• Kupinovo vino
  • 10.02.2020. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Za litru kupinova vina potreban je 1,5 kilogram tog voća

Istraživanja su dokazala kako kupinovo vino ima čak 54 vrste aromatičnih tvari, no bogato je i mineralima poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Foto: arhiva OPG Završki
  • 1.198
  • 76
  • 0

Kupinovo vino često se spominje kao lijek - smanjuje rizik od raka i pomaže kod anemije, regulira razinu šećera u krvi, a njeguje i kožu. Istraživanja su dokazala kako ima čak 54 vrste aromatičnih tvari, a bogato je i mineralima poput kalija, kalcija, magnezija i željeza. Dorinosi 

Obitelj Završki za proizvodnju ove vrste vina odlučila se prije nekoliko godina, a kvalitetu njihovih proizvoda provjerili su i posjetitelji Eko trga na osječkoj glavnoj tržnici. Kupine koje uzgajaju posebno su zdrave jer imaju Eko certifikat, a kako bi nastala litra vina potrebno je kilogram i pol kupina.

"Proizvodnja je jako zahtjevna jer mi štitimo kupine s prirodnim pripravcima. Od samog početka smo znali da moramo ući u eko proizvodnju. Slavonija bi i trebala većim dijelom biti ekološka, jer je i sama po sebi takvo područje i to nam je joker u rukavu. Voljela bih da se većina proizvođača odluči na ekološko jer Europska unija traži samo takve proizvode“, zaključila je Marica Završki za Osječku televiziju.

Osim kupinovog vina na tržnici su posjetitelji mogli kušati i njihove keksiće od zobenih pahuljica, lanenih i sezamovih sjemenki, naravno s dodatkom ovoga slatkoga vina.

Za zdravlje, savjetuje poznata eko proizvođačica, odlično je dnevno popiti decilitar kupinovog vina. 

Više pogledajte u videu:


Tagovi

OPG Završki Kupinovo vino Ekološka proizvodnja Eko certifikat Zeleni četvrtak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gorskom kotaru 3 stupnja, vrapci se sklonili na sigurno.