Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 09.01.2017. 10:30

Ptice mogu biti i saveznici u poljoprivredi!

Za vrijeme zime potrebno je u vrtu postavljati hranilice za ptice kako bi i iduće sezone bile naš saveznik u borbi protiv puževa i štetnih insekata.

Foto: Pixabay.com
  • 5.046
  • 478
  • 2

Ptice su odličan saveznik u našem vrtu. One za svoju prehranu koriste brojne vrste štetnika i na jednostavan, ekonomičan način daju svoj doprinos u biološkom suzbijanju mnogih insekata.

Posmatranjem ptica je utvrđeno da u toku aktivne prehrane potomstva troše 10.000 puževa, gusjenica i insekata. Čovjek svojim aktivnostima sve više smanjuje površine koje su prirodna staništa ptica i one su prisiljene nastanjivati se u gradovima.

Za svaki vrt je od velike koristi prisutnost ptica. One su prave čuvarice biološke ravnoteže u vrtu, razne štetnike koriste za svoju prehranu, gnoje vrt. Da bi privukli ptice u naš vrt i zadržali ih u njemu potrebno je ispuniti ove uvjete:

  • osigurati stalni i što raznovrsniji izvor hrane,
  • osigurati čistu vodu za piće i kupanje,
  • osigurati stanište za ptice koje se žele nastaniti u našem vrtu,
  • ne upotrebljavati kemijske preparate u vrtu.

Izvor hrane

Prisutnost hrane i njena raznovrsnost je ono što će privući ptice u naš vrt. Da bi naš vrt postao trpeza za ptice potrebno je zasaditi različite biljke koje stvaraju plodove da ih ptice koriste za svoju prehranu. Osim toga potrebno je zasaditi biljke koje privlače insekte kojima neće odoljeti gladne ptice.

Kako ptice pomažu u integriranoj proizvodnji voća?

Hranilice za ptice

Hranilice trebaju biti na povišenom mjestu, da se ne može popeti mačka ili neka druga životinja, da su čiste, da su dovoljno vidljive, ali i blisu grmova i krošnji drveća. U hranilice ne stavljati previše hrane da ptice ne zaborave tražiti hranu po vtu i prestati hraniti ptice sa dolaskom proljeća.

Nije potrebno imati mnogo hranilica koje ćemo neredovno puniti, već da redovno sjemenkama opskrbljujemo naše male pernate prijatelje. Hranilice redovno čistiti i prostor oko njih, ostaci hrane mogu privući miševe i štakore.

Salo ili loj privući će sjenice i crvendaće, dok će sjemenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, sjenice, crvendaće, popiće, djetliće i druge.

Hranilice je potrebno postaviti na dobro mjesto kako bi hrana bila zaštićena od kiše, jakog vjetra, a ptice imale mogućnost da se brzo sklone u slučaju opasnosti. Visina na kojoj se hranilica nalazi treba da je viša od 1,5m. Hranilice mogu biti različite: viseće hranilice, hranilice sa lojem, stolić za hranjenje.

Viseće hranilice se objese o grane, grede i slično. Možemo kupiti gotove ili ih napraviti od plastične boce, mrežice i drugog priručnog materijala. Izborom hrane možemo privući različite vrste ptica u svoj vrt. Tako će salo ili loj privući sjenice i crvendaće, dok će sjemenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, sjenice, crvendaće, popiće, djetliće i druge.

Najbolje se pokazalo kada se na hranilicu postavi jedna vrsta hrane. Na ovaj način možemo privući određenu vrstu koju želimo u svom vrtu. Hranilicu trebamo učvrstiti i čistiti je redovno kako bi spriječili dolazak miševa i štakora, te razvoj plijesni koje mogu uzrokovati infekcije dišnih puteva u ptica.

Privucite korisne ptice u voćnjak

Čime hraniti ptice?

Za ptice su najbolje razne sjemenke. Mrvice bijelog hljeba, prezle, nisu pogodni za prehranu ptica, posebno u proljeće može biti problematična prehrana ptića. Mrvice se natope u organima za varenje i mogu izazvati smrt malih ptića. Hljeb je najbolje izbjegavati, jer ptice od šećera koji se nalazu u kupovnom hljebu mogu da se razbole i uginu. Koristiti ga pomiješanog sa sjemenkama. Pljesnive sjemenke ne treba davati pticama.

Za prehranu ptica mogu se koristiti sjemenke žitarica, suncokreta, proso, susam, sjeme djeteline, čičak, kiselice, loj, slanina koja nije soljena, kaše od kuhanih žitarica, jezgrasto voće (orah,lješnik), bobice voća, sušeno voće, jabuke, heljda, sjeme uljane repice, mrvice starog kruha (ne koristiti star i pljesniv).

Vrapci volje kruh. Postavljajući hranilice sa prezlama (mrvicama hljeba) sklonićemo vrapce sa drugih hranilica i dati mogućnost ostalim pticama da se hrane, jer su vrapci veoma agresivni i tjeraju druge ptice.

Dostupnost vode za piće i kupanje

Da bi smo privukli ptice u vrt trebaju čistu vodu za piće i za kupanje. Voda je od posebne važnosti za vrijeme ljetnih mjeseci. Voda treba biti čista i da se redovno mijenja u posudama.

Što više vode u vrtu više će privući raznih vrsta ptica. Ako nemate ribnjak ili jezerce dobro je napraviti i mali bazenčić sa plitkim sadržajem vode.

Stanište za ptice

Drveće i žbunje će pored prehrane biti i sklonište za ptice. Crnogorične vrste će pticama pružati zaštitu od sunca tokom ljeta, a zimi će biti zaštita od hladnoće. Ptice će ih koristiti i kao sklonište od neprijatelja. privlačni su i grmovi sa plodovima koje one koriste za svoju prehranu. Puzavice pružaju odličnu zaštitu pticama, ali i mjesto gdje mogu napraviti gnijezda (ruže puzavice, orlovi nokti) dok leže na jajima ne treba ih ometati, čak ni one koje se inače ne boje čovjekove blizine, jer će napustiti gnijezdo.

Različitim vrstama ptica potrebno je napraviti i različite kućice. Koristeći ovaj podatak možemo privući i različite ptice u svoj vrt. Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka.

Najbolje je za mjesto kućice izabrati južne pozicije. Trebaju biti blizu žbunja koje je prirodno stanište ptica. Kućicu ne trebaju dodirivati druge grane, posebno prednju stranu, kako bi se spriječile mačke da napadaju ptice. Možemo napraviti kućice ili im dati priliku da od opalog lišća i sitnih grančica same naprave gnijezda.

Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka.

Debljina daske za izradu kućice treba biti najmanje 2cm kako bi pticama bilo toplo tijekom zime. Kućice trebaju biti svijetle boje i ne treba ih bojiti iznutra. Najbolje je kućice praviti od hrasta i breze. Bor i smreka su dobri kao materijal za izradu kućice, ali nisu dugotrajni.

Tijekom proljeća redovno čistiti kućice. Ostaviti kutak sa grmljem za ptice koje nećemo orezivati, u tom kutku vrta ne kositi travu često, ne žuriti sa sakupljanjem opalog lišća i grančica - ptice će taj materijal koristiti za izgradnju gnijezda.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ptice Eko proizvodnja Kućice za ptice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.