Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Filakov
  • 04.11.2017. 10:30

Tržnica u trgovini Filakov - nude samo domaće voće i povrće

Vrijedna baranjska obitelj Filakov proizvodi voće i povrće na biološki način, a nude ga na jedan pomalo drugačiji način kroz "tržnicu u trgovini". Osim svojih proizvoda prodaju i proizvode OPG-ova iz cijele Hrvatske.

Foto: arhiva Darka Filakova
  • 3.460
  • 484
  • 0

Vrijedna baranjska obitelj Filakov već preko 20 godina kontinuirano proizvodi domaće voće i povrće na biološki način. Sada svoje proizvode nude na jedan pomalo drugačiji način. Naime, otvorilii su trgovinice koje za razliku od tržnice npr. rade cijeli dan. Da, od 7 ujutro do 20 navečer možete navratiti po svježe voće i povrće kao i subotom do 17 sati. Osim svojih proizvoda prodaju i proizvode od OPG-ova iz cijele Hrvatske.

Dalis d.o.o. Filakov trgovina, kako su danas registrirani, prvo su trgovinu s voćem i povrćem otvorili u Osijeku 16. rujna 2016. Sve kako bi ljudima plasirali robu iz prve ruke. Kako vlastite proizvode tako i proizvode drugih OPG-a iz Hrvatske. Cilj je kvaliteta domaćih proizvoda. Proizvodi su svježi na dnevnoj bazi. U ponudi su sezonski proizvodi i namirnice, a prerađevine otkupljuju. Tu se mogu naći proteini od konoplje, lan, sezam, brašno, ulje i suncokretovo hladno prešano ulje. Potiču male proizvođače na suradnju i omogućuju im plasiranje proizvoda u svojim trgovinama koju nazivaju "tržnica u trgovini".

Biološka proizvodnja voća i povrća

Prije im je brend bio Filakov, voće i povrće iz Baranje. Proizvodnja se, naime, nalazi u Gajiću, na 2 ha plastenika u kojima proizvode rajčice, četiri vrste paprike (babura, špicasta, ajvarica, ljuta) i krastavce. 1,5 ha je u hidroponiji, u grijanim uvjetima, a 0,5 ha u zemji gdje se nalazi: zelena salata, tikvice, kupus, paprike, rajčica, bijeli i crveni krumpir, krastavci i jagode.

Darko Filakov

Vani na 5 ha imaju zalijevanje, kap po kap i rasprskivače, a uzgajaju se: rani krumpir, kupusnjače: kupus kelj, karfiol. Najpoznatiji su po rajčici, a baranjska rajčica Filakov je postala brend 1998. Nakon povratka iz prognanstva, započeli su proizvodnju kao obiteljska tvrtka. Prije su prodavali na tržnici, slijedilo je širenje, prodaja na veliko za Fructus i Agro Fructus Donji Miholjac i Lavina d.o.o. veletržnica Osijek. Na tržnici u Osijeku drugi im prodaju, a u Belom Manastiru imaju jednu klupu.

"Proizvodnja je biološka, suradujemo sa Zeleni hit d.o.o. iz Zagreba koji su savjetnici i distributeri za biološku proizvodnju. Biološka proizvodnja je korištenje bumbara za oprašivanje plodova, zbog ujednačenosti i predatora koji ubijaju štetnike. Svaki predator je namjenjen za neku vrstu štetnika. Nema korištenja fungicida niti insekticida. Prije 7-8 god. promijenili smo naziv u Dalis d.o.o. Filakov trgovina, voće i povrće. U godinu dana otvorili smo 4 trgovine. U planu nam je WEB SHOP sa dostavom na kućnu adresu. Surađujemo sa nustricionisticom Andreom Krivak-Geeketa. Zapošljavamo 26 djelatnika, 8 u Osijeku, a ostalo u Gajiću i radi cijela obitelj, sestra, brat, mama tata, baka i ja", priča nam Darko Filakov.

Moto im je "Od naše obitelji za Vašu obitelj". Žele, naglašava, domaću kvalitetu za sugrađane.

"Motiviramo mlade ljude, mlade mame, da se osvijesti važnost izbalansirane prehrane od malena", dodaje. Njihova intencija je kupcima ponuditi tržnicu u trgovini. Njihove trgovine su i kanal distribucije drugim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja cijele Hrvatske. Imaju u ponudi mandarine, suhe smokve i limun iz doline Neretve. Imaju i partnere poput OPG Lagator od kojih nabavljaju aroniju i med i tvrtke Panonian grain čije proizvode od konoplje također drže na svojim policama.

Kvalitetan domaći proizvod iz cijele Lijepe naše

Kvaliteta je ono u što vjeruju i nadaju se da će to sugrađani i prepoznati. Zdravlje i ono što konzumiramo uvelike utječe na kvalitetu života. Filakov trgovine surađuju s mnogim proizvođačima voća i povrća diljem Hrvatske te nude u svojim trgovinama i njihove proizvode. Tako možete sada u sezoni jeseni pronaći široku paletu od šipka, suhih smokvi iz doline Neretve, svježeg špinata, grožđa, limuna, batata, dunja, raznih vrsti bundeva i tikvi, kestena i cikle.

Tu su i razne prerađevine koje su bombe za imunitet poput soka i čajeva od aronije, lista masline, koprive, imunomed, med ali i zanimljive gastro delicije poput npr. čokomeda.

Obitelj Filakov želi objediniti ono najbolje od svojih proizvoda te ono najbolje, svježe i domaće iz cijele Lijepe Naše jer dom je tamo gdje dišemo, živimo i rastemo. Oni žele biti dom kvalitete za sve svoje sugrađane. Surađuju i s nutricionistima i raznim stručnjacima te stalno prate trendove i pripremaju još mnoge projekte i evente. Mnogi nemaju priliku jesti izbalansirano i kvalitetno no najčešće je zdrava prehrana i najjeftinija. Poručuju mladima da ne idu van, da budu uporni, žrtvuju se i pomažu jedni drugima.

Foto: arhiva Darka Filakova


Fotoprilog


Tagovi

Domaći proizvodi Biološki uzgoj Tržnica u trgovini Sezonsko svježe voće i povrće OPG Filakov


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo