Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Sotinac
  • 10.12.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Tihomir Sotinac: Orah je kad dođe u rod jako zahvalan, ali ga treba čekati

Naši nasadi su posađeni 2006. i tek prije dvije godine su počeli davati neke ozbiljnije količine, kaže Tihomir koji na svom OPG-u od oraha radi i hladno prešano ulje koje je danas dosta traženo na tržištu.

Foto: Facebook/OPG Tihomir Sotinac
  • 1.204
  • 57
  • 0

Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe pogodnima i za bogove. Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga!

Glavni sastojak ukusnih gužvara na posljednjem Zelenom četvrtu Tržnice Osijek, bili su orasi OPG-ovca Tihomira Sotinca iz Otoka. Svoje orahe koje uzgaja na oko 10 hektara, uglavnom plasira na hrvatsko tržište i okolne države, a ponekad se, kaže, zalomi da ih i plasira u Švicarsku i Njemačku. Svoje orahe u Otoku uzgaja od 2006. godine, no i sam kaže da je to zahtjevna kultura i da se na dobre prinose mora pričekati dosta godina.

"Orah kao orah je kad dođe u rod jako zahvalan, ali trega ga čekati od 12 do 15 godina. Naši nasadi su posađeni 2006. i prošle, pretprošle godine su tek počeli davati neke ozbiljnije količine", kaže Tihomir koji od sirovine radi hladno prešano ulje koje je danas dosta traženo na tržištu.

"Prilikom čišćenja se stvori ta neka druga klasa koja je nijansu tamnija. I od tih oraha radimo ulje", dodaje Tihomir.

Uz gužvaru savršeno ide i kuhano vino.

Na tržnici su vino posluživali učenici i profesori iz zadruge Agro Vet iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek koji su vino proizveli u školi na praksi uz sklopu predmeta vinarstvo. Osim vinom pohvalili su se i drugim proizvodom te na eko trgu postavili mali božićni sajam. Učenici i profesori su za vrijeme štrajka izrađivali božićne vijence, ukrase te čajeve i ljutiku, ali i proizvode kao što je med koji proizvode tijekom cijele godine.

Više pogledajte u video prilogu: 


Tagovi

Osječka tržnica Orasi Kuhano vino Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek OPG Tihomir Sotinac


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]