AgroKlub.com

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Eko proizvodnja » Nematode u suzbijanju zemljišnih štetnika

Nematode u suzbijanju zemljišnih štetnika

Pro-eco

Nematode u suzbijanju zemljišnih štetnika

Datum: 15.05.2017. 09:00

Kategorija:

Eko proizvodnja

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Pogledajte preporuke tvrtke Pro-eco.

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Taj se način suzbijanja štetnika već dugi niz godina primjenjuje u Europi, Americi, Australiji i Japanu.

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije.


Žilogriz

One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode iz svog probavnog trakta izbacuju simbiotske bakterije koje se hrane unutrašnjim organima insekta i naglo se razmnožavaju. Nematode se hrane tim bakterijama i u tijelu insekta razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo. U tlu će tražiti novog domaćina domaćina/štetnika, a bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Entomopatogene nematode trebaju vlagu

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje oštećuje nematode), kad je zemlja jače vlažna. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju vlagu - u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju.

Aplikacija se odvija kad su štetnici u najosjetljivijoj fazi (faza ličinke).

Dokazane prednosti primjene entomopatogenih nematoda u odnosu na kemijska sredstva:

  • djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
  • imaju visok potencijal razmnožavanja
  • nisu štetne za druge žive organizme ni za okoliš
  • nema opasnosti od rezidua
  • jednostavno se primjenjuju
  • nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
  • kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

Preporuke za suzbijanje štetnika


Hrušt

Tvrtka Pro-eco preporuča Nemacel® - za suzbijanje ličinki male crne mušice (Bradysia spp., lycoriella spp.). Primjenjuje se tijekom cijele godine u proizvodnji šampinjona. Nemacel djeluje isključivo na ličinku, a efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

Nemaflor® - za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Neposredno nakon prskanja suzbija tripse koji se nalaze na listu i cvijetu. Kako bi se osiguralo kretanje nematoda, tretirane biljke minimalno tri sata moraju ostati vlažne (preporuča se održavanje vlage zamagljivanjem).

Nakon što su nematode ušle u tijelo, tripsi ugibaju unutar nekoliko sati. Ne ostavlja mrlje na listu, a djeluje protiv svih stadija tripsa na listu i u tlu. Efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

Nemagreen® - za suzbijanje ličinki hrušta, primjenjuje se od sredine lipnja do kraja rujna. Nemagreen djeluje isključivo na ličinku dok je efikasnost suzbijanja veća od 80%.

Nemaplus® - za suzbijanje ličinke male crne mušice, a djeluje isključivo na ličinku. Primjenjuje se tijekom cijele godine u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća. Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.


Sovica

Nemapom® - za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih ličinki leptira u voćarstvu. Primjenjuje se od kraja rujna , kod velike vlage zraka. Idealno vrijeme primjene je kada su stabla i grane vlažne - lagana kiša, magla i rosa pospješuju djelovanje. Preporučuje se tretiranje predvečer ili noću kako bi se izbjeglo isušivanje tretiranih grana. Povoljne temperature su iznad 8°C, a kratkotrajni pad temperature ne smeta. Nemapom® reducira prezimljujuće ličinke i time umanjuje napad savijača u proljeće. Tretirane ličinke ugibaju u roku 48 sati.

Nemastar® - za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice i livadnog komarca. Optimalno vrijeme primjene protiv rovca je od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza, a livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. Nemastar®odlično djeluje protiv odraslog rovca. Ličinke Sovice i livadnog komarca Nemastar ® suzbija vrlo dobro - ličinke i gusjenice ugibaju unutar četiri dana. Djelovanje preko 80%. Idealno vrijeme suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada.


Nemastar

Nematop® - za suzbijanje ličinki pipa. Primjenjuje se u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada. Nematop djeluje isključivo na ličinku pipa, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučamo Nematop Cool® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

Za više informacija o suzbijanju štetnika, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Pro-eco d.o.o.

Sponzorirani članak
Pro-eco d.o.o.
Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560
e-mail: proeco@proeco.hr , web: www.proeco.hr

Broj pregleda članka: 2073; Uspješnost članka: 145.65

Tagovi: Primjena, Suzbijanje, Štetnici, Jabučni savijač, Hrušt, Sovice, Pipe, Pripravak, Pro-eco- Nematode

Ključne riječi članka: nematode, u, suzbijanju, zemljisnih, stetnika, nematode, suzbijanje, ličinki,  za, ličinke, djeluje, primjenjuje, suzbijanja, štetnika, efikasnost, ugibaju, sovice, rujna, isključivo, ličinku, vrijeme, primjene, domaćina, rovca, livadnog, djelovanje, komarca, listopada, listu, nematoda, entomopatogene, insekta, protiv, sredine,  za suzbijanje, suzbijanje ličinki, efikasnost suzbijanja, djeluje isključivo, livadnog komarca, entomopatogene nematode,  za suzbijanje ličinki, tijekom cijele godine

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (39%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (4%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 100

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »