Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 19.02.2014. 14:45

Posla se ne boje - OPG Čes i uzgoj eko lješnjaka

Eko proizvodnja lješnjaka u Slavoniji, koliko god zahtjevna, ovoj obitelji pružila je zadovoljstvo bavljenja poljoprivredom. No, kako uvjeriti kupca da je domaći eko proizvod taj kojem treba dati prednost pred uvoznim?

Foto: depositphotos.com, Photoerick
  • 12.623
  • 867
  • 0

Lješnjaci su na tržištu iznimno tražena namirnica, posebno u industriji slatkiša i proizvodnji čokolade. Iako Slavonija ima gotovo idealne agrotehničke uvjete za nasade lješnjaka, a samim tim i eko lješnjaka, za eko proizvodnju lješnjaka na ovom se području odlučilo tek dvoje proizvođača. Bračni par Čes iz Laslova ima 1,5 ha nasada od 600 stabala lješnjaka, 50 istarskog i 550 rimskog koji je namijenjen za čokolade.

Nakon sedam godina rada, zaključuju da se na uzgoju lješnjaka može relativno dobro zaraditi. Ovi ljudi, koji nikada prije nisu imali ni kvadrat zemlje, postali su samouki stručnjaci, čiji su lješnjaci zanimljivi otkupljivačima u okolici, ali i dalje. Upravo zato jer ne koriste nikakva sredstva, urod im uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, primjerice 2013. godine su imali 1200 kg lješnjaka u ljusci, a godinu prije, samo 50 kg - i to zbog naglog zahladnjenja u travnju te godine.

Putevi do kupaca nekad nisu laki, nekada ih vode preko interneta, nekad preko tržnice. Smeta im i nelojalna konkurencija od strane shopping centara koji uvoze eko lješnjak iz Azerbejdžana i Turske, koji se prodaje po čak 140 kn/kg i često ima veću vjerodostojnost nego njihov, domaći eko proizvod. Posjeduju certifikat i zaista proizvode bez tretiranja nedopuštenim sredstvima u eko proizvodnji, no svejedno ga često prodaju ispod cijene, primjerice za 60 kn/kg. Povjerenje kupaca, kažu, teško se zarađuje. Žao im je samo, kažu, što im Savjetodavna služba u Osijeku nije od neke velike pomoći, a gotovo sve o proizvodnji saznaju preko interneta.

Foto: depositphotos.com, Photoerick


Tagovi

OPG Čes Blagdana Čes Ivica Čes Nelojalna konkurencija Agrotehnički uvjeti Slavonija Uvozni lješnjak Povjerenje kupaca


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com