Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 24.08.2016. 12:00

Neprocjenjivi eko pripravci za vrijeme berbe

Štetnici i bolesti na poljoprivrednim kulturama ne prestaju vršiti pritisak te je vrlo važno biljke prihranjivati kako bi ojačale i dale vrhunske prinose.

  • 2.264
  • 108
  • 0

Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke ne ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima. Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno djelovanje na ljudski organizam.

Doba je godine kada je u toku berba velikog broja poljoprivrednih kultura. No bez obzira na vrijeme berbe, štetnici i bolesti na poljoprivrednim kulturama ne prestaju vršiti pritisak. Stoga, da bi biljka dala vrhunski prinos i da bi plodovi bili ukusniji i zdravi, potrebno je koristiti pripravke za zaštitu bilja i ojačavanje bilja i u vremenu berbe. Ovdje veliki nedostatak imaju kemijski pesticidi koji se upravo zbog svoje karence i ostataka rezidua u plodovima ne smiju koristiti.

Štetnici na povrću

Prihranjivanjem biljaka do zdravih plodova

S druge strane, velik dio pripravaka koji se koriste u ekološkoj proizvodnji nemaju karence i ne ostavljaju rezidue u plodovima. To je ujedno i velika prednost takvih pripravaka.

Najbolja proizvodnja je ona gdje mi biljku uzgajamo, ojačavamo, imuniziramo, radeći je sposobnom da se sama bori protiv napada određenih patogena. Dakle, osim što je potrebno tretirati biljke protiv ekonomski važnih bolesti i štetnika, vrlo je važno biljke prihranjivati kako bi ih ojačali i kako bi dale vrhunske prinose i zdrave plodove.

Oštećenje na listovima kupusa

Obilazeći polja poljoprivrednih proizvođača duž kontinentalne i južne Hrvatske nailazimo na velik broj problema s kojima se trenutno bore poljoprivredni proizvođači, bilo da su oni ekološki ili integrirani.

U nastavku donosimo tablicu s nekoliko problema i mogućim rješenjima za njih pomoću proizvoda koji nemaju neželjeno štetno djelovanje na ljudski organizam ili okoliš tvrtke Pro-eco.

Tablica: Preporuke proizvoda koji nemaju štetno djelovanje

Kultura

Problemi

Rješenje

Masline

Paunovo oko

Mycosin, Blocks, Pro-bac

Maslinova muha i maslinov svrdlaš, maslinov svrdlaš, lisni mineri, crveni voćni pauk

Boundary SW, Neemazal ®TS

Suša i nepovoljni uvjeti, tuča ( vrijedi za sve kulture)

Pro-bac, Aminovital, Algovital Plus

Vinogradi

Botrytis

Pro-bac, Pottasol, Red bloc

Jabuke

Krastavost, pepelnica

Pro-bac, Blocks, Cutisan

Jabučni savijač

Granupom, Boundary SW

Povrće

Bakterioze na kupusu i paprikama

Pro-bac

Plamenjača, pepelnica na povrću

Blocks, Mycosin

Siva plijesan

Pottasol, Red bloc, Pro-bac

Tuta apsoluta, lisne uši, tripsi, stjenice

Neemazal ®TS, Boundary SW

Mediteranske voćne kulture

Štetnici

Neemazal ®TS, Boundary SW

Obzirom na vremenske uvjete, važno je odrediti da li se radi o abiotskim ili biotskim čimbenicima koji uzrokuju probleme na poljoprivrednim kulturama. Za dodatne informacije oko upotrebe pripravaka, o preporučenoj količini vode te savjetima obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita Ekološka proizvodnja Karenca Štetnici Bolesti


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]