Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 03.12.2023. 07:30

Zaoravanje biljaka za zelenu gnojidbu - evo 4 stvari na koje trebate paziti

Redovnim zaoravanjem poboljšava se struktura tla, postaju rahlija, povećava se sadržaj organskih tvari, poboljšava aeracija i drenaža - neke su od prednosti. Ali, na što paziti?

Foto: Martina Popić
  • 9.533
  • 534
  • 1

Jedan od načina poboljšavanja kvalitete tla je sjetva i zaoravanje siderata odnosno biljaka za zelenu gnojidbu, što povećava sadržaj organske tvari, dušika i drugih minerala i raznih korisnih tvari.

Koje su prednosti?

Izborom biljnih vrsta koje zasijavamo možemo odrediti tijek poboljšanja. Svima je poznato da mahunarke imaju sposobnost fiksacije dušika i da obogaćuju zemljište njime. Spor proces razgradnje i oslobađanja dušika pogoduje usjevima. U većini slučajevi ovakvi usjevi sprječavaju rast korova. Žitarice, poput raži, potiskuju određene vrste, poput djeteline.

Redovnim zaoravanjem poboljšava se struktura zemljišta, postaju rahlija, povećava se sadržaj organskih tvari, poboljšava aeracija i drenaža. Cvjetne vrste privlače korisne insekte, pčele i bumbare, ali i insekte koji se hrane štetnim vrstama, kao što su lisne uši. Preko zime pokrivaju površinu zemljišta i smanjuju eroziju i do 30 posto.

Na što treba obratiti pažnju prilikom zaoravanja?

Ako redovno obavljate zasijavanje i zaoravanje biljaka za zelenu gnojidbu pazite na plodored i rotaciju usjeva. Nikada poslije glavnog usjeva ne zaoravajte biljke iz iste porodice. Tako ćete osigurati uvjete za povećanje populacije štetnika i povećati pritisak uzročnika bolesti. Mijenjajte biljne vrste, jer vam je cilj da prekinete lanac prezimljavanja štetnih organizama. Obratite pažnju na kupusnjače i neke mahunarke, jer mogu biti prenositelji sklerotinije.

Biljne vrste se zaoravajiu kad imaju bujnu zelenu masu, prije cvjetanja, a neke sa mladim, tek formiranim plodovima. Ne smiju formirati sjeme, jer dolazi do samozasijavanja, posebno u slučaju uljarica i heljde.

Važnost zelene gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji

Potrebno je da poznajete vrstu koju koristite. Žitarice mogu formirati visoku nadzemnu masu što može biti problem kada ih zaoravamo. Zbog toga to radimo kada su niže ili se prethodno obavi obrada, a jedan od načina je tarupiranje. U sučaju kupusnjača potrebno je ravnomjerno rasporediti biljni materijal po površini zemlje.

Na sjetvu uzgajanih kultura treba pričekati najmanje dva do tri tjedna. U ovom periodu su intenzivni procesi razgradnje, truljenja, a minerali i korisne tvari još uvijek nisu dostupni sljedećem usjevu. Ovisno o uvjetima svježa masa usvaja vodu, minerale i razne tvari, jer su neophodni za razgradnju. Procesi su intenzivniji što je veća količina zelene mase zaorana. Izlučuju alelopatske tvari koje inhibiraju (sprečavaju) klijanje, nicanje i rast zasijanih kultura.


Tagovi

Pokrovni usjev Poboljšanje zemljišta Zaoravanje biljne mase Tarupiranje Prednosti Zelena gnojidba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs