Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Brzić
  • 30.06.2021. 10:30
  • Zadarska, Tkon, Pašman

OPG Neven Brzić - preko maslinovog ulja do kozmetike od magarećeg mlijeka

Okrenuli su se ekološkom uzgoju maslina, tovar im je, smije se Rajna Brzić, "živa kosilica koja usput gnoji stabla", a ponosni su nositelji i oznake Hrvatski otočni proizvod.

Foto: arhiva obitelji Brzić
  • 1.998
  • 327
  • 0

"Puno je tu truda, ali još je više uživanja“, naglašava Rajna Brzić iz Tkona na otoku Pašmanu dok priča o poljoprivredi te spontano dodaje "gušti su gušti". Njena životna želja bila je rad na zemlji i kaže da joj ništa nije teško jer sve obavlja s ljubavlju i veseljem.

"Ne može se zapravo u životu ništa raditi bez volje i ljubavi. Ako se radi 'preko volje', nema ni sreće ni uspjeha“, smatra vedra Kunjanka (kako se po domaći kaže za ženu iz Tkona).

Obitelj Brzić se prvenstveno bavi maslinarstvom što je bio san njenog supruga Nevena, a sve rade na tradicionalni način. Na dva hektara terena u komadu imaju 160 maslina i na udaljenih pola hektara još 60, što je ukupno 220 stabala. "To je njegov život, apsolutno uživa u masliniku. Eto, našli smo se oboje u poljoprivredi, to nam je zajednička ljubav i uživamo u svakom trenutku“, govori Rajna.

Tovar kao "živa kosilica"

U jednom trenutku se ukazala prilika da nabave tovara čime je počeo njihov ekološki uzgoj maslina. Kažu da su dobili "živu kosilicu" koja usput gnoji stabla. Kasnije su kupili magaricu i uskoro dobili podmladak. U masliniku drže i kokoši pa je to pravi ekološki uzgoj maslina. "Već nekih pet godina od kada imamo magarce, ne tretiramo zemlju umjetnim gnojivom“, govore i dodaju da im je u planu uskoro nabaviti ovce.

U ponudi imaju magareće mlijeko, nešto prodaju, Rajna izrađuje sapune od mlijeka, a odnedavno i kreme koje su se za sada pokazale izvrsnima. "Dobre su za psorijazu, gnojne prištiće, za ublažavanje uboda od komaraca i slično“, ističe te dodaje da je čak napravila i balzam za usne. Okušala se u izradi tabletica za perilicu suđa, ali nije zadovoljna mirisom pa će još doraditi recept. "Ali dobro su prale“, smije se. 

Ponosni su nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod 

Bavi se pomalo svim i svačim. Suprug trenutno nije dobroga zdravlja pa sve mora sama, ali kaže da se može kad se hoće. "Život je borba, ali u svakom trenutku treba tražiti zadovoljstvo i duševni mir“, govori naša sugovornica koja cijelo vrijeme razgovora pršti pozitivnom energijom i pravo je osvježenje u ova čudna pandemijska vremena.

U njenim je proizvodima sve na biljnoj bazi, nema ni trunke umjetnog. "Tek sam u začetku kada je u pitanju kozmetika, znanje skupljam od iskusnijih žena i ponešto s interneta. Interes je za sada jako dobar“, kaže.

Od svega po malo

Od smilja i gospine trave radi macerat, iskoristi sve što priroda da. U masliniku se jako raširio buhač koji je antiseptik pa je probala izraditi preparate protiv nametnika na biljkama. Ima i jako puno smilja i kadulje pa sada razmišlja gdje bi to mogla preraditi. "Mi smo mali i trudimo se imati od svega po malo, drugačije ne ide“, navodi. Proizvode plasira ljeti u večernjim satima na štandu u Tkonu gdje peče fritule i nudi svoje ostale proizvode.

Nekoliko proizvoda OPG-a Neven Brzić nosi oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP). Svakako treba spomenuti soljene sušene crne masline za koje i sama Rajna priznaje da su prava delikatesa. "Kada masline izgube svu svoju vodu i kiselost, stavljam ih u naše maslinovo ulje i tako konzerviram“, opisuje.

Oznaku HOP imaju i njene fritule, maslinovo ulje, sapun i spara. "Spara je platneni okrugli jastučić punjen lavandom. Promjera je 12 centimetara i rađen je da bude suvenir“, pojašnjava. Tradicionalna spara bila je većeg promjera i nekada služila ženi kao podloga za nošenje tereta na glavi, a karakteristična je za jadransko područje Zadarske županije.

A da Rajni dobro ide za šivaćom mašinom dokazuje i to što je ona jedna od šest žena koje su volonterski krenule u izradu zaštitnih maski tijekom ožujka 2020. godine. Svaka od njih radila je neumorno kod kuće kako bi u što kraćem vremenu bilo što više pamučnih maskica na rapolaganju Stožeru civilne zaštite Općine Tkon, zaposlenicama u dućanima i mještanima u zaštiti od koronavirusa.


Fotoprilog


Tagovi

Rajna Brzić Neven Brzić OPG Neven Brzić Uzgoj maslina Prirodna kozmetika


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."