Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja
  • 07.11.2013. 08:00

Proizvodnja zdrave hrane u Hrvatskoj

Proizvodnja zdrave hrane u Hrvatskoj je imperativ

Foto: freepik.com
  • 5.092
  • 336
  • 0

Što je to zdrava hrana? Zavod za javno zdravstvo jedini ispituje kvalitetu hrane i daje joj primjerenu ocjenu, bez obzira radi li se o piću, mesnim namirnicama ili povrću. Pravi termin za takvu hranu bi bio ekološka (biološka) poljoprivredna proizvodnja.

Hrvatska je već izvršila određeni iskorak u smislu proizvodnje takve hrane, međutim nedovoljno u usporedbi s ostalim zemljama članicama EU. Mi imamo Zakon, pravilnike, imamo nekoliko ekoloških zadruga, specijaliziranih udruga, imamo Ministarstvo koje izdvaja sredstva za tu namjenu. U Ministarstvu poljoprivrede postoji također jedan Odjel za ekološku poljoprivredu.

Hrvatska savjetodavna služba za poljoprivredu također je uključena u aktivnu pomoć ekološkim zadrugama i udrugama. Sve to samo stvara pretpostavku da se ekološka proizvodnja u Hrvatskoj razvija, ali to ide veoma sporo. O tome svjedoče sljedeći podaci - u Sloveniji postoji više tisuća hektara na kojima se vrši ekološka proizvodnja, preko 50.000 ih je u Mađarskoj, isto tako u Slovačkoj i Češkoj, a kod nas - daleko ispod toga.

Ovoj konstataciji svaki komentar je suvišan. Ako pak shvatimo da je proizvodnja zdrave hrane nezaobilazan čimbenik u suvremenoj turističkoj ponudi i dodamo tome činjenicu koliko Hrvatska očekuje od turizma, onda bi se svi zajedno trebali zamisliti i učiniti sve da se što prije maknemo s tog neslavnog začelja. Hoće li Hrvatska ozbiljnije krenuti u povećanje obradivih površina na kojima se uzgaja eko hrana, teško je reći, ali kaskanje na začelju ne obećava nam ozbiljniji položaj na europskom tržištu. Ako znamo da nismo u stanju, svojim proizvodima količinski konkurirati na inozemnom tržištu, ostaje nam samo da se nametnemo kvalitetom. Ta kvaliteta je već poznata kroz naš turizam i dobili smo i više priznanja, ali stiče se dojam da tu kvalitetu više cijene naši gosti - nego mi sami.

Foto: freepik.com


Tagovi

Turizam Ekološki uzgoj Eko hrana Hrvatskoj Proizvodnja Zdrava hrana


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.