Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.05.2022. 07:30

Soda bikarbona: Gdje se sve može koristiti u uzgoju bilja?

Ona je blago alkalna i neće štetiti biljkama, životnoj sredini i ne ostavlja nikakve otrovne rezidue. Zbog toga je možemo koristiti čak i za vrijeme plodonošenja

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 60.667
  • 4.183
  • 0

Soda bikarbona je pristupačno i jeftino sredstvo kojeg možemo kupiti u svakoj trgovini, a koristimo je za zaštitu uzgajanih biljnih kultura. Možemo je upotrebljavati kao preventivni fungicid, insekticid, biostimulator, prirodni herbicid, za pH analizu zemljišta.

Ona je blago alkalna i neće štetiti biljkama, životnoj sredini i ne ostavlja nikakve otrovne rezidue. Zbog toga je možemo koristiti čak i za vrijeme plodonošenja. Za pripremu sredstava na bazi sode bikarbone ne koristimo metalne posude, niti vodu koja je zagrijana na više od 50ºC. Dodatak manje količine deterdženta za suđe omogućava bolje prijanjanje na biljke.

Obratite pažnju da se pripremljena sredstva moraju iskoristiti u što kraćem roku, jer gube svojstva već poslije 3h. Također, nemojte dodavati više sode nego što je potrebno.

Protiv pepelnice

Ova grupa bolesti prepoznaje se po tome što biljke izgledaju kao posute brašnom. Soda je odlična zamjena za skupe fungicide protiv ove bolesti. Koristi se za preventivno suzbijanje pepelnice na povrću (krastavac, tikvice, tikve) i voćnim kulturama (maline, kupine, ogrozd i ribiz).

Pepelnica krastavca (Foto: Depositphotos/matahiasek)

Postoji više recepata koji se lako pripremaju. Najjednostavniji je da se u 10 l vode otope četiri jušne žlice sode. Ova otopina se primjenjuje jednom tjedno. Kada se primjenjuje u vinovoj lozi svakih 10 do 14 dana sprječava pojavu sive truleži.

U drugom receptu bit će nam potrebno 1l vode u koji dodajemo po jednu jušnu žlicu sode, malo biljnog ulja i deterdženta za pranje suđa. Sve dobro izmiješamo. Koristi se jednom tjedno po suhom vremenu.

Za treći recept bit će nam neophodno 5l vode u kojoj otopimmo dvije jušne žlice sode i 20g tekućeg sapuna. Sve dobro promiješati i tretirati biljke prvi put prije cvjetanja, a poslije svakih sedam dana. Koristi se pet puta u toku sezone, a može i više puta po potrebi.

Za suzbijanje plamenjače

Pokazala se kao dobro preventivno sredstvo protiv plamenjače krumpira i rajčicee. Najbolja je kombinacija s mlijekom i vodom u količini dvije žlice sode, 1l mlijeka i od 5 do 10l vode.

Kada je u pitanju kasna plamenjača, preventivno se svakih sedam dana koristi otopina tri žlice sode u 10l vode.

Pomlađuje ruže

Aktivan rast i pomlađivanje grmova ruže može potaknuti sredstvo koje pripremamo od jedne manje žlice sode, pola žličice amonijaka i pola žlice magnezij sulfata. Sve se to otopi u 5l vode i time tretiramo grmove. Ovo sredstvo će pomoći i drugim biljkama da intenzivnije rastu.

Otopina od jedne žlice sode i 1l vode koristi se za prevenciju pojave crnih mrlja na listovima.

Zaštita kupusa

Kupus često napadaju ličinke leptira i kako bi ga zaštitili dovoljno je da mješavinom sode i brašna u omjeru 1:1 pospemo biljke i zemlju okolo njih.

Zaštitit će i kupus (Foto: Depositphoto/Genika)

Barijera za puževe

Puževima ne odgovara prelazaok preko sode, jer oduzima tekućinu iz njihovih stopala. Možemo ju posipati na rubu vrta ili oko gredica i tako napraviti barijeru koju puževi neće prelaziti. Sloj treba biti širok oko 10cm. Problem je što se poslije kiše postupak treba ponoviti.

Protiv mrava

U borbi s mravima može nam pomoći smjesa sode i šećera u odnosu 1:1.

Kao herbicid

Možemo suzbijati korovske biljke. Mnogo je recepata za prirodne herbicide u kojima je ovo sredstvo sastavni dio. Samu je možemo koristiti za suzbijanje korova između popločanih dijelova staza. U 1l vode doda se do četiri žlice sode, otopi i preliju razmaci između ploča i staza. Nakon četiri tjedna postupak se ponovi.

Suzbijanje korova u povrću - djelujte preventivno

Za suzbijanje lisnih ušiju

Kako bi se riješili ovih malih kukaca bit će potrebno da u 10l vode otopimo četiri žlice sode. Postupak se ponavlja poslije tri ili četiri dana, a bit će dovoljna dva do tri tretmana.


Tagovi

Soda bikarbona Pepelnica Plamenjača Mravi Prirodni fungicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]