovoljenje osnovnih preduvjeta korištenja ove mjere (proglašenje elementarne nepogode, izlazak na teren povjerenstava za procjenu šteta...).

Za razliku od prijašnjih natječaja, u ovom natječaju značajno se olakšavaju uvjeti prihvatljivosti te sustav prijave tako da očekujemo puno veći broj prihvatljivih prijava.

Uvjeti će biti sljedeći:

 • proizvođač mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika prilikom podnošenja zahtjeva za potporu,
 • u obzir se uzimaju proizvodne površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika,
 • šteta mora biti veća od 30% što znači ako ste primjerice na parceli imali 500 loza - minimalno 150 mora biti uništeno,
 • županija mora proglasiti elementarnu nepogodu za područje JLS-a,
 • korisnik mora pribaviti Procjenu štete u skladu s Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Dozvoljeni troškovi su sljedeći:

 • sanacija poljoprivrednog zemljišta,
 • izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata,
 • popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju,
 • nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja,
 • kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja,
 • opći troškovi (do 10%).

Predviđeni iznos natječaja je 150.000.000 kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka.

Razmatra se i mogućnost isplate predujma

Korisnik će predati prvi dio zahtjeva za potporu sa dokumentacijom (Procjena štete koja mora biti veća od 30%, procjenu ukupnih radova s obzirom da Procjena sadrži samo broj životinja, stabala i slično, ali ne i ostale radove koje je potrebno obaviti, potvrda porezne uprave da nema duga, izjava da nema dvostrukog financiranja i slično). Nakon toga, a po zatvaranju natječaja, APPRRR će korisniku izdati Odluku o administrativnoj kontroli i Ugovor na temelju kojeg korisnik kreće u prikupljanje ponuda te mu se nakon odobrenja ponuda izdaje Odluka o financiranju.

"Razmatra se i mogućnost isplate predujma kako bismo još više olakšali unesrećenim korisnicima da čim prije obnove svoj proizvodni potencijal", kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo će tijekom ljetnih mjeseci obaviti niz konzultacijskih i edukacijskih radionica kako s potencijalnim korisnicima tako i sa županijama, gradovima i općinama, županijskim razvojnim agencijama te LAG-ovima kako bi cijeli sustav odradio sve aktivnosti sinkronizirano te s čim manjim zahtjevima za krajnje korisnike.

Najbrža i najizdašnija pomoć

U izradi je i Uputa u kojoj će biti navedeni svi zahtjevi i uvjeti kao i primjeri dobre prakse.

"Ova mjera je najbrža i najizdašnija pomoć koju u ovom trenutku možemo staviti na raspolaganje našim poljoprivrednim proizvođačima. Krećemo s alokacijom od 20 milijuna eura, no prema potrebi možemo ta sredstva i povećati. Svaki pedalj zemlje u Dalmaciji je neprocjenjiv i generacije su se borile s teškim terenima i nepristupačnim kršem da bi došli do plodnog tla. Maslinici i vinogradi prehranjivali su i školovali generacije da bi vatra sav taj trud i odricanje izbrisala u nekoliko trenutaka. Dali smo mogućnost svima koji imaju poljoprivrednu proizvodnju da sudjeluju na natječaju. Pojednostavili smo proceduru i aktivirat ćemo sve službe da bi korisnici imali što manje opterećenja oko prijave na natječaj. Većina je osim poljoprivrednog potencijala ostala i bez domova, pa ako im uistinu želimo pomoći moramo maksimalno olakšati pristup ovim sredstvima", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Foto: Facebook/Vatrogasci - Oni su naši heroji


Tagovi

Požar Ministarstvo poljoprivrede Natječaj Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo Ankicu Ursić Molnar iz Zlatne grede, dobitnicu nagrade za najbolju #RuralFoto fotografiju u kategoriji #životinje. Mi nismo u kadar ulovili jelene, poput nje, ali tu su njezine ovce, konj Safir i njezina šarplaninka Krca. Usko... Više [+]