• Ekološki uzgoj povrća
  • 15.04.2014. 15:21

Organska proizvodnja osvaja Dalmatinsko zaleđe

Sve je više eko proizvođača povrća u Dalmatinskom zaleđu. Možda najtužnija od svega je čnjenica da proizvodnju u takvim izoliranim područjima nema tko nastaviti.

Foto: depositphotos.com
  • 1.859
  • 179
  • 0

Sve veći broj dalmatinskih težaka se opredjeljuje za proizvodnju zdrave hrane. Kako već postoje preduvjeti za takvu proizvodnju, čist zrak, čista voda i nezagađeno zemljište, potreban je manji napor pa da se priđe takvom uzgoju. Ako uzmemo u obzir da postoji dovoljna količna stajskog gnojiva, koje je nezamjenjivo za takvu proizvodnju - onda je i veća sigurnost da će proizvodi biti doista zdravi i kvalitetni.

U potrazi za takvom proizvodnjom, našao sam se u selu Dograde, u zaleđu Općine Marina. Na svega nekoliko kilometara od obale, u okruženju idiličnih kraških polja smjestilo se selo vrijednih težaka koji stoljećima uzgajaju mediteransko voće, vinograde, malinike, a nakon dolaska tekuće vode se bave i intenzivnim uzgojem povrtlarskih kultura.

Jedna od njh je i obitelj Šalov Grge, koji na površini od nekoliko desetina tisuća kvadratnih metara uzgaja nešto više od 500 stabala masline, povećeg vinograda, nešto mediteranskog voća, badema i smokava te na oko jedan hektar uzgaja povrtlarske kulture. Nedavno se odlučio za podizanje vrlo suvremeno opremljenog plastenika gdje uzgaja rajčicu, krastavac i papriku.

Razgovarajući s gospodinom Grgom, a u vezi proizvodnje hrane na tom području, rekao je, "Moja obitelj je tradicionalno težačka i time su se bavili moji stari pa tako i ja. Tužno je što u mnogim obiteljima pa i u mojoj, nitko od djece neće nastaviti taj posao. Ukoliko se nešto ne promijeni u korist kvalitete življena na selu, budućnost nam nije ružičasta. Ja sam do umirovljenja radio u poljoprivrednoj zadruzi Marina, gdje sam stekao mnoga korisna iskustva, koja mi pomažu u uzgoju i plasmanu proizvoda.

Shvatio sam da u Europi nećemo moći konkurirati ukoliko ne budemo mogli ponuditi nešto što će biti kvalitetno, naše i ono što Europi treba. Na prvom mjestu to je zdrava hrana bez obzira radi li se o povrću, voću, vinima ili maslinovu ulju. Za sve to imamo dobre pretpostavke, samo da se poticajna sredstva dignu na razinu europskih kako bi i cijenom mogao hrvatski težak konkurirati. Prema sadašnjem načinu poticaja, to je nemoguće. Ovo kažem stoga što sam jedan od vodećih poljoprivrednika u ovom kraju i među prvima sam se počeo baviti ovakvim uzgojem. Veoma mi je dobro poznata sva problematika u našoj poljoprivredi", zaključio je gospodin Šalov.

Obilazeći polja gospodina Šalova, posebnu pažnju mi je privukao veoma suvremeno opremljen plastenik u kome raste tisuće sadnica rajčice, koje su s toliko strpljenja posađene i uzgajane da taj prizor prosto fascinira. Mislim da i najbolji proizvođači povrća u tom plasteniku imaju što naučiti. Tužna je samo spoznaja što Grga i supruga mu Nediljka imaju preko 60 godina, da ih iz dana u dan snaga sve više izdaje, a nema onoga tko će to sve jednog dana nastaviti.

Iako Europa već naveliko prepoznaje vrijednost organskog uzgoja, u našoj zemlji trava je još uvijek zelenija preko granice.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja hrane Dalmatinsko zaleđe Općina Marina Maline Vinograd Mediteransko voće Bademi Smokve Povrtlarske kulture Rajčica Krastavac Paprika Eko uzgoj PZ Marina Poticaji Šalov Grga Dograde


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li već čuli za MAKABI? Skraćeno od 'Mala kapsula za veliku biljku' je više od projketa koji traje već par godina pod palicom prof.dr.sc. Marka Vincekovića sa Agronomskog fakulteta. Krajnji cilj, napraviti kapsulu koja će se pobrinuti... Više [+]