• OPG Uzelac
  • 28.05.2017. 07:30

Novinarske vode zamijenila organskim vrtom

Novinarka Martina Uzelac otprije tri godine živi u mjestu Križ gdje je na pola hektara OPG-a, ustrojila svoj organski vrt iz kojeg sezonske plodove u tjednim košaricama, nudi svojim kupcima. Ostavila je stalan posao u Zagrebu i kaže nije požalila, jer vratila se prirodi i svojoj obitelji.

  • 8.563
  • 737
  • 0

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba u mjestu Križ, svoju oazu mira i suživota s prirodom, od prije tri godine pronašla je Martina Uzelac, njezin partner Igor Popović i njihovo dvoje djece. Nekadašnja novinarka i urednica iz žrvnja profesije koja "melje" otišla je i kako kaže nije požalila.

Svakodnevni presing, stres, vrijeme bez radnog vremena, robovanje svemu i svačemu uključujući i kredite, neviđanje obitelji, neizvjesnost bez obzira što je imala stalni posao, nagnali su je da svemu kaže - zbogom! Kuća koju su nekada (iz)gradili njezini roditelji danas je Martinin dom oplemenjen i organskim vrtom kojeg ima na oko pola hektara. Suživot s biljkama nije joj teško pao kao ni posao oko sadnje, malčiranja, okopavanja, čupkanja korova, zalijevanja i svega što njezin biljni raj traži.

Rad na temeljima permakulture

Radu oko vrta ponajprije na način permakulture kako kaže ona i Igor učili su se sami odnosno usvajala je znanje od svoje majke koja se oduvijek bavila vrtom. Danas joj majčino iskustvo dobro dođe a i Martinine su bake doznajemo bile osvjedočene vrtlarice, pa se pokazalo da "jabuka ne pada daleko od stabla".

Skromniji ali kvalitetniji život

O životu u Križu kaže živi se skromnije ali kvalitetnije. To više jer sama odabire svoje radno vrijeme, sa obitelji objeduje "sve obroke" što u Zagrebu nije bio slučaj. Nije željela da joj se u konačnici život pretvori i "slije u tastaturu". Vratila se zato na svoju (bakinu) zemlju, u svoj vrt sa gotovo 300 različitih biljnih vrsta počevši od rajčice, paprike, graška, krastavaca, zelenog lisnatog i korjenastog povrća, grahorica, ljekovitih i začinskih trava, bundeva....

Bez grijanih plastenika, mehanizacije, posebnog navodnjavanja

Ona kaže nema megalomansku proizvodnju, ne konkurira drugim OPG-ima, nema grijane plastenike, posebno navodnjavanje jer radi za sebe. Uz malčiranje i sa kantom poljevušom, slikovito opisuje, i bez mehanizacije, gaji novinarka svoj vrt. Uvijek u njemu ima raznolike ponude ponajprije sezonske i svega kako kaže pomalo.

Okosnica vrta su joj biljke trajnice oko kojih "plete" svoju biljnu priču a u njezinom voćnjaku broje se šljive, jabuke, trešnje, marelice, kruške ali i ribizle i maline. Posadila je i oskoruše, mušmule pa čak i par kestena i dva duda.

Jelovnik bez kemije

Organska hrana koju zagovara prvotno je namijenjena njezinoj obitelji i kvalitetnom im jelovniku bez ikakve kemije. Kako viška plodova uvijek ima, Martina ih nudi i svojim mušterijama i to svaki tjedan u ponudi bude košarica sezonskog povrća i voća.

"Ne dam da od plodova išta propadne", ističe pa tako ako ima viška jabuka, suši ih ili od njih radi mješane marmelade ovisno kojeg drugog voća bude koji kilogram "preko".

Cikla s hrenom, rajčica, kisela paprika, ajvar

Kiseli i papriku, radi rajčicu, ciklu s hrenom, a postala je majstorica i za ajvar. Od svakog se voća tvrdi mogu napraviti delicije svake vrste, samo si treba dati truda i poučiti se pravim receptima. Tako ona kandira višnje, a i dunje joj budu u ponudi no sve je "u malim serijama".

Ponuda tjedne košarice povrća i voća 150 kuna

Ponuda Martinine košarice za besplatnu dostavu (četvrtak), u konačnici treba biti150 kuna a zainteresirani košaricu uvijek mogu pogledati na Organski vrt.com. Imaju bivši Zagrepčani i svoju web stranicu koju su sami oformili pa se i tu uštedjelo. Nekadašnja je urednica zadovoljna životom u Moslavini, gdje ima svakojakog obilja plodova uključujući i kivi za kojeg mnogi nisu vjerovali kako može rasti i na kontinentu.

Kopriva sredstvo protiv štetnika i dobro gnojivo

Martina ističe kako joj je pravi užitak zaći u svoj vrt, pa uživati među ostalim i u mirisima nekoliko vrsta mente, stolisnika i drugih ljekovitih trava uključujući i koprivu. Ona odgovarajućom preradom postaje i odlično sredstvo za špricanje biljaka protiv štetnika odnosno zaživi ta biljka i kao dobro gnojivo.

Za uspjeh promatrati prirodne procese

Da bi se (za)bilježio uspjeh u poljodjelstvu naša sugovornica kaže kako uvelike treba promatrati prirodne procese i razmjenjivati energiju međusobno. Ona je oduvijek bila ljubiteljica prirode koja je tek uživala u njenim plodovima a kasnije se itekako predala radu. Povela se i za permakulturom u kojoj se u poljodjelstvu ne mora robovati onako kako to nemalo ljudi čini, ali s početka se treba potruditi.

Svoje biljke, doznajemo, malčira što je dobro jer tako štiti posađeno, a malč joj bude slama, sijeno, lišće... Takvom zaštitom suzbija se korov nad biljkama, zadržava se vlaga u tlu i općenito su biljke bolje zaštićene (tlo obogaćuje pepelom, kompostom). O urodu, ali i štetnicima svake vrste, kaže kako je svaka godina drukčija pa je tako ove godine nešto manje puževa nego lanjske ali i oni su dio biološkog lanca.

Organski vrt na Pašmanu

U svoj gospodarski odnosno lanac organskog vrta uvrstila je Martina i otok Pašman gdje ima kuću i gdje također želi oformiti bogatiji vrt poput onog u Križu. Već ga kaže ima sa mediteranskim biljem počevši od origana, kadulje, lavande i drugih vrsta. Kada su aktualni, sudjeluje tamo i na Sajmu otočnih proizvoda.

Po njih joj na kontinentu uglavnom dolaze stalne mušterije, u većini slučajeva majke s malom djecom i oni koji doista žele znati što jedu. Sa svojim je kupcima naša sugovornica stvorila već i prijateljski odnos pa joj već i vraćaju ambalažu (staklenke, kašetice) što je, zaključuje naša sugovornica, lijepa gesta.


Tagovi

Martina Uzelac Križ Organski Vrt Novinarka Urednica Permakultura OPG


Autorica

Snježana Kratz

Snježana Kratz

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi