Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štir
  • 23.02.2023. 07:30

Pseudo žitarica: Štir ili amarant sve je zanimljiviji za proizvođače

Može se žeti podešenim žitnim kombajnima, a prinos ovisi od opskrbljenosti vodom.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 2.229
  • 103
  • 0

Štir ili amarant je pseudo žitarica koje se uzgaja od davnina, a cijenjen je zbog svojih osobina. U prehrani se koristi zrno koje je bogato proteinima i ne sadrži gluten, ali i mladi listovi koji su bogati vitaminima i mineralima. Za razliku od ostalih hraniva, kod kojih je najbolji dio u ljusci, kod štira su hraniva smještena u unutrašnjosti zrna.

Može se mljeti i koristiti kao brašno, ali i kuhati ili za kokice. Lako je probavljivo. Samo tri vrste se koriste u prehrani, a najviše se uzgajaju crveni i ljubičasti. Vrste za zrno narastu do 1,5 m, ukrasne do tri, a za list do pola metra. Zrnati cvjeta od srpnja do listopada. Sjeme je sitno, bjeličaste do smeđe boje. Jedna biljka može formirati 100.000 zrna.

Dobro pripremite sjetveni sloj

U početnim fazama razvoja je osjetljiv na mraz pa se sije kada prođe opasnost od njega. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je od 12 do 15ºC. Za rasti i razvoj je optimalna 25ºC. Dobro podnosi sušu i visoke temperature. Vegetacijski period traje od 90 do 160 dana.

Odgovaraju mu plodna i duboka zemljišta, blago kisele do neutralne reakcije. Na isto mjesto dolazi poslije tri godine. Zemljište treba biti dobro pripremljeno, naročito površinski sloj jer je sjeme vrlo sitno i sije se na dubinu od 1,5 cm. Odgovara mu gnojidba stajnjakom i ne treba pretjerivati s dodavanjem dušičnog gnojiva, jer može izazvati polijeganje.

Razmak u redu je 30 cm, a međuredni 70 cm. Gustoća sjetve se kreće od 150 do 200 sjemenki na m². Obavezno je nakon sjetve obaviti valjanje kako bi sjeme došlo u kontakt sa zemljištem. U početnoj fazi raste vrlo sporo i mora se pripaziti da se uništi korov jer će ga zagušiti. Kada dostigne visinu od 30 cm počinje intenzivan rast.

Žetva podešenim žitnim kombajnima

Uspješnu žetvu ćemo imati ako imamo odgovarajuću gustoću usjeva i ako su biljke osušene. Kada je gustoća mala narastu biljke koje su krupne s debelim stabljikama i velikim cvjetnim glavama. Obično se žetva obavlja podešenim žitnim kombajnom u rujnu kada se biljke osuše poslije prvog mraza.

Za uspješno čuvanje, zrno se suši na najviše 12 posto vlage. Prosječan prinos bez navodnjavanja se kreće od 400 do 700 kg/ha ovisno od tipa tla, dok se kod navodnjavanja može dobiti i preko 2 t/ha.


Tagovi

Štir Amarant Sjetva štira Sjetva amaranta Žetva štira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve je spremno za prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. u Ivankovu, događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.