Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi rast
  • 04.08.2015. 17:50

Potencijali eko poljoprivrede u Hrvatskoj

Broj ekoloških proizvođača svake godine se povećava, kao i udio površina pod eko proizvodnjom. Ta činjenica pokazuje da naši poljoprivrednici polako prepoznaju važnost ekološke proizvodnje, kao i veće mogućnosti prodaje takvih proizvoda na europskom tržištu.

Foto: depositphotos.com, AChubykin
  • 1.216
  • 50
  • 0

Ruralni prostor u RH postire se na cca 90% cjelokupne površine, a na tom području živi polovica ukupnog stanovništva. Život u ruralnoj zajednici bitan je dio povijesnog i kulturnog identiteta svakog naroda u Europi pa je tako i hrvatsko selo bitno za hrvatsku i europsku kulturu i njezin je dio.

I u RH se polako budi svijest o važnosti ruralnog razvoja za koji nije dovoljno samo voditi brigu o potporama poljoprivrednicima, već osigurati mnogobrojne promjene koje će restrukturirati cjelokupan poljoprivredni sustav. Taj je proces spor i neophodan i bitno je napomenuti da u Hrvatskoj tek zadnjih nekoliko godina dolazi do porasta proračunske potpore za mjere ruralnog razvoja, dok se u razvijenijim članicama EU-a poklanja velika pozornost poljoprivredi koja je puno naprednija nego naša.

Ključno okrupnjavanje malih parcela

U Republici Hrvatskoj, poljoprivrednom poizvodnjom bave se: obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), trgovačka društva, obrti te druge pravne osobe koje se registriraju za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Međutim, hrvatska poljoprivreda već je dugo vemena u zaostatku zbog dva glavna problema a to su: preuzimanje tržišta od strane malog broja velikih poljoprivrednih gospodarstava u vlasništvu poduzeća i veliki broj nekonkuretnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Veliki sustavi odnose milijune kuna poticaja i time direktno uništavaju domaćeg proizvođača.

Uz te probleme idu i problemi relativno malih parcela. Od iznimne će važnosti biti to na koji način ćemo provesti okrupnjavanje malih parcela čime bi se znatno unaprijedila poljopivreda i olakšao cijeli sustav, a primatelji poticaja primali bi više poticaje. Obiteljska privredna gospodarstva posjeduju najveći dio poljoprivrednih resursa, a upravo OPG-i nemaju dovoljno sredstava ni znanja kojima bi unaprijedili poljoprivredni sustav te su time nekonkuentna i nisu u mogućnosti da zarade od svoga rada.

Potencijal proširenja obradivih površina

Sljedeći podatci govore o potencijalima hrvatske poljoprivredne površine, njenoj iskorištenosti i mogućnostima za daljnji rast. Od ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj obrađeno je samo 38%, neobrađeno je 27%, a čak 35% spada pod obradivo, ali neobrađeno zemljište. U tom kontekstu može se zaključiti da Hrvatska ima potencijal proširenja svojih obradivih poljoprivrednih površina za cca 1/3.

Ulaskom Hrvatske u EU počele su promjene u načinu financiranja potpora i izravnih plaćanja, a EU Hrvatskoj daje mogućnost da koristi sredstva iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj te se ukidaju sva carinska ograničenja prilikom izvoza i uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, no Hrvatska zadržava ograničenje u kupovini poljoprivrednih zemljišta. Područje poljoprivrede jedno je od najsloženijih područja u prilagodbi europskim standardima, a od ključne je važnosti način na koji će se provesti usklađivanje državnih potpora. Njih je bitno uskladiti jer potpore imaju bitan utjecaj na cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju i na cjelokupan ruralni prostor. Hrvatska je svojim ulaskom u EU počela sudjelovanje u stvaranju nadnacionalnog europskog sustava poljoprivredne politike. Subvencioniranje poljoprivrede svake države članice pa tako i hrvatske postupno se prenosi sa državnog proračuna na proračun EU. U prvoj godini članstva EU financira izravna plaćanja sa 25% sredstava, a u desetoj godini financira 100%.

Plan razvoja eko proizvodnje

Hrvatska je zemlja velikog potencijala za razvoj ekološke proizvodnje, ali taj potencijal nije u potpunosti iskorišten. Doneseno je nekoliko strateških dokumenata o planu razvoja ekološke proizvodnje, ali unatoč tome taj cilj nije u potpunosti postignut. Pokušalo se informirati i educirati proizvođače o eko proizvodnji kako bi se ostvario stabilan rast te grane u budućnosti. Razlozi iz kojih se poslijednjih godina obraća pozornost na eko proizvodnju su:

  • značaj ekološke proizvodnje za održiv rast poljoprivredne proizvodnje
  • značaj ekološke proizvodnje za očuvanje biološke raznolikosti i okoliša
  • značaj ekološke proizvodnje za zdravlje i zadovoljstvo potrošača

Raste broj eko proizvođača

Dosada se u Hrvatskoj ekološka proizvodnja poticala sa dodatnih 30% iznosa potpore na osnovni iznos potpore za običnu proizvodnju. Sada, nakon ulaska u EU, sustav potpore eko proizvodnje se usklađuje sa propisima EU. Bitno je naglasiti da se broj ekoloških proizvođača svake godine povećava, kao i udio površina pod eko proizvodnjom. Ta činjenica pokazuje da naši poljoprivrednici polako prepoznaju važnost ekološke proizvodnje, kao i veće mogućnosti prodaje takvih proizvoda na europskom tržištu.

Svjetsko tržište masovno je okrenuto poljoprivrednoj proizvodnji orijentiranoj na što većim doprinosima i u takvim uvjetima nemoguće je očuvati kvalitetu koju promiče upravo eko proizvodnja. Bitno je naglasiti važnost eko proizvodnje u kontekstu kvalitete proizvoda, očuvanja prirode i zdravlja potrošača. Hrvatska ima ogromna neobrađena područja koja bi uz trud i znanje mogla pretvoriti u jedno od najvećih europskih proizvođača eko proizvoda. Uz takve proizvode mogao bi se razviti i eko turizam, a Europa bi više saznala o našim običajima, kulturi te gastronomiji.

Autor: Milena Ćosić, Foto: depositphotos.com, AChubykin


Tagovi

Eko poljoprivreda Eko turizam OPG Trgovačka društva Veliki sustavi Ruralni razvoj Proračunska potpora Okrupnjavanje zemljišta Obradive površine Rast Potencijal Konkurentnost Carinska ograničenja Održiv rast Broj ekoloških proizvođača Strate

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!