Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogač
  • 21.11.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Šipanski rogač bivšeg kapetana duge plovidbe postaje dio europske kuhinje

Rogač je jedna specifična mahunarka koja je vrlo zdrava. Uzgajamo sortu šipanski rogač. Došao sam na ideju da ga preradim i ponudim ga tržištu kao gotov proizvod, rekao je uzgajivač Mato Goravica.

Foto: Pixabay/malubeng
  • 1.279
  • 82
  • 0

U Slavoniju je stigao rogač i to jedan od najboljih rogača - onaj s otoka Šipana, u blizini Dubrovnika. Priča o rogaču tim je zanimljivija jer ga uzgaja nekadašnji kapetan duge plovidbe, koji je sada odlučio da šipanski rogač postane dio europske kuhinje. Iako je u Slavoniji poznat isključivo kao sastojak za kolače, rogač može imati i znatno veću, zdravstvenu ulogu.

"Rogač je jedna specifična mahunarka koja je vrlo zdrava. Uzgajamo sortu šipanski rogač. Došao sam na ideju da ga preradim i ponudim ga tržištu kao gotov proizvod", rekao je uzgajivač Mato Goravica.

"Na ovu ideju sam došao 2015. godine. Prijavio sam se za EU fond, dobio sam bespovratna sredstva i dok se sve to izgradilo i dok sam naučio kako se to sve radi, početkom ove godine smo zapakirali prvi rogač".

Imaju 40 stabala rogača

Rogač s potpisom obitelji Goravica dolazi sa 40 dugogodišnjih stabala, no Mato otkupljuje rogač i od drugih obitelji s otoka, pa je prošle godine otkupio čak 15 tona.

U suradnji sa Zavodom za mediteranske kulture, ovaj bi rogač trebao dobiti zaštitu na razini EU. 

"Tradicionalno se koristi u kolačima, no danas je sve popularniji kao dodatak muslijima, žitaricama i slično. Može se dodati i u voćne mikseve, može se raditi i čaj od rogača, razmutiti ga u šalici mlijeka umjesto kakaa. Pročitao sam da ima brojnih zdravstvenih prednosti."

Posjetitelji eko trga na osječkoj glavnoj tržnici rogač su kušali u vidu finih okruglica od bademovog brašna i rogača, a njegova ljekovita svojstva djelovala su posebno ukusno u torti od bademovog brašna s glazurom od bijele čokolade i, naravno, rogača.


Povezana biljna vrsta

Rogač

Rogač

Sinonim: Kruh Sv. Ivana | Engleski naziv: St. John`s bread-tree, carob | Latinski naziv: Ceratonia siliqua L.

Rogač je drvenasta vazdazelena dugoživuća biljka iz porodice mahunarki (Leguminosae). Oduvijek je predstavljao namirnicu važnu u prehrani stanovništva. Potječe iz Sirije i... Više [+]

Tagovi

Rogač Eko trg Osijek Šipanski rogač Mato Goravica


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com