Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarinet
  • 17.01.2020. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Podižu ljestvicu uzgoja agruma, slatkim od mandarine Matea i Stipe osvojili London

Vidimo veliku perspektivu, kako u razvoju ekološke poljoprivrede uopće, tako i rastu i razvoju našeg projekta, kažu Matea Maček i Stipe Vuletić koji kreću i u izgradnju mini pogona za izradu sušenog slatkiša od mandarine.

Foto: Mandarinet, arhiva
  • 2.622
  • 907
  • 0

"Naš OPG čini oko 2,5 ha voćnjaka različitih citrusa, među kojima prevladava mandarina, uz limun, naranče, grejp, kumkvat, crvene naranče, klementine i kivi. Prije dvije godine ušli smo u ekološku proizvodnju koja sama po sebi zahtjeva veću posvećenost, iako smo mi odavno, svojim životnim načelima, okrenuti upravo održivom razvoju i osnovnim prirodnim načelima ekologije“, doznajemo od Matee i Stipe, dvoje mladih zaljubljenika u ekološku poljoprivredu.

Obitelj Vuletić iz Opuzena počela je s uzgojem agruma još daleke 1962. godine, kada je dotadašnja neretvanska hraniteljica vinova loza počela postupno ustupati mjesto tada još nepoznatim citrusnim kulturama, ponajprije mandarini. Dakle, već treća generacija bavi se uzgojem mandarina i ostalih citrusa kojih u zadnje vrijeme ima sve više vrsta.

Platforma koja spaja proizvođače i krajnje potrošače 

"Mandarinet je izvorno zamišljen kao platforma koja će izravno spajati proizvođače i krajnje potrošače pa je tako cijela priča i počela prije više od 5 godina, u listopadu 2014., kada su prve naše mandarine mogli kušati Zagrepčani i Ljubljančani. Njihovo oduševljenje svježim voćem bilo je jedan od dodatnih poticaja koji su nas na krilima nosili u daljnjim isporukama i dostavama svježeg voća, organizacijski vrlo zahtjevnog, ali izrazito dinamičnog posla koji sa sobom nosi svekoliku satisfakciju. Iz tjedna u tjedan mnogobrojni zainteresirani dobivali su isporuke svježeg voća na kućni prag, a mi njihove pohvale i oduševljenje te smo tako zajedno plovili iz dostave u dostavu“, prisjećaju se.

Iza cijelog projekta Mandarinet stoji spomenuti mladi par - Matea Maček, diplomirana ekonomistica i Stipe Vuletić, profesor geografije. "Ideja izravne dostave svježeg voća dolazi od bolje polovice, Matee, koja je studirajući u inozemstvu, lakše i ranije prepoznala trendove koji su aktualni na svjetskom tržištu, a sve brže dolaze i do nas“, ističe Stipe.

U realizaciji cijelog projekta sudjelovali su te još uvijek sudjeluju i njihove obitelji iz Zagreba i Opuzena, koje daju veliki doprinos ovom vrlo zahtjevnom poduhvatu. Naravno da treba spomenuti i vjerne kupce koji su zapravo puno više od toga - iz tjedna u tjedan stalna podrška koja uvijek daje dodatni motiv za daljnje uspjehe i napredak u projektu.

Mandarin cake - sušeni slatkiš od mandarine osvojio londonski žiri

"Svaka iduća sezona pred nas je postavljala nove zahtjeve i izazove, ali iz svake smo izlazili sve zreliji i profesionalniji. Već smo u drugoj sezoni pokrenuli proizvodnju marmelada iz kućne radinosti, koje su najprije osvojile srca i nepca naših kupaca, da bi kasnije pobrali i nagrade na međunarodnim natjecanjima“, kažu.

Marmelada od 'Meyer limuna' osvojila je u ljeto 2018. jednu zlatnu zvjezdicu na prestižnom svjetskom gastronomskom natjecanju Great Taste Awards (svojevrsnom Oscaru u gastronomskom svijetu) u Londonu. Već početkom 2019. njihove marmelade od naranče i limuna osvojile su Certificate of Excellence na The World's Original Marmalade Awards u Engleskoj.

U ljeto 2019. uslijedila je prava eksplozija nagrada za Mandarinet proizvode s Great Taste Awards natjecanja

U ljeto 2019. uslijedila je prava eksplozija nagrada za Mandarinet proizvode s Great Taste Awards natjecanja: marmelade od mandarine, naranče i crvene naranče dobile su po jednu zlatnu zvjezdicu, kao i slasni arancini, dok je proizvod, koji su sami osmislili, Mandarin cake - Slatko od mandarine, osvojio londonski žiri koji im je dodijelio dvije zlatne zvjezdice.

U narednim sezonama otisnuli su se i na tržište Austrije, tako da je, osim Hrvatske i Slovenije i ona postala sastavni dio tjednih dostava svježeg voća u sezoni koja traje od kraja rujna do kraja veljače. Njihovi proizvodi mogu se naći u delikatesnim dućanima kao što su Veronika Delikatese, Mrkvica - domaći proizvodi, Gligora Cheese and Deli, Za pod zub na otoku Hvaru te nekoliko njih u Beču.

"U ekološkoj poljoprivredi koristimo ponajviše enzimski otpad, prirodni pripravak, koji nam je veliko otkriće, jer služi i za prihranu i za zaštitu biljaka. Uz njega koristimo i ekološka gnojiva koja su nužna za što bolji urod naših agruma. Navodnjavanje u pravilu nije potrebno, jer su stabla citrusa dubokog korijenja i smještena su uz same kanale (lok. jendeke)“, doznajemo. Olakotna okolnost ekološkog uzgoja agruma u Dolini Neretve je najsjevernija dispozicija u svijetu (43° sjeverno od ekvatora) koja jamči znatno manji broj nametnika, dok je aluvijalno tlo koje je Neretva stoljećima taložila iz mulja izuzetno bogato i daje znatno veće prinose po jedinici površine od većine drugih tala.

U planu je pogon za preradu agruma kako bi produžili sezonu

Koriste i poticaj za ekološki uzgoj koji im pokriva dio troškova gnojidbe, zaštite i obrade voćnjaka. "Što se pak tiče sredstava iz EU fondova, još nismo aplicirali za njih iako ih imamo u vidu. Razlog su komplicirani i nedorečeni uvjeti koje natječaji postavljaju jer mladi poljoprivrednik je samo onaj čiji OPG nije stariji od 18 mjeseci bez obzira na njegovu dob te financijske regulative RH koje ta dobivena sredstva automatski ubrajaju u prihod OPG-a čime kompliciraju ionako složenu situaciju nas poljoprivrednika“, navodi ovo dvoje mladih ljudi.

Vremenske neprilike sastavni su dio poljoprivrede. Tko se ikad bavio bilo kojom vrstom poljoprivredne djelatnosti to zna. Tuča, koja je 2009. potukla brojne lokalitete po Neretvi, velika zima početkom 2017. od koje se do danas brojna stabla nisu oporavila, isuviše kišni travanj i svibanj 2019. godine - sve su to nedaće s kojima se nose najbolje što znaju. Tvornica pod otvorenim nebom - to je poljoprivreda!

Kreću u izgradnju mini pogona za izradu sušenog slatkiša 

"Prerada voća jedan je od imperativa poljoprivredne proizvodnje u Neretvi. Već ovo proljeće kreće u realizaciju mini pogon za izradu sušenog slatkiša od mandarine za koji smo nepovratna sredstva već dobili na ovogodišnjem natječaju Zagrebačke banke u konkurenciji poduzetništvo osvojivši prvo mjesto. Osim što ćemo ovim produžiti sezonu i sačuvati nižeklasno voće od propadanja, nadamo se da ćemo pokrenuti i taj trend koji u Neretvi, još od početka 90-ih, kronično izostaje – preradu voća.

Također širenje tržišta i brendiranje naših kvalitetnih proizvoda koji su već prepoznati na manjem dijelu europskog tržišta, daljnji su naši planovi. Vidimo veliku perspektivu, kako u razvoju ekološke poljoprivrede uopće, tako i rastu i razvoju našeg projekta. Mnogi mladi poljoprivrednici u Neretvi kreću se upravo ovim putem što, uz veliki rad, trud i zalaganje jamči bolju budućnost i ostanak na zemlji koju smo naslijedili od predaka“, za kraj ističe ovaj vrijedni par iz Opuzena.


Fotoprilog


Tagovi

Mandarinet Matea Maček Stipe Vuletić Uzgoj citrusa Prerada Marmelade Arancini Eko proizvodnja Mandarin cake


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]