Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetmik rovac
  • 26.11.2017. 09:00

Rovac - štetnik koji se sprema za zimski san

Jesen je vrijeme kada se rovci povlače u skrivena zimovališta, ali to je i vrijeme kada ih možemo prikupiti i uništiti.

Foto: Pixabay.com
  • 2.306
  • 112
  • 0

Mnogi vrtlari se susreću sa rovcem Gryllotalpa gryllotalpa i štetama koje on uzrokuje. Ovaj kukac čini štete u staklenicima, plastenicima, povrtnjacima, voćnjacima, rasadnicima. Posebno je opasan u rasadničarskoj proizvodnji. Za ishranu koristi sočne podzemne biljne organe (korijen, rizomi, gomolji, lukovice), sočne stabljike i lišće, zatim mnoge druge kukce (kišne gliste, žičare, larve, puževe). Uništavajući larve mnogih štetnih kukaca, rovac je i koristan.

Tijelo rovca je izduženo, dugo od 4 do 6 cm. Prvi par krila je pergamentan, kratak. Drugi par krila je dobro razvijen. Mužjaci su dobri letači i mogu u periodu parenja preletjeti i 8 km. Aktivni su noću, a žive u rahlim i humusom bogatim područjima sa umjerenom vlažnošću. Ima jednu generaciju godišnje, a cjelokupan razvoj traje 13 do 14 mjeseci.

Rovac je najaktivniji u proljeće. Pojavljuje se krajem ožujka u toplijim područjima, a u hladnijim krajem travnja i početkom svibnja. U ovom razdoblju čine velike štete. Najčešće se mogu primijetiti u noćima pred kišu kada kratko lete u pravcu svjetla. Nakon parenja ženka bira osunčane položaje, podgriza biljke u krugu od 50 do 60 cm. U središtu kruga, na dubini od 10 do 15 cm, polaže od 100 do 600 jaja u gnijezdu. Ženka čuva mlade larve. U godini pojave odrasli rovci se ne pare. Prezimljavaju odrasle jedinke i larve.

Mjere borbe protiv rovca

Borba protiv rovca je stalna aktivnost koja se zasniva na redovnom pregledu usjeva i nasada i aktivnostima koje se provode u skladu sa njegovim životnim ciklusom. Zbog činjenice da čini veliku štetu i stvara brojno potomstvo potrebno je primjenjivati sve mogućnosti suzbijanja.

U jesen se rovac sklanja na toplija mjesta kako bi prezimio. Ovu osobinu rovca da za zimovanje bira gnojivo, kompost i slična mjesta možemo iskoristiti za njegovo suzbijanje. Polovinom rujna treba iskopati jame dimenzija 50x50x50 cm, 100x100x100 cm ili 100x100x70 cm. Mogu se iskopati i rovovi. Ove jame ispunimo stajnjakom koji je u fazi fermentacije (stvara višu temperaturu). Rovac će izabrati za zimovanje ovakve jame. Jame prekriti slojem zemlje od 5 do 10 cm i označiti. U toku zime jame se otkopaju i sadržaj jame iskopa na najlon ili ceradu, a rovci se pokupe i unište.

Tijekom jeseni postaviti na parceli tvrđi karton po površini tla i ostaviti do proljeća. U proljeće (krajem travnja ili početkom svibnja) podići karton. Ukoliko je rovac prisutan vidjet ćemo hodnike koje pravi i često pronaći rovca kojeg možemo uhvatiti.

U periodu razmnožavanja pregledom otkriti položaj legla (krug od 60 cm gdje je ženka podgrizla travu - nema vegetacije). U središtu tog kruga nalazi se leglo i treba ga iskopati i uništiti.

Koristite deterdžent ili usoljenu ribu

Plastične posude i boce širokog otvora mogu nam poslužiti kao klopka za rovca. Na dno boce staviti svježu koru krumpira i bocu zakopanu u tlo da rubovi budu na razini tla. Redovno pregledavati, sakupljati uhvaćene rovce i mijenjati svježu koru krumpira.

Ukoliko se u tlu primijete rupe od rovca, pripremiti pripravak od 1 žlice jestivog ulja i 3 do 5 l vode. Na svaku rupu izliti do 0,5 l ovog pripravka. Može se dodati malo i deterdženta za suđe. Ulje će obložiti rovca i on neće moći disati.

Može se koristiti otopina sapunice ili deterdženta za suđe (izabrati eko varijantu). 0,5 l otopine sipati u rupu. Rovac će izaći iz rupe i potrebno ga je uhvatiti. I miris ribe će otjerati rovca. Dovoljno je komad usoljene ribe ugurati u otvor rupe koju je napravio i rovac će pobjeći.

Neke biljke svojim mirisom tjeraju rovca. Kadifica je jedna takva biljka i preporučuje se sjetva kadifice oko plastenika kako bi se spriječio ulazak rovca u plastenik - ovo je posebno djelotvorno u jesen kada se rovac povlači na toplija mjesta. Rovac, kao i krtica, ne voli vibracije. Možemo koristiti sve što koristimo za krtice,a što stvara vibracije.

Rovac ima i mnogo prirodnih neprijatelja. Ptice je potrebno privući postavljanjem kućica i hraneći ih tijekom zime. Krtica, jež, mačke su također korisni saveznici u borbi protiv rovca. Mravi napadaju mlade larve. Na tržištu se mogu pronaći gotove klopke i mamci za suzbijanje rovca.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)