Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paška sol
  • 13.08.2013.

Nova tehnologija za proizvodnju ekološke soli

Sol proizvedena u paškoj Solani sadržava 75 minerala važnih za ljudsko zdravlje i neizostavna je u prehrani.

  • 1.698
  • 126
  • 0

Paška sol postala je ekološki proizvod jer je dosadašnje loživo ulje, inače potrebno za proizvodnju pare, odnosno toplinske energije, zamijenjeno drvnom bio-masom. Vrijednost ove investicije je iznosila oko 19 milijuna kuna.

U Solani Pag skupi mazut zamijenila je lička bukva, a nakon rušenja spremnika za mazut, kojim se Solana koristila više od 30 godina, izgrađeni su kotlovnica i pogon koji goleme balvane pretvara u sitno iverje.

Bez te promjene, paška Solana morala bi prestati proizvoditi morsku sol. Uz to što je kvalitetnija i čišća domaća je sol, sve do sada bila i znatno skuplja od uvozne, primjerice tuniške.

Sol proizvedena u paškoj Solani sadržava 75 minerala važnih za ljudsko zdravlje i neizostavna je u prehrani. Prema statistikama, prosječna hrvatska četveročlana obitelj mjesečno potroši kilogram soli.

Do sada je novom tehnologijom proizvedeno 3 tisuće tona soli. Do kraja godine u Solani Pag planira se proizvesti još najmanje 20-ak tona.


Tagovi

Pag Morska sol Tehnologija Ekološki proizvod Drvna biomasa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...