Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 15.05.2017. 09:00

Nematode u suzbijanju zemljišnih štetnika

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Pogledajte preporuke tvrtke Pro-eco.

  • 2.946
  • 148
  • 0

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Taj se način suzbijanja štetnika već dugi niz godina primjenjuje u Europi, Americi, Australiji i Japanu.

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije.

Žilogriz

One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode iz svog probavnog trakta izbacuju simbiotske bakterije koje se hrane unutrašnjim organima insekta i naglo se razmnožavaju. Nematode se hrane tim bakterijama i u tijelu insekta razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo. U tlu će tražiti novog domaćina domaćina/štetnika, a bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Entomopatogene nematode trebaju vlagu

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje oštećuje nematode), kad je zemlja jače vlažna. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju vlagu - u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju.

Aplikacija se odvija kad su štetnici u najosjetljivijoj fazi (faza ličinke).

Dokazane prednosti primjene entomopatogenih nematoda u odnosu na kemijska sredstva:

  • djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
  • imaju visok potencijal razmnožavanja
  • nisu štetne za druge žive organizme ni za okoliš
  • nema opasnosti od rezidua
  • jednostavno se primjenjuju
  • nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
  • kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

Preporuke za suzbijanje štetnika

Hrušt

Tvrtka Pro-eco preporuča Nemacel® - za suzbijanje ličinki male crne mušice (Bradysia spp., lycoriella spp.). Primjenjuje se tijekom cijele godine u proizvodnji šampinjona. Nemacel djeluje isključivo na ličinku, a efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

Nemaflor® - za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Neposredno nakon prskanja suzbija tripse koji se nalaze na listu i cvijetu. Kako bi se osiguralo kretanje nematoda, tretirane biljke minimalno tri sata moraju ostati vlažne (preporuča se održavanje vlage zamagljivanjem).

Nakon što su nematode ušle u tijelo, tripsi ugibaju unutar nekoliko sati. Ne ostavlja mrlje na listu, a djeluje protiv svih stadija tripsa na listu i u tlu. Efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

Nemagreen® - za suzbijanje ličinki hrušta, primjenjuje se od sredine lipnja do kraja rujna. Nemagreen djeluje isključivo na ličinku dok je efikasnost suzbijanja veća od 80%.

Nemaplus® - za suzbijanje ličinke male crne mušice, a djeluje isključivo na ličinku. Primjenjuje se tijekom cijele godine u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća. Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.

Sovica

Nemapom® - za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih ličinki leptira u voćarstvu. Primjenjuje se od kraja rujna , kod velike vlage zraka. Idealno vrijeme primjene je kada su stabla i grane vlažne - lagana kiša, magla i rosa pospješuju djelovanje. Preporučuje se tretiranje predvečer ili noću kako bi se izbjeglo isušivanje tretiranih grana. Povoljne temperature su iznad 8°C, a kratkotrajni pad temperature ne smeta. Nemapom® reducira prezimljujuće ličinke i time umanjuje napad savijača u proljeće. Tretirane ličinke ugibaju u roku 48 sati.

Nemastar® - za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice i livadnog komarca. Optimalno vrijeme primjene protiv rovca je od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza, a livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. Nemastar®odlično djeluje protiv odraslog rovca. Ličinke Sovice i livadnog komarca Nemastar ® suzbija vrlo dobro - ličinke i gusjenice ugibaju unutar četiri dana. Djelovanje preko 80%. Idealno vrijeme suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada.

Nemastar

Nematop® - za suzbijanje ličinki pipa. Primjenjuje se u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada. Nematop djeluje isključivo na ličinku pipa, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučamo Nematop Cool® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

Za više informacija o suzbijanju štetnika, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Štetnici Pro-eco- Nematode Pripravak Primjena Suzbijanje Pipe Jabučni savijač Sovice Hrušt


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]