Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Toni Gospodnetić
  • 30.03.2021. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Postire

S Brača u svijet izvoze vrhunsko maslinovo ulje iz eko uzgoja i certificiranu prirodnu kozmetiku

Javnosti su poznati pod dugogodišnjim nadimkom obitelji – Pinka, ujedno i prigodnim akronimom za njihove poslovne ciljeve i misije: Prirodno - Inovativno - Naše - Kvalitetno - Autohtono.

Foto: Album Gospodnetić
  • 2.752
  • 1.114
  • 0

U Postirama na otoku Braču obitelj Gospodnetić - Pinka održava stoljećima staro imanje koje se prostire na 15 hektara površine. Bave se maslinarstvom, vinogradarstvom, uzgojem ovaca, proizvodnjom prirodne kozmetike i turizmom.

"Imamo oko 2.000 stabala masline, a najstarija imaju preko tisuću godina“, otkriva Toni Gospodnetić, nositelj OPG-a. Dodaje da se radi uglavnom o sorti Oblica, ali tu je i oko 165 mladih Levantinki. Za osobne potrebe brinu o 1.000 trsova loze, sorte Plavac i Babić, a uzgajaju još mandarine, naranče, limun, grejp, te povrće.

Nezaobilazan u cijeloj priči ovog eko imanja je i mali privatni zoološki vrt u kojem obitavaju poniji, zečevi, koza, kornjače, papige, vjeverice i, naravno, pas. U simbiozi s nasadima maslina kod ove obitelji nailazimo na 70-ak ovaca koje "čiste" teren pa su vrlo važna karika u cijelome sustavu.

"Tako je ekološki sustav maslina-ovca upotpunjen“, nastavlja Toni koji ima završenu obuku za degustatora maslinovog ulja te sve potrebne edukacije za bavljenje maslinarstvom, vinogradarstvom i stočarstvom.

U skladu s prirodom i tradicijom

Njegov otac, Jakša, zaslužan je za održivost i postojanje imanja te za ljubav i osjećaj poštovanja prema poljoprivredi i prirodi koju je prenio na sina. Predci obitelji stoljećima su pomno birali autohtone hrvatske sorte maslina pogodne za ovo podneblje. Brač je poznat po obilju sunca i krškim terenima koji su vrlo kosi.

"Kamen je sam po sebi zanimljiv, ali je i vrlo koristan, jer sprječava isušivanje. Svaka kapljica kiše koja padne, zahvaljujući njemu uspije se sačuvati“, doznajemo.

Nastavljamo tradiciju naših starih, krčimo makijsko bilje, razbijeni kamen podižemo u zidove stvarajući gomile, kažu

U poslovanju ove bračke obitelji na svakome se koraku poštuje priroda. Naime, njihova stabla maslina se apsolutno ni sa čim ne tretiraju, a ovce su na prirodnoj paši gdje se hrane raznim mediteranskim biljem. Prerada maslina je isključivo svakodnevna, što znači da se u roku par sati od branja radi ulje, i to modernom metodom ekstrakcije - pomoću centrifuge. Ulje zatim ide na analize, a osim u prehrani, Tonijeva supruga Darija koristi ga i u proizvodnji prirodne kozmetike.

"Nastavljamo tradiciju naših starih, krčimo makijsko bilje, razbijeni kamen podižemo u zidove stvarajući gomile. Nasipavamo dalmatinsku crvenicu u škrape i tako stvaramo tlo za sadnju maslina“, opisuje vrijedna obitelj. Maslinici su podizani na kosinama krških terena, a krčenjem neplodnih površina i izgradnjom suhozida koji se spuštaju prema moru, značajno utječu na ljepotu krajobraza.

U optimalnom stupnju zrelosti, njihove masline daju ulje s visokim sadržajem polifenola, prirodnih antioksidansa, važnih za zdravlje čovjeka. "Gorčina i pikantnost srednjeg intenziteta glavne su karakteristike našeg maslinovog ulja“, ističe naš sugovornik.

Pinka prirodna kozmetika

Javnosti su poznati pod dugogodišnjim nadimkom obitelji – Pinka, u što su se zgodno stopila početna slova njihovih poslovnih ciljeva i misija: Prirodno - Inovativno - Naše - Kvalitetno - Autohtono.

I dok se poljoprivredom bavi OPG, supruga Darija ima obrt za proizvodnju kozmetike koji je registriran pri Ministarstvu zdravstva. Ulje i kozmetiku plasiraju i izvan Hrvatske, diljem Europe, ali ne idu na "prevelike zalogaje". Polako i sigurno, njihov je moto.

Sve za kozmetiku sirovine moraju biti organskog podrijetla, prirodne i zdrave

"Suprug je uvelike pridonio ostvarenju mog sna, pa se tako stvorio brend Pinka prirodna kozmetika, certificirana kozmetika s potpisom farmaceuta i aromaterapeuta“, govori Darija koja je od malih nogu znala što želi biti kada odraste.

Prisjeća se kako se još u srednjoj školi okušala s izradom kozmetike. "Sa 16-17 godina napravila sam svoj prvi proizvod i uskoro se počeo širiti dobar glas o tome što radim. Proizvode su prvi iskušali moji najbliži, članovi obitelji i prijateljice“, navodi.

Zaslužen uspjeh

Na Noćnjak 2020. Darija je poslala nekoliko proizvoda - ulje za lice dobiveno od macerata smilja u njihovom ekološkom ekstra djevičanskom maslinovom ulju 'Brački cmilj' i hranjivu kremu za ruke 'Maslina i smilje' koja sadrži macerat maslinovog ulja. Za ova dva proizvoda osvojila je zlatne medalje. No, najveći uspjeh ostvario je balzam za brzo tamnjenje 'Tanny Sanny' koji je proglašen najboljim kozmetičkim proizvodom od maslina.  

Darija je magistra farmacije, završila je srednju Zdravstvenu školu u Splitu, smjer farmaceutski tehničar, a diplomski studij farmacije odnosno specijalistički studij kozmetologije na Fakultetu farmacije Sveučilišta u Padovi (Italija). Iza sebe ima 10-ak godina radnog iskustva u ljekarni. Nakon što se rodila ljubav između nje i današnjeg supruga, došla je živjeti na Brač gdje Tonijeva obitelj gaji dugogodišnju tradiciju bavljenja poljoprivredom. Tako su spojili njihovu zajedničku ljubav prema prirodi.

Znanje i struka prije svega

"U proizvodnji kozmetike naglasak stavljam na kvalitetu. Sve sirovine moraju biti organskog podrijetla, ulja hladno prešana, provedene analize. Dakle, sve mora biti higijenski zdravo i mikrobiološki ispravno“, upućuje nas Darija kojoj je na prvom mjestu znanje i struka, pa se i dalje konstantno educira i prati novitete u kozmetologiji.

Što se tiče sirovina, pretežno koristi one s naših područja, ali i provjerene sirovine izvana. To su na primjer čileanska malina i monoi maslac s Tahitija. "Bitni su i proizvođači i distributeri, sve mora biti na visokom nivou“, nastavlja. Svi njeni proizvodi su certificirani i analizama provjereni, te su u skladu sa svim propisima.

Ekološki sustav maslina-ovca je upotpunjen, napominje Toni

Proizvodnju kozmetičkih proizvoda bazira isključivo na korištenju certificiranih hladno prešanih biljnih ulja i kemotipiziranih eteričnih ulja, macerata biljaka, voskova, hidrolata, biljnih ekstrakata i drugih farmaceutskih aktivnih tvari.

Njihov radni prostor, laboratorij i elaborat dobre proizvođačke prakse izrađen je prema normi HRN EN ISO 22716:2007. "ecepture za sve svoje proizvode osobno smišljam. Svaka od njih ima svoje posebno mjesto u mom laboratoriju, ali i u mom srcu“, govori nam te dodaje da joj je osim navedenoga vrlo važan i individualan pristup potrošaču jer nismo svi "stvoreni po šabloni".


Fotoprilog


Tagovi

Toni Gospodnetić Pinka Autohtone sorte Uzgoj maslina Prirodna kozmetika


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]