Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Firmas d.o.o.
  • 10.06.2019. 15:00
  • Istarska, Bale

Nekada ne bi ni maslinu s pizze pojeli, danas s uljem Valencano osvajaju zlatne medalje

Mi smo kontinentalci koji ni po kojoj rodbinskoj ili drugoj vezi od prije nemaju doticaj s morem ili poljoprivredom. No, usudili smo se posaditi masline uz pomoć prijatelja i krenuti u ozbiljan posao, kažu Mario Paunović i Nikola Šajatović.

Foto: arhiva obitelji Paunović
  • 1.519
  • 219
  • 0

"2006. godine kupili smo 2,5 hektara zemljišta koje je u to vrijeme bilo u potpunosti obraslo i neprohodno“, započinju svoju priču Mario Paunović i njegov bratić Nikola Šajatović, koji su pravi poslovni partneri te, kažu, sve u poslu dijele, i dobro i loše. Njihova tvrtka Fimas d.o.o. trenutno je registrirana u Balama u Istri, a postoji od 1995. godine. "Imali smo nešto novaca za kupnju, ali nedovoljno tako da je prvi korak bio namaknuti dovoljno financijskih sredstava. Nekako smo u tome uspjeli te iz godine u godinu vlastitim radom i velikom pomoći prijatelja, izgradili ovo što imamo danas“, dodaju.

Parcela je smještena između Barbarige i Bala, na mjestu idealnom za bavljenje ekološkim uzgojem. Nakon kupnje, krenula je opsežna priprema terena za sadnju maslina, a sve prema ekološkim standardima.

A nekada ne bi pojeli niti maslinu s pizze

Imaju oko 950 maslina koje obrađuju po ekološkim normama za što već godina posjeduju certifikate. Radi se o većinom domaćim sortama: Istarska bjelica, Buža puntoža, oblica, leccino i  pendolino. Njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje pod nazivom Valencano do sada je dobilo puno zlatnih nagrada u zemlji (Split, Vodnjan, Zagreb i dr.), ali i u inozemstvu Rim, New York, Tokio, Paris.. Uvršteni su i u svjetski vodič maslinovog ulja Flos olei 2013.

Volimo ovo što radimo i to nam daje snagu i želju za uspjehom, kaže Mario Paunović.

"Mi smo kontinentalci koji ni po kojoj rodbinskoj ili drugoj vezi od prije nemaju doticaj s morem ili poljoprivredom. No, usudili smo se posaditi masline uz pomoć prijatelja i krenuti u ozbiljan posao. Supruga često zna reći da desetak godina prije kupnje zemljišta i sadnje maslina Paunovići nisu jeli ni maslinu s pizze“, smije se Mario. 

U tvrtki je zaposlena jedna osoba, a radove kosidbe, rezidbe, špricanja i berbe obavljaju Nikola i Mario s obiteljima. "Ja imam jednog sina, Nikola dva te pomažu i supruge, a kad je berba skupi nas se između 50 i 70 s prijateljima. Volimo ovo što radimo i to nam daje snagu i želju za uspjehom“, kaže Mario Paunović. Ulje čuvaju u vlastitoj kušaoni, a prerađuju u lokalnoj uljari. Navodnjavanje je riješeno sustavom kap na kap.

Poticaje za ekološku proizvodnju nasada, domaće sorte maslina, zaštitu suhozida i slično te za određenu količinu plavog dizela dobivaju preko Agencije za plaćanje redovito. "Preko LAG-a Južna Istra i prijave na natječaj za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, ostvarili smo pravo na potporu u iznosu od cca 111 tisuća kuna. Iz LAG-a je dokumentacija proslijeđena u Agenciju za plaćanja na konačnu kontrolu i, nadam se uskoro, isplatu. Od veljače, međutim, nemamo nikakvu novu informaciju. Tim sredstvima planiramo kupiti opremu koja bi nam bitno pomogla jer je neophodna u rezidbi i branju maslina. Smatram da su svi poticaji i mjere više nego dobrodošle, ali nisam siguran jesmo li mi, kao država, dorasli provedbi istih“, kaže Mario.

Na osami, u masliniku, iznajmljuju kuće za odmor

"Tijekom godina i promjenom Zakona o graditeljstvu odnono legalizaciji uspjeli smo u masliniku napraviti jedan manji i jedan veći objekat koji smo prošle godine počeli iznajmljivati turistima. Kuće za odmor koje se iznajmljuju kao jedna cjelina u vlasništvu su nas dvojice i iznajmljujemo ih kao fizičke osobe. Imaju dobru popunjenost tako da smo vrlo zadovoljni“, kažu Nikola i Mario te dodaju da je teren 4 km udaljen od Bala, na osami, bez vode i struje. Vodu su dobili bušenjem na dubini od 115 metara, a struju dobivaju solarno te uz pomoć agregata ako je potrebno.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Maslina Uzgoj maslina Ekstra djevičansko ulje Valencano Mario Paunović Nikola Šajatović Firmas d.o.o. Eko proizvodnja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."